Acum aproape un secol, in 1912, cand cinematografia deja incepea sa se defineasca, intr-o tara din estul Europei numita Romania un grup de oameni hotarati incercau sa tina pasul cu noua arta. Astfel, la 1 septembrie 1912, intr-o cinematografie aproape inexistenta formata in mare din filme documentare de cateva minute, azi pierdute, fara oameni formati ca cineasti, apare Independenta Romaniei, primul lung metraj romanesc, film documentar ce poate fi vizionat si astazi, fiind unul din rarele productii romanesti din acea perioada ce au supravietuit (cu aproximativ 20 de minute lipsa).
Cunoscut si ca Rasboiul Romano-Ruso-Turc 1877, filmul co-finantat de Casa Regala si realizat cu ajutorul Ministerului Razboiului, poate fi cu siguranta considerat o bijuterie a cinematografiei romanesti datorita vechimii sale. Iar cel putin in intentii, filmul din 1912 este laudabil si astazi.
Regizorul Nae Caranfil a realizat Restul e tacere, avand ca subiect turnarea Independentei Romaniei. Lansat in 2009 acesta a castigat 9 premii Gopo. (Sursa: Club de Film)