Povestea plecarii lui Brancusi catre Paris trebuie sa fie mereu amintita celor care cred ca realitatile romanesti cu care trebuie sa traim apartin contemporaneitatii – nu, ele dainuie de atata timp pe aceste meleaguri…
In 1903, marelui sculptor roman i s-a comandat, urmare a reputatiei castigate in timp, prima lucrare publica – bustul medicului general Carol Davila, lucrare ce urma sa fie expusa in curtea Spitalului Militar. Banii pe care urma sa ii primeasca pe lucrare trebuiau sa ii fie suficienti artistului pentru a cumpara un bilet de tren catre Paris unde intentiona sa ajunga pentru a-si continua studiile.
Din pacate, cei care urmau sa receptioneze lucrarea nu au fost multumiti de cum a iesit sculptura, una de o expresivitate deosebita de altfel, refuzand sa ii plateasca lui Brancusi pentru munca prestata. Suparat, artistul a refuzat sa faca modificarile cerute de catre functionari si a decis sa plece pe jos catre Paris!
Ajuns in capitala Frantei in 1904, Brancusi a ramas aici sa studieze si sa creeze, fiind adoptat rapid de mediul artistic cu cultural parizian. In 1952 romanului i-a fost acordata si cetatenia franceza iar 5 ani mai tarziu avea sa moara, ultima sa dorinta fiind ca atelierul sau, unde au ramas in urma creatii si incercari din timpul vietii, sa fie transformat in Muzeu.
Constantin Brancusi a fost inmormantat in Cimitirul Montparnasse, unde odihneste de la moartea sa din 1957.
In urma lui au ramas creatiile sale, care se vand pe milioane de dolari in lumea intreaga, dar si opere si incercari care sunt expuse in atelierul pe care il puteti vizita gratuit in orice zi cu exceptia zilei de marti: 137 sculpturi, 87 piedestaluri, 41 desene, 2 picturi si numeroase fotografii cu artistul in timpul vietii.