Plantele sunt atacate de o serie intreaga de daunatori cunoscuti generic sub numele de afide sau paduchi. Spatiul in care actioneaza afidele este mare: de la camp si gradini la sere, solarii si apartamente.
Insectele sunt vizibile cu ochiul liber in special pe varfurile plantei si pe dosul frunzelor.
Cele mai multe sunt negre sau verzi, insa afidele pot fi colorate si in alb, galben sau cenusiu.
Paduchii plantelor sunt specii polifage, folosesc hrana variata si ataca o serie intreaga de flori, legume si fructe.
Afidele formeaza colonii pe varfurile de crestere, dosul frunzelor, flori si boboci. Uneori sunt in numar atat de mare incat efectiv acopera bobocii florilor. Inteapa si se hranesc cu seva din tesuturile tinere.
Frunzele atacate se rasucesc, se gofreaza si se usuca, bobocii nu mai infloresc. Planta in intregime are de suferit chiar daca sunt atacate cu precadere varfurile de crestere.
Ea se opreste din crestere si cu timpul se usuca.
Ingrijirea florilor. Paduchii se combat cel mai eficient cu insecticide – produse de contact, in primul rand – si produse sistemice. Printre insecticide utilizate pentru combaterea afidelor se numara Mospilan, Actara, Calypso, Nuprid, Dantop, Movento, Decis. Tratamentul trebuie repetat dupa o saptamana.
Un alt pericol pandeste planta o data ce e atacata de afide. Favorizate de excrementele lipicioase ale insectelor, pe ea se instaleaza ciuperci patogene precum Alternaria sau Fusarium. Pentru Alternarioza puteti folosi Equantion (sistemic), ROVRAL 500SC (sistemic), BRAVO (de contact).
In cazul Fusariozei, specialistii recomanda un tratament cu Topsin impreuna cu Pikalin