Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  20 de animale preistorice ,periculoase care au disparut
23 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai mare animal terestru
1.388 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Urmareste Perpetua: Mucenicia bisericeasca timpurie
345 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pier Paolo Pasolini
1.310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata in epoca dinozaurilor
99 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carol cel Mare
759 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arhipelagul Franz Josef
1.478 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean Racine
1.053 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  UNIVERSUL, intre inteligenta si intamplare
671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Eliot
746 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

T Rex -Tyrannosaurus Rex

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.03.2020  Adauga la favorite 207 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Tyrannosaurus este un gen extinct de dinozaur teropod din familia Tyrannosauridae, care a trait in ultima parte a Maastrichtianului (ultimul etaj al Cretacicului), acum 68-66 milioane de ani, in ceea ce este numita astazi America de Nord. Tyrannosaurus rex al carui etimon inseama "regele soparla tiran", este una dintre cele mai cunoscute specii de dinozauri si singura specie de Tyrannosaurus, in cazul in care taxonul Tarbosaurus bataar nu este considerat parte a aceluiasi gen. Tyrannosaurus a fost printre ultimii dinozauri non-aviari care au existat inaintea extinctiei survenite la limita Cretacic-Paleogen, acum 66 de milioane de ani.

Ca si ceilalti tiranozauri, Tyrannosaurus era un carnivor biped cu o craniu masiv echilibrat de o coada lunga si grea. In comparatie cu membrele posterioare mari si puternice, membrele anterioare erau scurte dar neobisnuit de puternice pentru marimea lor si erau prevazute cu cate doua gheare ascutite. Cel mai complet specimen masoara 12,3 m [3] in lungime si putea ajunge pana la 3,66 metri inaltime la solduri si, potrivit celor mai moderne estimari, cantarea 8,4-14 tone greutate. Desi si alte teropode rivalizeaza sau depasesc dimensiunile Tyrannosaurus rex, acesta se situeaza printre cele mai mari animale de prada de uscat cunoscute si se estimeaza ca au exercitat cea mai mare forta musculara in randul tuturor animalelor terestre. De departe, cel mai mare carnivor din mediul sau, Tyrannosaurus rex a fost cel mai probabil un pradator de varf, care se hranea cu hadrosauri, ceratopsieni, ankylozauri si eventual sauropode. Unii experti au sugerat ca dinozaurul a fost in primul rand un necrofag. Intrebarea daca Tyrannosaurus era un pradator de varf sau un necrofag a fost printre cele mai lungi dezbateri din paleontologie. Majoritatea paleontologilor accepta astazi faptul ca Tyrannosaurus a fost atat un pradator activ, cat si un necrofag.

Au fost identificate peste 50 de specimene de Tyrannosaurus rex, dintre care unele sunt schelete aproape complete. Abundenta de materii fosile a permis cercetarea semnificativa a multor aspecte ale biologiei sale, inclusiv istoricul vietii si biomecanica. Modalitatile de hranire, fiziologia si viteza potentiala a Tyrannosaurus rex sunt cateva subiecte de dezbatere. Taxonomia sa este de asemenea controversata, intrucat unii oameni de stiinta considera ca Tarbosaurus bataar din Asia este a doua specie Tyrannosaurus, in timp ce altii sustin ca Tarbosaurus este un gen separat. Cateva alte genuri de tiranozauride din America de Nord au fost, de asemenea, sinonime cu Tyrannosaurus.

Ca teropod arhetipal, Tyrannosaurus este unul dintre cei mai cunoscuti dinozauri din secolul al XX-lea si a fost prezentat in film, publicitate, timbre postale si alte mijloace de comunicare.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.