Se stie despre sarbatoarea Sfantului Nicolae ca este una dintre cele mai indragite sarbatori ale iernii.
Mos Nicolae este asteptat cu nerabdare de catre copii, care au datoria ca in seara de ajun sa-si curate si sa-si pregateasca ghetutele, pentru ca mosul Nicolae sa le poata umple cu daruri. Exista insa si posibilitatea ca mosul sa nu fie intotdeauna darnic daca copii nu au fost cuminti in decursul anului, le poate aduce astfel o nuielusa.
Traditia ne spune ca Sfantul Nicolae este al doilea sfant facut de Dumnezeu, care sta alaturi de Parintele ceresc, in stanga lui.
Totodata, stim despre Sfantul Nicolae ca e milostiv fata de saraci, ajuta vaduvele, orfanii si daruieste bani tuturor oropsitilor. Sfantul Nicolae este, de asemenea, protector al copiilor, fiind primul mos darnic care le face acestora cadouri odata cu venirea iernii.
Exista obiceiul, la sate, ca in ziua de Sfantul Nicolae feciorii sa se organizeze in cete si sa-si aleaga gazda unde vor merge pentru repetitiile colindelor de Craciun si de Anul Nou.
Din batrani aflam faptul ca Sfantul Nicolae se mai serbeaza si pentru ajutor la boli si lovituri, dar si pentru sprijin acordat in orice situatii.
Totodata, in noaptea de Sfantul Nicolae, traditiile romanesti vorbesc si despre ritualuri magice, farmece si prognosticuri meteorologice.
Astfel, se vor pune crengute de pomi fructiferi in apa, pentru a inflori pana la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul ce urmeaza.
Se spune in traditia romaneasca ca iarna incepe la Sfantul Niculai, cand, acesta, trebuie sa-si scuture braba cea alba, cu alte cuvinte, trebuie neaparat sa ninga. Daca totusi se intampla sa nu ninga de Sfantul Nicolae, atunci se zice ca ar fi intinerit Sfantul Niculai.