Castrul roman Arutela este un monument istoric, situat intre localitatile Pausa si Caciulata, in punctul „Poiana Bivolari", langa orasul Calimanesti, fiind trecut in lista monumentelor istorice din 2004 datand din epoca romana anii 137–138 d.C. Constructia se gaseste pe malul stang al Oltului, in vecinatatea Manastirii Cozia si in ambianta complexului hidroenergetic Turnu.
Datarea s-a facut pe baza unei inscriptii, descoperita in dublu exemplar in fata a doua din portile castrului, din care rezulta ca acesta a fost construit in vremea imparatului Hadrian, de un detasament de arcasi sirieni (Suri Sagittari), in anul 138, din ordinul lui Titus Flavius Constans, procurator si guvernator militar al Daciei Inferior. Ultima moneda, ca datare, descoperita la Arutela, a fost emisa intre anii 220–223 d.C. La Arutela a existat si o asezare dacica, care si-a prelungit existenta sub stapanirea romana.
Fortificatia construita din lespezi de piatra are forma patrata cu laturile de 60 de metri prevazute cu turnuri semicirculare la colturi si turnuri patrate de o parte si de alta a portii pretoriene. Pe celelalte doua laturi se vad portile de serviciu (porta principalis dextra si porta principalis sinistra). Zidul de incinta a fost ridicat din blocuri mari de piatra de forma dreptunghiulara si, dupa caz, lespezi subtiri si piatra marunta, nefasonata, prinse cu mortar, pentru a se asigura orizontalitatea.
La partea interioara a zidului de aparare sunt construiti o serie de pinteni din piatra, care alcatuiau compartimente menite sa adaposteasca baraci pentru depozite de materiale si grajduri pentru caii trupei, iar deasupra lor se asezau barne de lemn care formau puntea continua pentru drumul de rond al santinelelor.
In interiorul castrului din dreptul portii pretoriene porneste o alee, via praetoria, alcatuita din pavaj de pietre de rau, care se intretaie cu via principalis, in fata cladirii comandantului (praetorium). In spatiile rezultate din aceasta intersectie se distinge o sala de adunare a soldatilor (collegium militare) cu opt baze rectangulare pe mijloc pentru sustinerea acoperisului. In restul spatiului liber erau pavilioanele soldatilor si un atelier de fierarie pentru nevoile garnizoanei.
Conform constatarilor si dovezilor arheologice, in prima jumatate a secolului III, o revarsare neobisnuita a Oltului a distrus latura de vest a castrului, determinand retragerea de aici a garnizoanei romane.
Sursa informatiei prezentate
In aceasta pagina gasiti informatii despre Castrul Roman Arutela, galerie de imagini cu Castrul Roman Arutela, localizare pe harta a obiectivului turistic Castrul Roman Arutela si harta hotelurilor si a pensiunilor din zona obiectivului. Oferte turistice pentru cazare in apropiere de Castrul Roman Arutela din Romania la hoteluri, apartamente, pensiuni si vile la cele mai atractive si ieftine preturi in 2019 - 2020.
Aveti intrebari?Intrati pe chat, suntem onlinex