Calatoria fantastica a unui zeppelin
deasupra Romaniei si misterioasa prabusire a „Titanicului“ aerului: un atentat sau o descarcare electrica?
Considerat cel mai de succes model construit vreodata, „Graf Zeppelin" a traversat si Romania in toamna anului 1929, ajungand deasupra mai multor orase. Evenimentul a fost asteptat cu mare curiozitate si i-a scos pe oameni din case.
Cum a intrat Romania in cele doua Razboaie Mondiale: mari erori politi... Zeppelinul, de fapt un balon clasic cu aer cald, dar mult mai sigur si mai manevrabil, a fost folosit, dupa 1900, in scopuri militare si la transportul de persoane sau marfuri timp de aproape patru decenii.
Ocolul Pamantului in 12 zile
Dirijabilul a fost botezat dupa numele contelui german Ferdinand Graf von Zeppelin. Modelul „Graf Zeppelin“, considerat cel mai de succes zeppelin construit vreodata, a zburat pentru prima oara la 18 septembrie 1928, iar un an mai tarziu a facut inconjurul lumii. Punctul de plecare a fost un un orasel din sudul Germaniei, a survolat Atlanticul, SUA, Oceanul Pacific, Japonia, Siberia si estul Europei. Calatoria realizata de in 1929 a fost cea mai rapida calatorie in jurul lumii de la acea data. Graf Zeppelin a avut nevoie de numai 12 zile pentru a inconjura Pamantul.
Grace Drummond Hay, singura femeie de la bord, era ziarista angajata a unui ziar detinut de William Hearst, care sponsorizase calatoria in schimbul obtinerii exclusivitatii dreptului de a publica articole, iar relatarile ei publicate pe tot parcursul voiajului au avut un enorm succes la public. Povestea calatoriei in jurul lumii a mai fost spusa inca odata de filmul Farewell, prezentat in 2009 la Festivalul de Film de la Amsterdam, prin imagini de arhiva filmate si marturii consemnate chiar de ziarista de la bordul zeppelinului
Doi ani mai tarziu, in 1931, acelasi zeppelin a facut o expeditie stiintifica de trei zile deasupra Zonei Arctice. Dirijabilul a fost detronat definitiv de aparitia avionului si dupa o serie de accidente. Cel mai grav a fost cel din 1937, cand „Titanicul“ aerului, LZ-129 Hindenburg, cel mai mare strato-cruiser construit vreodata, s-a prabusit.