Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum era viata pentru pelerinii de la bordul Mayflower?
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
72 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
536 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
159 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
828 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul National de Arheologie, Atena
1.272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
476 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
78 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria surprinzator de „religioasa" a untului,

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.07.2019  Adauga la favorite 211 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Folosit ca ingredient delicios in atat de multe alimente, „asul din maneca" al marilor patiseri, untul este una dintre cele mai gustate grasimi din lume. Iata cateva detalii interesante, dar mai putin cunoscute, despre unt, un aliment care a fost intotdeauna la mare cautare.
Untul nu este bagat in seama pana cand nu faci paine prajita, insa are o istorie foarte veche. Peste tot pe unde era consumat, acest produs lactat era asociat cu rituri si credinte sacre.
In Tibetul antic, de exemplu, cadavrele de lama erau fierte in unt inainte de a fi imbalsamate, iar opaitele si sculpturile din unt celebrau victoriile lui Buddha si se credea ca ajuta mintea sa se concentreze in timpul meditatiei.
Untul facea parte din ritualurile de sacrificiu hinduse si este mentionat de multe ori si in Biblie. In Islanda, untul era facut din lapte furat de mitologicii hotii de lapte, iar bretonii il foloseau ca moneda si ca medicament.
Probabil ca ai niste unt in frigider si probabil ca nu te gandesti la el pana nu faci paine prajita sau cartofi copti. Si chiar daca ai sti ca este un produs antic – a aparut in perioada in care am inceput sa domesticim animale -, probabil ca nu stiai ca a fost considerat sacru in multe parti ale lumii.
Cu 2.500 de ani in urma, sculpturile din unt, numite torma, erau o parte esentiala a sarbatoririi victoriilor lui Buddha Shakyamuni. Chiar si azi, festivalul anual al untului, tinut la inceputul lunii martie, este cea mai mare sarbatoare a Festivalului Monlam, care celebreaza toate miracolele facute de Buddha.
Sunt aprinse mii de opaite din unt, semnificand intelepciunea si lumina lui Buddha. Lampile, facute din unt de iac, umplu strazile, si se crede ca ajuta mintea in timpul meditatiei.
Lampile de unt sunt de asemenea o caracteristica de baza a altor sarbatori si se crede ca donarea untului catre manastirile care produc lampile si sculpturile asigura o karma pozitiva. In Tibet, inaintea sosirii chinezilor, cadavrele de lama (maestri spirituali) erau fierte in unt inainte de a fi imbalsamate, pentru a ajuta la conservare.
Untul apare de mai multe ori si in Biblie, inclusiv in Geneza: „Apoi a luat unt si lapte, impreuna cu vitelul pe care-l gatise, si le-a pus inaintea lor. El insusi a stat langa ei, sub copac, si le-a slujit pana ce au mancat."
Un alt tip de unt, numit ghee, era esential in cadrul sacrificiilor hinduse din perioada vedica. Se credea ca oferirea de ghee, un soi de unt limpezit, alaturi de alte grane si legume, potolea foamea zeilor si astfel pe Pamant era mentinuta ordinea.
Ritualul Jatakarman, practicat la nasterea unui baiat, implica oferirea unui amestec de ghee, miere si aur copilului.
In Islanda, se practica un ritual tulburator, in scopul de a invoca o creatura numita tilberi. Aceasta fiinta era creata dintr-o coasta de om luata dintr-un cimitir si adusa la viata atunci cand vinul de impartasanie era scuipat pe os timp de trei duminici la rand.
Untul facut din laptele adunat de tilberi s-ar fi stricat, daca pe el nu ar fi fost facut un semn magic – smjornhnutur, sau „legarea untului". Rugaciunile din secolul VII includ apeluri catre zeul Gobhin, care era implorat sa protejeze untul atat de indragit de oameni.
Peste 430 de mostre de „unt de mlastina" au fost excavate din mlastinile de turba din Irlanda si Scotia, cele mai vechi datand din anul 400 i.e.n. Untul era ingropat la cativa metri adancime, in cantitati uriase. Asta, din mai multe motive:


Dupa ce devenea adulta, creatura se indrepta spre campurile din vecinatate si fura lapte de la vite, pe care il aducea acasa si il scuipa in recipientul de facut unt.
• Abilitatea de conservare a mlastinilor de turba este bine documentata si, la acea vreme, untul era o marfa de pret. Era folosit pentru a plati chirii si taxe si facea tesaturile impermeabile la apa.
• De asemenea, era un agent de legatura foarte bun pentru materialele de constructii si putea fi folosit sub forma de lumanari.
• Unele scrieri spun ca untul era ingropat pentru a-si pastra aroma, insa mai stim si ca era folosit pentru a vindeca bolile.
• Plasarea untului langa suferind avea rolul de a absorbi boala. Daca persoana respectiva murea, untul era ingropat.
• Insa nu toata lumea prefera untul. Calatorii din regiunea spaniola Catalonia, in special, priveau untul cu mare mefienta. De obicei, aveau ulei de masline la ei atunci cand calatoreau prin regiuni unde nu si-ar fi putut procura altceva in afara de unt.
• Asta, deoarece erau convinsi ca untul cauza lepra.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.