Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  15 Biserici si Manastiri In care Il vei Intalni pe Dumne
235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Ghighiu
186 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Dragomirna jud Suceava
568 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Ialomitei
154 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salina din Slanic Prahova
1.187 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Manastirea Afteia jud Alba
563 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sinaia
1.266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Vovidenia
579 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comuna Brebu
715 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Moldovita
160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Manastirea Crasna (judetul Prahova)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.05.2020  Adauga la favorite 295 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Inca de la inceputul secolului al XV-lea, pe Valea Prahovei si a Teleajenului, s-au constituit mici comunitati monahale. Manastirea Crasna a fost intemeiata probabil de cativa sihastri de la Valeni la inceputul secolului al XVIII-lea.

Prima atestare documentara, un act de donatie in care se arata ca aici era un schit de calugari avand o biserica de lemn, dateaza din anul 1745.[2] Zidirea actualei biserici a inceput in anul 1824, ctitorita de postelnicul Constantin Potlogea, ca biserica de mir pentru satul Bajenari, unde se refugiasera locuitorii din imprejurimi dupa 1821, din cauza navalirii turcilor.

La 6 mai 1828, cand s-a facut sfintirea bisericii, episcopul Chesarie al Buzaului a sugerat reinfiintarea obstei monahale. Primul staret a fost chiar ctitorul Constantin Potlogea, calugarit cu numele de Chelasie. Constantin era fiul preotului Radu Potlogea, care ii lasase o frumoasa avere drept mostenire.[3]. Chelasie doneza schitului mosia sa si construieste chilii din lemn pe care le populeaza cu calugari adusi de la Cheia, Ciolanu.

La doar un an si jumatate de la inceperea lucrarilor, de ziua Sfantului Ierarh Nicolae, in anul 1829, Episcopul Chesarie al Buzaului avea sa sfinteasca biserica Schitului. Pictura a fost executata de catre Costache Eliadie in anul 1834, in timpul staretiei condusa de Ieromonahul Teofan.

In 1836, Nicolae, singurul fiu al staretului Chelasie, se calugareste dupa moartea sotiei, cu numele de Nil monahul si doneaza si mosia sa schitului. Staretul infiinteaza aici o scoala pentru copiii din satele vecine, care, in timpul cursurilor, stateau in internatul schitului pe cheltuiala acestuia.

Secularizarea averilor manastiresti in 1864, face ca schitul sa decada si cei 2-3 calugari care au mai ramas l-au inchinat manastirii Cheia si i-au schimbat si numele in schitul Crasna. In 1920, cand mai avea un singur calugar, manastirea a fost jefuita de ocnasii de la Slanic. Din 1964, in plina perioada comunista, schitul a inceput sa se refaca, gratie staretilor Nicodim, Ghedeon si Galaction.

Cel putin trei episcopi de dupa 1989 provin de la aceasta manastire: Teodosie Petrescu, Ambrozie Meleaca si Ciprian Spiridon.

Note


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.