Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Verdictul Istoriei -Imparatul Hirohito (UK 2013) 60 min
683 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Originile Chinei: civilizatia antica
413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterele istoriei: foloseau vechii egipteni cocaina?
698 vizite - 0 comentarii
adaugat de corina
 
  Verdictul Istoriei - Stalin (UK 2013) Documentar 60 min
812 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Verdictul istoriei - Hitler UK 2013) Documentar 60 min
908 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Fenicia – Misteriosul imperiu al apelor
1.604 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
9.273 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Cazul Orlov - Cea mai mare inselatorie din istoria KGB
897 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craniile de cristal din Mexic - Enigme ale istoriei
1.249 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Celtii: istoria ascunsa a unui popor legendar
10 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Misterele istoriei - Istoria prostitutiei

 
 
 
 
 
Adaugat de corina 11.09.2019  Adauga la favorite 693 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Prostitutia este definita in general ca activitatea celor ce ofera prestatii sexuale in schimbul platii unei sume de bani.Activitatea, oferita de persoane de orice orientare sexuala, poate avea caracter autonom, profesional, de obisnuinta sau ocazional.

Folosirea termenului nu este univoca si in functie de tara, de perioada istorica sau de contextul socio-cultural poate include orice act sexual si orice tip de plata (chiar si nebaneasca) sau sa-i indice, din punct de vedere moral si in mod eronat, pe cei ce intretin acte sexuale in afara casatoriei, sau au un stil de viata similar celor ce ofera prestatii sexuale considerate imorale.

Oferirea unor placeri sexuale in schimbul unor avantaje materiale este intelesul cel mai comun pe care il dam prostitutiei. In functie de faptul ca angajarea poate fi consimtita sau nu, prostitutia se distinge in doua categorii: prostitutie benevola si prostitutie fortata. Diferentierea celor doua categorii este discutabila prin faptul ca si in prostitutia benevola se poate vorbi de o constrangere (economica, sociala, culturala), la fel cum si in prostitutia fortata este detectabil, uneori, un element de "aventura asumata" intr-o lume cu foarte multe necunoscute. Daca prostitutia, in general, este asemuita unei relatii contractuale (C. Pateman, 1988), cele doua tipuri de prostitutie difera esential prin faptul ca in prostitutia benevola persoana care se prostitueaza poate sa se pronunte asupra "clauzelor contractuale" (poate negocia relatia intre servicii si plata), pe cand in prostitutia fortata persoana care se prostitueaza este obiectul unui contract intre alte parti.

O situatie intermediara intre cele doua este cea in care interesele persoanei care se prostitueaza sunt "reprezentate" de catre un intermediar, un proxenet.

Daca exersarea "meseriei" de prostituat este accesibila si barbatilor, statisticele arata ca intr-o proportie de 95% prostitutia benevola este practicata de femei, iar cazuri de prostitutie fortata a barbatilor nu se cunosc. Aceasta realitate este considerata "produsul unei societati patriarhale", in care prostitutia nu este altceva decat reflexul dominatiei masculine "prostituatele sunt aservite unor clienti, tot asa cum nevestele sunt aservite sotilor" (Pateman C., 1988:194).

Exista marturii despre prostitutia practicata in Antichitate in templele construite in Orientul Mijlociu si tot bazinul mediteranean. In Grecia Antica si Roma Antica, bordelurile erau functionale chiar cu "licenta" oficiala, prima atestare fiind inregistrata in Atena, in anul 694 i.H.[12]

In Antichitate prostituata se numea hetaira, termen din limba greaca, cu intelesul de tovarasa, insotitoare. In Grecia Antica, hetaira indica o categorie speciala, comparabila cu o curtezana din Renastere sau din Franta secolului al XVIII-lea.[13]

In stilul vulgar, prostituata mai este numita curva, astfel fiind denumite si femeile care aveau relatii sexuale extraconjugale, sau persoanele lipsite de caracter. In Razboiul de Treizeci de Ani, erau femei destinate militarilor numite in germana „Trosshure“ (hure - curva).

Prostitutia in Romania

Prima incercare de reglementare a prostitutiei s-a realizat in 1859, dupa ce cu sase ani mai devreme fusese introdusa obligativitatea "conduitei".[14] Matroanele bordelurilor, numite "femei pezevenghi", isi trimiteau fetele, discret, la control medical saptamanal.[14] Din 1895 intra in vigoare un regulament dupa modelul francez, in care se interzicea, printre altele, plimbarea prostituatelor pe diferite artere bucurestene la orele promenadei.[14]

Intre 1862 si 1930 a functionat in Romania sistemul de inspiratie reglementarista, adica sistemul prostitutiei colective, a "pensionarelor de bordel" si al prostitutiei practicate individual cu o condicuta de sanatate.[15] Conditia practicarii era o inregistrare prealabila la Politie si la Serviciul Sanitar in evidenta prostituatelor, dupa indeplinirea cerintelor legate de o limita de varsta si stare de sanatate.

In vara lui 1944, o prostituata facea urmatoarea declaratie cu privire la tarifele personale: „500 de lei fiecare client, cu doua, trei rapoarte sexuale si dormit cu el".Asta in conditiile in care salariul vremii oscila intre 200 si 800 de lei.
Spre exemplu, un mecanic de locomotiva, una dintre cele mai bine platite meserii, avea in jur de 850 de lei si o paine de 2,5 kg ratie pe zi.[16] Tot atunci a aparut «Livretul de economii» al prostituatei si obligatia patronului de a depune la Casa de Economii 10% din incasarile zilnice ale femeii.

Persoanele care erau inregistrate intrau intr-un regim de consultatii periodice si primeau o condica care constituia noua "identitate" si permisul pentru exercitarea acestei ocupatii.[15]

Prostitutia individuala sau "singuratica" era practicata in locuinte particulare inchiriate si racolarea se facea cu precadere in strada, in timp ce la bordel persoanele erau asteptate in incinta sau la intrare.

In fostul Cod Penal al Romaniei care a fost in vigoare pana in 2014, prostitutia era definita ca fiind fapta persoanei care isi procura mijloacele de existenta sau principalele mijloace de existenta, practicand in acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane. In acest cod, fapta era considerata infractiune si se pedepsea cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

Prostitutia era definita doar ca raportul sexual, adica actul sexual clasic dintre un barbat si o femeie, ceea ce, din perspectiva prostitutiei contemporane, nu mai este foarte actual. Daca textul care incrimina prostitutia era interpretat corect, probabil ca cea mai mare parte a actelor sexuale practicate pentru bani ar fi iesit din sfera penalului, deoarce sexul oral si sexul anal nu ar intra in sfera notiunii de raporturi sexuale.

In noul Cod Penal, intrat in vigoare de la 1 februarie 2014, prostitutia nu mai este infractiune, ci doar contraventie, care se pedepseste cu amenda. In cazul in care persoana care este prinsa practicand prostitutia nu plateste amenda, va trebui sa presteze munca in folosul comunitatii, sub supravegherea primariei.

In anul 2016, statisticile Interpol aratau ca Romania a ajuns principalul furnizor de prostituate de pe piata europeana, devansand Ucraina si Rusia.[20] In anul 2015, un grup infractional care actiona in judetele Calarasi si Ialomita vindea minore ca sclave sexuale, cu sume cuprinse intre 600 si 1.000 euro.

Sursa:

eee.ro.wikipedia.org


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.