Despre originea unor expresii
1. Acarul Paun
La inceputul sec. XX a avut loc o catastrofa feroviara in statia Vintileanca, de pe ruta Ploiesti-Buzau. Ancheta a ajuns la concluzia ca vinovat pentru catastrofa era acarul de statie Ioan Paun. Adevaratii vinovati au fost scosi de sub acuzatie.
2. Abracadabra
Abreviarea cabalistica a cuvintelor ebraice: ab (tata), ben (fiu), Ruah a cadish (sfantul duh).
3. A priori
In latina: “din cele precedente". Cand cineva pretinde ca stie acel lucru dinainte, a priori.
4. A da mana cu cineva
Obiceiul vine din antichitate, cand doua persoane care se intalneau vroiau sa demonstreze ca mana nici unuia nu contine o arma.
5. A-si da arama pe fata
In evul mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le faceau din arama si le acopereau numai cu un strat subtire de aur ori argint. Dupa un timp de folosire, se rodea acea pojghita ramanand numai materialul initial, arama.
6. A trai ca in sanul lui Avraam
Expresia care inseamna" a trai fericit", se trage de la Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23), unde se spune ca saracul Lazar a murit si a fost dus la sanul lui Avraam (in paradis).
7. Avocatul diavolului
Vine de la Advocatus diaboli, persoana insarcinata de biserica catolica sa cerceteze un candidat propus la canonizare. El este in opozitie cu Advocatus Dei (avocatul Domnului).
8. A se bate cu morile de vant
Expresie care inseamna, a te lupta cu naluci,cu himere. Cunoscutul personaj a lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha a pornit sa se lupte cu niste mori de vant pe care, in inchipuirea lui infierbantata, le luase drept adversari.