Este adevarat ca hipertensiunea cauzeaza cele mai multe probleme de sanatate, dar exista si persoane care au de suferit din cauza hipotensiunii. In functie de simptome, medicul poate recomanda pentru normalizarea tensiunii o schimbare de dieta si de activitati. Doctorul Venera Marinescu ofera detalii.
Ce este si cum se manifesta
Hipotensiunea este un termen medical care denumeste tensiunea arteriala cu valori sub 90/60 mm Hg. Anumite stari si activitati temporare sau permanente pot genera scaderea tensiunii. In sarcina, e posibil ca valorile tensionale sa coboare, din cauza extinderii rapide a sistemului circulator. Daca organismul este deshidratat, alaturi de slabiciune, ameteala si greata are loc si o scadere a tensiunii arteriale. Hipotensiunea mai poate fi influentata si de varsta inaintata (peste 65 de ani), hemoragii, infectii severe, reactii alergice, anemie si probleme endocrine sau cardiovasculare: ritm cardiac lent (bradicardie) sau defecte ale valvelor cardiace. De asemenea, si pacientilor aflati in tratament cu antihipertensive (betablocante, diuretice), cu anumite antidepresive sau medicamente pentru maladia Parkinson le poate scadea tensiunea sub valorile normale.
Hipotensiunea cronica poate fi tratata eficient prin efectuarea unor modificari in stilul de viata. In functie de simptome, medicul iti poate recomanda cateva schimbari simple pentru a creste usor valorile, precum marirea aportului de sare din alimentatie, un consum sporit de apa si diminuarea consumului de alcool. De asemenea, miscarea zilnica poate avea o influenta pozitiva prin stimularea circulatiei.
Daca ametesti dimineata, ridica-ti capul patului pentru a fi la o inaltime putin mai mare decat picioarele. Cand te trezesti si vrei sa cobori din pat, ramai in sezut 1 minut si misca-ti intai gleznele si gambele inainte de a te ridica in picioare. De-a lungul zilei, evita sa stai mult timp nemiscat si nu ridica greutati. Pentru a evita ameteala de dupa masa, nu exagera cu portiile si alege sa mananci mai putin si mai des, reducand in acelasi timp cantitatea de carbohidrati. Nu face dusuri sau bai foarte fierbinti. Daca te tratezi de hipertensiune si medicatia iti scade prea mult valorile, medicul iti va modifica schema de tratament. E indicat ca tratamentul sa nu fie luat inainte de masa.
Bine de stiut: O scadere severa a tensiunii arteriale poate lipsi corpul de oxigenul necesar pentru indeplinirea functiilor si poate cauza daune inimii si creierului.