Asezarea numita Pripyat se afla la 5 kilometri de Centrala Atomoelectrica de la Cernobal. Pana in 1986, populatia orasului se ridica la aproximativ 50,000 locuitori. Acum, Pripyat e un oras fantoma contaminat si pazit care se afla in centrul zonei radioactive ce se intinde din Ucraina pana in Belarus. Satele au fost evacuate aproape complet. Accesul in zona inconjurata cu gard de sarma ghimpata este posibil numai pe baza de permis special, iar persoanele care parasesc Zona sunt verificate in vederea decontaminarii radioactive.
Pripyat este, de asemenea, si numele apei care curge pe langa centrala nucleara si se varsa in Nipru. Inca e sursa de pescuit pentru locuitorii Zonei.
Zona de excluziune 30 de kilometri este inconjurata cu gard de sarma ghimpata. Desenata arbitrar cu ajutorul unui compas, Zona nu corespunde de fapt cu realele portiuni contaminate ale solului. Cu toate ca locuitul in zona este interzis, oamenii fara casa au profitat de marimea acesteia, care face ca patrulele armatei sa fie ineficiente. Militienii stationati la granita Zonei ii verifica pe toti cei care doresc sa patrunda, iar materialele contaminate radioactiv nu se pot transporta in afara Zonei.
Aproximativ 15,000 de persoane lucreaza prin rotatie in Zona - la centrala nucleara (Reactorul nr. 3 inca se afla in functiune) sau in laboratoare care studiaza efectele radiatiilor asupra florei si faunei. S-a demarat deasemenea si constructia unui depou de vehicule contaminate, iar problema sarcofagului deteriorat trebuie rezolvata, la fel si problema depozitarii pe termen lung a deseurilor radioactive. Angajatii din Zona sunt platiti dublu, chiar daca salariile sunt primite la intervale neregulate. Ce anume ar determina un om sa isi asume in mod constient riscul contaminarii radioactive, lucrand in Zona?