Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum pregatim plantele pentru iarna
331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne pregatim masina pentru iarna?
310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne pregatim masina de iarna
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi cum sa incarci corect masina de spalat vase
1.669 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum pregatim casa pentru o furtuna de iiarna
249 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Foloseste corect hartia de copt - 10 trucuri utile!|
757 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ingrijim corect tenul pe timp de vara?
261 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faci o baie corect ,rutina de baie
115 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum alegem vinul perfect pentru sarbatorile de iarna
704 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chinchilla- Cum le pregatim pentru calatorie?
1.596 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cum sa ne pregatim corect masina pentru iarna?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.10.2019  Adauga la favorite 514 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pentru ca iarna sa nu va prinda nepregatiti, am alcatuit mai jos o lista cu lucrurile pe care ar trebui sa le aveti in vedere atunci cand va pregatiti autoturismul pentru sezonul rece:

Faceti o vizita la un service auto

Temperaturile scazute pot provoca diverse probleme unui autovehicul. Totusi, multe dintre acestea ar putea fi prevenite printr-o verificare amanuntita a masinii intr-un service auto. Astfel, ar fi mai bine - si cu siguranta mai ieftin - sa preveniti anumite probleme decat sa fiti nevoiti ulterior sa le remediati. Pe langa asta, printr-o verificare a autovehiculului inainte de venirea iernii, puteti evita situatia neplacuta de a ramane blocat undeva pe marginea soselei, intr-o zi friguroasa de iarna.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Bateria

Bateria ar trebui sa fie printre primele lucruri pe care le verificati odata cu aproprierea sezonului rece. Spre deosebire de perioada verii, in timpul iernii bateria este solicitata mult mai mult, motorul pornind mai greu si necesitand mai mult curent electric. Astfel, pentru a nu avea probleme cu pornirea motorului intr-o dimineata rece de iarna, este recomandat sa nu porniti sistemul audio, farurile sau aerul conditionat inainte de pornirea motorului, deoarece aceste lucruri vor consuma din curentul electric necesar pornirii motorului.

De asemenea, in cazul in care bateria dumneavoastra este mai veche de 3 ani, este recomandat sa mergeti cu ea la un service auto pentru a va asigura ca nu are nicio problema care sa duca la imposibilitatea pornirii autovehiculului pe temperaturi foarte scazute.

Anvelope de iarna

Dupa cum probabil stiti deja, anvelopele de iarna sunt obligatorii prin lege, orice autovehicul trebuind sa aiba anvelope de iarna montate in perioada 1 noiembrie - 31 martie. Astfel, pe langa faptul ca nefolosirea lor va poate cauza probleme pe sosea, in cazul in care sunteti prinsi in trafic fara anvelope de iarna, puteti risca amenzi de pana la 2.100 de lei (20 puncte-amenda x 105 lei/ punct).

Desi anvelopele de tipul "All Season" sunt prezente pe piata de mult timp, acestea sunt totusi limitate in ceea ce priveste eficienta pe timp de iarna. De asemenea, in cazul in care folositi anvelope de acest tip, este foarte posibil ca ele sa fie uzate dupa ce ati circulat o perioada de timp cu ele, devenind astfel problematice in cazul conditiilor meteo extreme.

De aceea, este recomandat sa folositi anvelope specifice fiecarui sezon in parte, si sa le inlocuiti cu un set nou odata ce acestea se uzeaza. De asemenea, este recomandat ca pentru fiecare sezon in parte sa schimbati odata cu anvelopele si jantele, pastrand astfel cate un set de jante auto pentru fiecare sezon si tip de anvelope. Desi poate parea mai costisitoare la inceput, aceasta strategie va poate scuti de alte neplaceri ce pot aparea, precum dificultatea montarii anvelopelor pe jante diferite sau probleme legate de etansare.

Antigelul

De obicei verificarea lichidului de racire (antigel) este inclusa in pachetul de verificari periodice oferite de service-urile auto. De aceea, este important ca sa efectuati aceste verificari periodic, evitand situatii neplacute.

Printre lucrurile pe care trebuie sa le luati in calcul in ceea ce priveste antigelul, este bine sa:
verificati densitatea antigelului din sistemul de racire
verificati nivelul lichidului de racire
verificati temperatura la care urca lichidul de racire in timpul functionarii motorului, iar in cazul in care aceasta este mai mica decat de obicei, exista probabilitatea sa existe anumite probleme la sistemul de racire, recomandarea fiind de a face o verificarea a acestuia intr-un service

Stergatoarele de parbriz

Dupa o noapte cu temperaturi cu mult sub 0 grade, este foarte posibil pe suprafata parbrizului sa apara un strat de gheata. In cazul in care lamele stergatoarelor au ramas lipite de parbriz, este foarte probabil ca acestea sa fi inghetat si ele si sa se fi lipit de geam. In acest caz, recomandam ca prima data sa incercati sa dezlipiti lamele, sa curatati parbrizul si abia apoi sa incercati sa porniti stergatoarele. In cazul in care incercati sa le porniti fiind lipite si inghetate, veti solicita sistemul de stergatoare (ambielaj, motoras etc) inutil, putand aparea probleme cu acesta.

Majoritatea lamelelor de la stergatoare au o durata de viata de circa un an. Dupa aceasta perioada, ele incep sa se uzeze si sa fie mai putin eficiente. De aceea, ar fi recomandat sa le inlocuiti cu unele noi, in special in perioada lunilor de iarna, cand acestea sunt solicitate mai mult si in conditii mai dificile.

Un alt sfat util este acele da a lasa stergatoarele ridicate pe parcursul noptilor, astfel asigurandu-va ca dimineata acestea nu vor fi lipite de parbrizul inghetat. Acest lucru va va permite de asemenea sa curatati parbrizul mai usor si dupa incalzirea acestuia si topirea ghetii sa puteti folosi stergatoarele in siguranta.

Presiunea anvelopelor

In cazul temperaturilor scazute, un alt lucru la care ar trebui sa fiti atent este presiunea anvelopelor. Aceasta scade odata cu temperatura, iar anvelopele depresurizate vor "musca" din zapada cu o dificultate mai mare, ajungand la suprafata solida a carosabilului mai greu, consumul de combustibil va creste, uzura neuniforma a anvelopelor fiind un alt lucru neplacut.

Franele

Verificati-va franele regulat in cadrul unui service auto, deoarece acestea va pot garanta siguranta si prin verificarea lor puteti preveni costuri ridicate care ar putea interveni in cazul aparitiei defectelor. Carosabilul alunecos este una dintre principalele probleme din timpul iernii, astfel, posibilitatea de a frana rapid si in siguranta va poate salva atat pe dumneavoastra cat si preveni diverse avarii aduse autovehiculului.

Farurile

Desi la prima vedere pare un detaliu mai putin important, trebuie sa luati in considerare ca pe timpul iernii conditiile meteo sunt imprevizibile, vizibilitatea este de multe ori redusa, iar noaptea se lasa mai repede decat in alte perioade ale anului. Astfel, avand farurile curatate, va puteti spori gradul de siguranta din timpul condusului.

Spalarea masinii

In cazul in care doriti sa va spalati masina, este important sa aveti grija la anumiti factori care pot fi daunatori pentru autovehiculul dumneavoastra. Astfel, in momentul in care doriti sa va spalati masina, este important ca spalarea sa fie urmata de o uscare cu aer cald. In caz contrar, apa ascunsa in incuietori sau alte parti interne ale autovehiculului poate sa inghete si sa apara astfel probleme majore si costisitoare pentru autovehiculul dumneavoastra.

Schimbati uleiul si filtrul de ulei

Uleiul curat si de calitate ridicata este un factor foarte important in ceea ce priveste intretinearea corespunzatoare a motorului, in special pe timp de iarna. De aceea, este importanta folosirea unui ulei de calitate si efectuarea schimbului de ulei in intervalul de timp normal fara a se depasi si numarul de kilometri admisi.
Combustibil

O recomandare importanta pe timp de iarna este aceea de a avea tot timpul cat mai mult combustibil in rezervor. Daca vara acest lucru nu este o problema, pe timp de iara este foarte important sa nu ramanem niciodata cu mai putin de un sfert din rezervor plin. Din cauza faptului ca se poate produce condens, exista riscul ca atunci cand rezervorul ramane aproape gol acest condens sa creeze probleme. Astfel, daca nu aveti cel putin un sfert de rezervor plin tot timpul, pot aparea probleme costisitoare pentru masina dumneavoastra.

Aveti tot timpul in autovehicul echimpamente de iarna

Daca planuiti o calatorie cu masina in zone mai izolate sau pe distante mai lungi, este important sa aveti anumite obiecte cu dumneavoastra care sa va ajute in cazul in care intampinati probleme pe drum. Unele dintre aceste obiecte ar trebui sa le aveti permanent la dumneavoastra, cu atat mai mult in situatiile in care exista riscul sa ramaneti blocat pe drum, pe timp de iarna:
perie pentru zapada
lopata
patura
trusa de prim ajutor
cablu de alimentare cu curent
apa si cateva alimente neperisabile (batoane energetice etc)
imbracaminte groasa in plus
sare si nisip
vesta reflectorizanta

Iarna poate crea conditii extreme pentru conducatorii auto, dar de asemenea, paza buna trece primejdia rea. Astfel, pregatindu-va autoturismul cu atentie, puteti evita majoritatea situatiilor neplacute care pot aparea. Chiar si cu o masina pregatita 100% din punct de vedere pentru iarna, mai exista si alte lucruri de luat in calcul, precum:
conduceti cu atentie si cu o viteza limitata pe drumurile cu probleme
consultati prognoza meteo inainte de a pleca la drum
daca nu ati mai condus pe timp de iarna, putin exercitiu nu ar strica. Mergeti intr-o parcare a unui supermarket (sau alt loc de acest tip) si exersati putin pentru a va obisnui cu condusul pe zapada
asigurati-va ca aveti un mijloc de comunicare (telefon incarcat) pentru a putea chema in ajutor pe cineva in caz de urgenta
luati-va mai mult timp dimineata pentru a curata parbrizul si farurile. Astfel, veti beneficia de o vizibilitate mai buna pe parcursul calatoriei
purtati ochelari de soare pentru a va proteja de lumina puternica reflectata de zapada care va poate deranja la volan


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.