Biserica de lemn „Nasterea Maicii Domnului" din Ieud Deal (numita astfel datorita amplasarii sale pe un versant pietros[1]) a fost construita de familia nobila locala Balea la inceputul secolului al XVII-lea. Biserica datata din a doua decada a secolului al XVII-lea[2], fiind cu un secol mai veche decat biserica de lemn din ses, a doua biserica de lemn din sat si una dintre cele mai vechi pastrate in Maramures. In podul bisericii de la Ieud a fost gasit in anul 1921 Codicele de la Ieud sau Zbornicul de la Ieud, document ce a iscat polemici fiind considerat de unii istorici prima scriere romaneasca[3].
In austeritatea ei exterioara, incalzita in interior de cioplitura consolelor si de culorile vii ale picturii murale, biserica de lemn din Ieud Deal reprezinta un varf al artei si tehnicii de a construi biserici de lemn in Maramures. Valoarea ei este dublata de un ansamblu pictural de cea mai buna calitate, cea mai reprezentativa opera a cunoscutului zugrav itinerant local Alexandru Ponehalschi. Biserica a fost inclusa in 1999 de UNESCO pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu cultural mondial, impreuna cu alte sapte biserici de lemn din Maramures.
Pentru datarea bisericii de lemn a fost adeseori mentionat anul 1364. Datarea aceasta a aparut pentru prima data in sematismul Diocezei Gherla din 1900, care, foarte probabil, a folosit ca sursa datele culese si trimise de Tit Bud, vicarul Maramuresului. Tit Bud a reafirmat aceasta datare in 1911 facand trimitere la o insemnare pe „grinda din podul bisericii".[10] Datarea aceasta a fost de la el preluata si perpetuata atat prin publicatii cat si prin traditia orala creata in sat.
Istoricul medievist Radu Popa a pus sub semnul intrebarii datarea lui Tit Bud afirmand ca aceasta, ca si altele asemanatoare, „se intemeiaza pe creatii livresti", sugerand in schimb datarea dupa invazia tatara din 1717.[ Tendinta aceasta, de a data majoritatea bisericilor de lemn din Maramures dupa invazia tatara din 1717, se reflecta in fisa monumentului, intocmita pentru inscrierea in patrimoniul mondial UNESCO.
Istoricul de arta Marius Porumb, mai echidistant fata de amandoua pozitiile, a sustinut ca biserica de lemn din Ieud Deal „este probabil din secolul al XVII-lea, cu refaceri din secolul al XVIII-lea."
Pozitia istoricilor, mai mult sau mai putin echilibrata, nu a inlocuit traditia creata de Tit Bud, lasand sa circule mai multe posibile datari. Aceasta problema a fost rezolvata definitiv in 1997 prin metoda dendrocronologica de catre cercetatorul islandez Olafur Eggertsson, care a datat ferm biserica de lemn din Ieud Deal din al doilea deceniu al secolului al XVII-lea.
In podul bisericii exista intr-adevar o inscriptie, in chirilice, pe talpile de sustinere ale turnului. Inscriptia incepe pe talpa longitudinala, langa fereastra vestica: „In anul Domnului 18...". Autorul inscriptiei se pare ca s-a razgandit si a reluat inscriptia pe talpa transversala, luminata mai bine de fereastra vestica: „In anul Domnului 1827 maistori Cionca Alexa cu Iusco Ion crasnicu". Inscriptia mentionata de Tit Bud surprinde asadar o refacere sau reparatie a turnului bisericii la 1827.