1. Mustatile pisicilor sunt extrem de sensibile
Mustatile pisicilor sunt cu mult mai inradacinate decat restul firelor de blana, fiind inconjurate de numerosi nervi. Din acest motiv, pisicile pot simti chiar si cea mai mica adiere a vantului. Fiind atat de sensibile, trebuie sa avem intotdeauna grija sa nu facem presiune asupra lor deoarece va cauza durere pisicutei. Chiar si atunci cand mananca, trebuie sa ii oferim mancarea intr-un bol mare sau pe o farfurie intinsa. Daca va primi hrana intr-ul bol ingust este posibil ca pisica sa simta durere in jurul mustatilor, existand presiune.
2. Mustatile pisicilor nu sunt doar pe nas
mustatile pisicilor
In plus, pe langa cele opt pana la douasprezece mustati pe care pisica le are de-o parte si de alta a nasului, ea mai are mustati mai scurte si deasupra ochilor, pe barbie, pe piept si pe labutele inferioare.
3. Pisicile se folosesc de mustati pentru a-si da seama daca incap intr-un spatiu
pisica care se strecoara
Cu totii stim ca pisicile sunt experte in strecurarea prin locuri foarte inguste. Dar cum fac acest lucru? Inainte de a se furisa printr-o zona ingusta, pisicile se folosesc de mustati pentru a-si da seama daca pot trece pe acolo. Acest lucru este posibil fiindca lungimea acestora este aproximativ egala cu latimea corpului pisicii. Dar ce se intampla daca pisica se ingrasa? Se presupune ca odata cu luarea in greutate, ii cresc si mustatile. Insa inca nu sunt suficiente dovezi in acest sens.
Citeste si: 9 lucruri interesante despre ochii pisicilor
4. Pisicile isi folosesc mustatile pentru a-si localiza prada
mustatile pisicilor
Pisicile nu au o vedere excelenta, insa acest lucru nu reprezinta un impediment pentru ele. In scopul adaptarii speciei cat mai bine pentru a-si asigura supravietuirea, ele si-au compensat lipsa vederii cu prezenta mustatilor. Astfel, pentru a-si localiza prada si pentru a se asigura ca o si prinde, micutele feline se folosesc de mustati.
5. Mustatile sunt un indicator emotional
mustatile pisicilor
Pozitia mustatilor exprima starea pe care o are pisica. Atunci cand aceasta este calma, are si mustatile relaxate. Daca este in alerta, isi va inainta mustatile in fata, iar atunci cand este nervoasa, si le va lipi de obraji. Desigur, se va tine cont si de restul limbajului corpului pentru a intelege starea pisicutei cat mai bine.
6. Mustatile pisicii nu trebuie niciodata sa fie taiate
Daca mustatile pisicii ar fi tunse, fara sistemul ei de directionare, aceasta ar deveni ametita si confuza. Este ca si cum cineva te-ar lega la ochi pentru cateva saptamani. Asadar, sa nu ii faci niciodata acest lucru pisicii tale.
Citeste si: 9 lucruri pe care probabil ca nu le stiai despre nasul pisicilor
7. Mustatile pisicilor isi pot schimba culoarea
mustatile pisicilor
Asa cum odata cu inaintarea in varsta unele fire din blanita pisicii incep sa albeasca, la fel se intampla si in cazul mustatilor. Unele vor incepe sa albeasca. Desigur, acest lucru este mai vizibil la pisicutele cu blana inchisa la culoare.
Sursa: www.catster.com