Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  ROMANIA, TE IUBESC! - POFTITI IN ROMANIA
615 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 de ani de democratie
368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 de ani de democratie
356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 de ani de democratie
338 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania
1.831 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se fabrica inghetata Betty Ice ?
2.185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  STORIA CUM (NU) AI STIUT-O! EP.2 -
79 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descopera Romania salbatica – Mestecanisul de la Reci
1.019 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ISTORIA CUM (NU) AI STIUT-O!
66 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viziteaza Romania. Peisaje incredibile
1.158 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cum a disparut presa de investigatii din Romania

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.03.2020  Adauga la favorite 246 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
La inceputul anului 2008, in organigramele tuturor redactiilor centrale de presa scrisa din Romania existau departamente de investigatii. Multe dintre ele erau printre cele mai numeroase de la respectivele ziare – si multe „produceau" subiecte exclusive despre afacerile din umbra ale puternicilor zilei, despre politicieni corupti, proprietati publice devalizate sau institutii nefunctionale.

Inainte sa existe condamnarile din „dosarul Loteria" au existat articole de presa scrisa. Inainte sa existe condamnarile din „dosarul transferurilor" au existat investigatiile ziarelor. Inainte sa existe anchetele DNA intr-o serie intreaga de spete penale au existat anchetele publicate ale ziaristilor.



In 2015 marile ziare din Romania nu mai dispun de sectii de investigatii. Casetele redactionale nu contin nicio urma a existentei lor, iar paginile tot mai putine ale ziarelor ajung sa gazduiasca doar in mod exceptional anchete de presa. Oamenii din industrie se apara spunand ca nu e necesar ca aceste departamente sa existe formal pentru ca ziaristii din redactie sa documenteze si sa scrie investigatii. Asa este – doar ca existenta unei forme de organizare inseamna si resursa umana special alocata, si resursa financiara la dispozitie, si o munca specifica depusa zi de zi intr-o directie.

Majoritatea acestor sectii au disparut odata cu intrarea generalizata a presei autohtone in zona falimentului economic. Alte miscari, din umbra, le facusera insa existenta inutila.

Documentarul „Extinctia" surprinde istoriile personale din spatele acestor evenimente. Filmul spune povestea acestor ziaristi de investigatie si a departamentelor lor disparute. Spune, de fapt, povestea motivelor pentru care o tara este lipsita in mod sistematic de unul dintre mijloacele sale democratice fundamentale – capacitatea presei scrise de a investiga chestiunile de interes public si de a le face cunoscute, mai departe, cetatenilor.

Unul dintre reporterii care au realizat documentarul a vazut, la prima mana, procesul de disparitie al departamentului de investigatii de la „Evenimentul zilei". Se intampla in 2010, cand ziarul iesise din epoca patronatului strain (elvetienii de la Ringier) si intrase in zodia familiei Paunescu. Unul dintre cele mai bune departamente de investigatii din presa romana a disparut atunci in doar cateva luni.

Seful sectiei si-a dat demisia rapid de la ziar, iar reporterii s-au trezit in situatia de a nu mai putea publica nimic din ceea ce altii nu doreau sa fie publicat. Intr-un final previzibil, insusi departamentul si-a incetat existenta formala, fiind inghitit de un altul, intitulat ambitios „Social/Eveniment/Reporteri speciali".

Disparitia investigatiilor nu era, in ultima instanta, decat semnul timpuriu al unui proces mai larg – acela al intrarii sub cenzura al intregii redactii. N-a existat (doar) un plan coordonat de distrugere a departamentelor de investigatii – ceea ce s-a incercat a fost anularea spiritului critic. (Sursa: ActiveWatch)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.