Folosirea in mod eronat a verbelor este in topul capcanelor limbii romane, pe care cei mai multi vorbitori nu le pot evita. Daca cu virgulele si cu cratimele ne mai descurcam, aruncandu-le la nimereala si sperand sa se lipeasca una sau doua la locul potrivit, cu verbele nu e de gluma. Iata si exemplele cele mai populare. Merita sau se merita? Corect este sa spunem ca „Nu merita sa cumparam paine" sau „Nu merita sa mergem la circ". Daca spunem ca „Nu se merita sa cumparam paine" sau „Nu se merita sa mergem la circ", atunci este clar ca undeva am pierdut cateva notiuni de gramatica elementara, si nu ar trebui sa ne suparam daca cineva ne corecteaza.
„A crea" este un alt verb care pune probleme. Asta pentru ca niciodata nu stim exact cati de „e" sa folosim la conjugare. Spre exemplu, multi scriu „serviciul imi creaza stres". Corect, insa, este „serviciul imi creeaza stres". Exista si exceptii. Nu e corect sa spunem ca „Noi, ca artisti, creem opere de arta", ci „Noi, ca artisti, cream opere de arta". Nu a zis nimeni ca limba romana e usoara.
Verbul „a aseza" este folosit gresit mai ales in scris. Exemplu: Clientul se aseaza pe scaun. Corect este: Clientul se asaza pe scaun. Este rezultatul unei devieri fonetice, adica se confunda pronuntia, care este intr-adevar aseaza, cu modul de scriere. Aceeasi greseala este intalnita si in cazul verbului „a insela“.
Tot foarte intalnita este si utilizarea lui „place“ in loc de „placea“. Corect este „a placea“ – si aceeasi regula se aplica si la alte verbe de conjugarea a II-a, adica verbele care se termina in "ea": „a parea“, „a tacea“ etc.