Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Castrul Legiunii a V-a Macedonica (Potaissa) din Turda,
478 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Stanisoara / retur (Masivul Cozia)Traseu usor
388 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catunul izolat Puntid, Valea Calnegia
180 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valea Baliem-Indonezia
165 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valea Vaserului
434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nucsoara, Arges - Valea Doamnei
1.439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Statiunea balneoclimaterica Baile Herculane
1.169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lacul Valea Rea
671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe poteci, spre inima ta! Episodul 14: valea Cerbului si
1.136 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Explorati Valea Waipio -Hawaii
197 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Castrul Roman Arutela, Valea Oltului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.07.2019  Adauga la favorite 329 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Castrul roman Arutela este un monument istoric, situat intre localitatile Pausa si Caciulata, in punctul „Poiana Bivolari", langa orasul Calimanesti, fiind trecut in lista monumentelor istorice din 2004 datand din epoca romana anii 137–138 d.C. Constructia se gaseste pe malul stang al Oltului, in vecinatatea Manastirii Cozia si in ambianta complexului hidroenergetic Turnu.

Datarea s-a facut pe baza unei inscriptii, descoperita in dublu exemplar in fata a doua din portile castrului, din care rezulta ca acesta a fost construit in vremea imparatului Hadrian, de un detasament de arcasi sirieni (Suri Sagittari), in anul 138, din ordinul lui Titus Flavius Constans, procurator si guvernator militar al Daciei Inferior. Ultima moneda, ca datare, descoperita la Arutela, a fost emisa intre anii 220–223 d.C. La Arutela a existat si o asezare dacica, care si-a prelungit existenta sub stapanirea romana.

Fortificatia construita din lespezi de piatra are forma patrata cu laturile de 60 de metri prevazute cu turnuri semicirculare la colturi si turnuri patrate de o parte si de alta a portii pretoriene. Pe celelalte doua laturi se vad portile de serviciu (porta principalis dextra si porta principalis sinistra). Zidul de incinta a fost ridicat din blocuri mari de piatra de forma dreptunghiulara si, dupa caz, lespezi subtiri si piatra marunta, nefasonata, prinse cu mortar, pentru a se asigura orizontalitatea.

La partea interioara a zidului de aparare sunt construiti o serie de pinteni din piatra, care alcatuiau compartimente menite sa adaposteasca baraci pentru depozite de materiale si grajduri pentru caii trupei, iar deasupra lor se asezau barne de lemn care formau puntea continua pentru drumul de rond al santinelelor.

In interiorul castrului din dreptul portii pretoriene porneste o alee, via praetoria, alcatuita din pavaj de pietre de rau, care se intretaie cu via principalis, in fata cladirii comandantului (praetorium). In spatiile rezultate din aceasta intersectie se distinge o sala de adunare a soldatilor (collegium militare) cu opt baze rectangulare pe mijloc pentru sustinerea acoperisului. In restul spatiului liber erau pavilioanele soldatilor si un atelier de fierarie pentru nevoile garnizoanei.

Conform constatarilor si dovezilor arheologice, in prima jumatate a secolului III, o revarsare neobisnuita a Oltului a distrus latura de vest a castrului, determinand retragerea de aici a garnizoanei romane.
Sursa informatiei prezentate
In aceasta pagina gasiti informatii despre Castrul Roman Arutela, galerie de imagini cu Castrul Roman Arutela, localizare pe harta a obiectivului turistic Castrul Roman Arutela si harta hotelurilor si a pensiunilor din zona obiectivului. Oferte turistice pentru cazare in apropiere de Castrul Roman Arutela din Romania la hoteluri, apartamente, pensiuni si vile la cele mai atractive si ieftine preturi in 2019 - 2020.



Aveti intrebari?Intrati pe chat, suntem onlinex


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.