Construita la trecerea dintre secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, biserica Manastirii Baia de Arama reflecta trasaturile stilistice ale perioadei anterioare de inflorire cultural-artistica si intensitate a actului ctitoricesc din timpul domniei lui Matei Basarab (1632-1654), inscriindu-se intr-un curent artistic in care arhitectura Tarii Romanesti evolueaza spre noile directii si viziuni ale epocii brancovenesti. Influentele acestei zone de intalnire istorica si creativa se extind si in perioada ce se succeda domniei marelui voievod, cand monumentele din Oltenia inceputului de secol XVIII pastreaza in mare parte caracteristicile stilistice ale secolului anterior, integrandu-se astfel organic epocii constructive premergatoare, preluand totodata elemente inovatoare din deschiderea si varietatea decorativa amprentata de stilul brancovenesc.
Noul ansamblu monahal construit in stil strategic, de aparare, se inscrie intr-un curent artistic specific actiunilor de refacere, extindere si ridicare a unor constructii de arhitectura militara, cu functie civila sau a unor edificii cu destinatie religioasa ce au si functie securizanta. Osciland intre traditie si inovatie, arta arhitecturala si picturala din aceasta etapa de ctitorie strabate un moment de rascruce in dezvoltarea fenomenului cultural romanesc al Evului Mediu, desprinzandu-se de vechile forme consacrate de mesterii veacului anterior si evoluand spre o putere de creatie si originalitate specifice epocii brancovenesti, ce dovedeste din partea mesterilor autohtoni o stapanire deplina a metodelor tehnice si artistice si un deosebit simt al echilibrului si proportiilor care fac posibila treptat cutezanta inovatoare.
Amplasarea geografica
Manastirea Baia de Arama este situata in partea de nord-vest a Olteniei, in Podisul Mehedinti. Se adaposteste intr-o depresiune mica, fiind inconjurata de dealurile Dochiciu, Dealul-Mare si Cornet, orasul comunicand prin soselele nationale cu Targu Jiu, Motru, Strehaia, Drobeta Turnu Severin, precum si cu statiunile Baile Herculane si Bala. Raul Brebina strabate acest vechi targusor mehedintean, in zona existand o multime de ruine dacice, semn ca regiunea a fost intens locuita de daci. Baia de Arama este traversata de paralela 45˚. Tot de Baia de Arama apartin si localitatile invecinate: Brebina, Titerlesti, Bratilovu, Marasesti, Stanesti.