Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  ISTORIA MATEMATICII.
237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dezastrul din Colectiv
1.043 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Meserii murdare - Discovery Romania
1.231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Triunghiul Bermudelor - Discovery Channel / partea 3
1.958 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iulia Andrei
 
  Matematica magica
687 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  2/5. "Dubai" - Orasul incredibil si imposibil HD
1.485 vizite - 0 comentarii
adaugat de barbi
 
  3/5. "Dubai" - Orasul incredibil si imposibil HD
1.488 vizite - 0 comentarii
adaugat de barbi
 
  4/5. "Dubai" - Orasul incredibil si imposibil HD
1.396 vizite - 0 comentarii
adaugat de barbi
 
  1/5. "Dubai" - Orasul incredibil si imposibil HD
1.348 vizite - 0 comentarii
adaugat de barbi
 
  5/5. "Dubai" - Orasul incredibil si imposibil HD
1.292 vizite - 0 comentarii
adaugat de barbi
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Scoala Discovery-Matematica-O abordare masurata

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.02.2020  Adauga la favorite 344 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Matematica (si matematici) este in general definita ca stiinta ce studiaza relatiile cantitative, modelele de structura, de schimbare si de spatiu. In sens modern, matematica este investigarea structurilor abstracte definite in mod axiomatic folosind logica formala.
Structurile anume investigate de matematica isi au deseori radacinile in stiintele naturale, cel mai adesea in fizica. Matematica defineste si investigheaza si structuri si teorii proprii, in special pentru a sintetiza si unifica multiple campuri matematice sub o teorie unica, o metoda ce faciliteaza in general metode generice de calcul. Ocazional, matematicienii studiaza unele domenii ale matematicii strict pentru interesul abstract exercitat de acestea, ceea ce le transforma intr-o abordare mai degraba legata de arta decat de stiinta.
Din punct de vedere istoric, ramurile majore ale matematicii au derivat din necesitatea de a face calcule comerciale, de a masura terenuri si de a predetermina evenimente astronomice cu scopuri agriculturale. Aceste domenii specifice pot fi folosite pentru a delimita in mod generic tendintele matematicii pana in ziua de astazi, in sensul delimitarii a trei tendinte specifice: studiul structurii, spatiului si al schimbarilor.
Studiul structurii se bazeaza in mod generic pe teoria numerelor: initial studiul numerelor naturale, numere pare, numere impare apoi numere intregi, continuand cu numere rationale si in sfarsit numere reale, intotdeauna corelate cu operatiile aritmetice intre acestea, toate acestea facand parte din algebra elementara. Investigarea in profunzime a acestor teorii si abstractizarea lor a dus in final la algebra abstracta care studiaza printre altele inele si corpuri, structuri care generalizeaza proprietatile numerelor in sensul obisnuit. Conceptul indispensabil in fizica de vector, generalizat in sensul de spatiu vectorial si studiat in algebra lineara este comun studiului structurii si studiului spatiului.
Studiul spatiului porneste in mod natural de la geometrie, incepand de la geometria euclidiana si trigonometria familiara in trei dimensiuni si generalizata apoi la geometrie neeuclidiana, care joaca un rol esential in teoria relativitatii. O multime de teorii legate de posibilitatea unor constructii folosind rigla si compasul au fost incheiate de teoria lui Galois. Ramurile moderne ale geometriei diferentiale si geometriei algebrice abstractizeaza studiul geometriei in directii distincte: geometria diferentiala accentueaza uzul sistemului de coordonate si al directiei, pe cand geometria algebrica defineste obiectele mai degraba ca solutii la diverse ecuatii polinomiale. Teoria grupurilor investigheaza conceptul de simetrie in mod abstract, facand legatura intre studiul structurii si al spatiului. Topologia face legatura intre studiul spatiului si studiul schimbarilor, punand accent pe conceptul continuitatii.
Studiul schimbarii este o necesitate mai ales in cazul stiintelor naturale, unde masurarea si predictia modificarilor unor variabile este esentiala. Calculul diferential a fost creat pentru acest scop, pornind de la definitia relativ naturala a functiilor dintre diverse dimensiuni si rata lor de schimbare in timp, metodele de rezolvare ale acestora fiind ecuatiile diferentiale. Din considerente practice, este convenabil sa se foloseasca numerele complexe in aceasta ramura.
O ramura importanta a matematicii aplicate este statistica, aceasta utilizand teoria probabilitatii care faciliteaza definirea, analiza si predictia a diverse fenomene, si care este folosita intr-o multitudine de domenii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.