Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Evolutia mamiferelor
35 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un print roman a fost administrator al insulei Samos
36 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  200 de dovezi ca Pamantul......
690 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Episodul 4-Impactul cu un asteroid
515 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta miraculoasa
346 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pamantul - Planeta privilegiata
1.758 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pericolul vine din spatiul adanc
150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era Pamantul acum 500 de milioane de ani?
120 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7/7.Oameni de Stiinta spun: "Pamantul a fost creat ! "
1.316 vizite - 0 comentarii
adaugat de goldi
 
  Ada Kaleh – Insula dinamitata de Ceausescu
586 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Insulei Flores, pamantul care micsoreaza mamiferele

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.08.2019  Adauga la favorite 327 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
De cand ramasitele lui Homo floresiensis, o specie disparuta de oameni neobisnuit de mici, au fost descoperite pe Insula Flores, in estul Indoneziei, savantii sunt fascinati de acest loc care are puterea de a micsora mamiferele.

Totul a inceput in 2004, cand ramasitele unui om de aproximativ 1.1 metri au fost descoperite in pestera Liang Bua. Apoi au fost scoase din pamant alte noua schelete partiale, iar analizele au aratat ca faceau parte dintr-o specie inca necunoscuta, botezata Homo floresiensis.
Se estimeaza ca acesti oameni au locuit pe Insula Flores in urma cu 50.000-190.000 de ani. Avand inaltimea medie de numai 1.1 metri, erau mai scunzi decat pigmeii moderni, ceea ce le-a adus porecla de „hobbiti" (fiinte umanoide imaginare inventate de romancierul J. R. Tolkien).

Cercetatorii credeau ca acesti oameni erau stramosii pigmeilor care traiesc acum pe Insula Flores, ceea ce parea perfect adevarat. Asta, pana cand s-a dovedit ca nu au nimic in comun. Se pare ca ambele specii fusesera micsorate cumva de insula.

In mai multe din satele din jurul pesterii in care au fost descoperite ramasitele lui Homo floresiensis, adultii din zilele noastre au inaltimea de numai 1.48 – 1.50 metri.

La inceput, savantii au presupus ca era vorba de descendentii „hobbitilor" de pe Insula Flores, care, la un moment dat, s-au incrucisat cu oamenii de Denisova (numiti astfel o pestera din Rusia) si neanderthalienii, al caror ADN este prezent la toti oamenii de azi care provin din afara Africii.

Pigmeii moderni de pe Insula Flores aveau aceeasi statura scunda cu a lui Homo floresiensis, insa savantii cautau dovezi irefutabile ca aceste doua populatii aveau acelasi ADN.
Rezultatele au fost publicate in 2018 si i-au socat pe multi din comunitatea stiintifica. Se pare ca locuitorii moderni ai insulei aveau o cantitate de ADN neanderthalian si denisovan similara cu a altor oameni din Asia de Sud-Est, dar nu aveau nicio urma de ADN de la Homo floresiensis.
Se stie ca Homo sapiens a migrat pe Insula Flores in doua ocazii separate in ultimii 70.000 de ani si, de fiecare data, statura sa a scazut drastic, asa cum probabil ca s-a intamplat si cu Homo floresiensis inainte.

Insa oamenii nu au fost singura specie care a suferit aceasta descrestere importanta. Aici se afla o specie de elefant care cantarea numai 300 de kilograme si, asemeni poneilor, ajungea in inaltime numai pana la umarul unui om.
Asadar, cum nu exista material genetic care sa poata fi atribuit lui Homo floresiensis si cum pe insula a existat candva un animal-pitic, acum disparut, savantii au inceput sa priveasca Insula Flores ca fiind un loc care micsoreaza creaturile.

In loc de consangvinizare, se pare ca statura redusa a mamiferelor de pe insula a fost dictata de selectia naturala.

Nu se stie cu siguranta ce anume a dus la descresterea mamiferelor de pe Insula Flores de-a lungul mileniilor, insa unii savanti speculeaza ca acest proces ar putea sa aiba legatura cu dificultatea de a procura hrana – caz in care un corp mai mic e mai usor de hranit – sau cu prezenta pradatorilor.

Insa un mister pe care stiinta nu l-a putut elucida a fost de ce oamenii de pe Insula Flores sunt atat de mici in comparatie cu cei de pe insulele inconjuratoare.
„Populatia de pigmei de pe Insula Flores este un singur grup de pe o singura insula, insa in zona traiesc multi alti oameni, pe alte insule, si nu s-au micsorat deloc. Deci, se intampla ceva in sanul acestei populatii, ceva foarte diferit de ceea ce li se intampla altor oameni din vecinatate si studiul sugereaza ca selectia mai multor variante de gene a dus la statura mica a acestor oameni", a declarat pentru ABC Bastien Llamas, paleogenetician la Universitatea din Adelaide.
„Oricare ar fi cauzele nanismului de pe insula, acestea sunt foarte active. De aceea aceasta insula este atat de fascinanta", a completat Richard Green, genetician la Universitatea din California.

Asadar, un anumit factor de pe Insula Flores a facut ca oamenii – si cel putin o alta specie de mamifere – sa se micsoreze, insa nimeni nu stie cu siguranta cum si de ce. Este unul dintre putinele mistere pe care stiinta nu le poate explica.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.