Toamna , durerile de stomac sunt mai puternice ca oricand si crizele de ulcer apar mult mai des. In sezonul rece, bacteria care provoaca peste 80% din ulcere intra in contact cu anumite substante proteice secretate de stomac si duoden , explica o echipa de fiziopatologii americani. Ca urmare, aciditatea gastrica este perturbata. Urmatorul pas este aparitia unor mici leziuni pe mucoasa stomacului sau pe cea a duodenului.
Desi este o afectiune de care am auzit aproape cu totii, ulcerul ramane totusi gresit inteles de un numar mare de persoane. De fapt, este indicat sa se vorbeasca de ulcere nu doar de ulcer, pentru ca exista mai multe tipuri de boala. Totusi, forma cea mai frecvent intalnita ramane ulcerul gastroduodenal.
Acest termen medical se grupeaza in doua patologii oarecum diferite: ulcerul gastric si ulcerul duodenal. Totusi, aceste afectiuni sunt legate intre ele prin factori de risc, cauze si mecanisme patologice care sunt similare, insa diferite ca localizare.
In sistemul digestiv, bolul alimentar trece prin esofag inainte de a ajunge in stomac unde va fi digerat de sucul gastric, dupa care trece in duoden pentru a-si finaliza drumul spre iesire.
Esofagul, stomacul si duodenul sunt acoperite cu o mucoasa menita sa protejeze impotriva aciditatii gastrice. In cazul imbolnavirii de ulcer, aceasta mucoasa este inflamata. In anumite situatii, apar leziuni asemenea unei plagi. Astfel, fata interna a tesuturilor este expuse sucurilor gastrice care provoaca dureri foarte puternice.