Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum sa faci Amaryllis sa reinfloreasca |
138 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina noptii – plantare si ingrijire
650 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre branduse - inmultire, ingrijire
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru violetele sa infloreasca
185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Flori de piatra (portulaca) – plantare si ingrijire.
303 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cresterea plantelor suculente
367 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pepenele galben -cultivare si ingrijire
1.027 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 sfaturi, trucuri practice pentru gradinarii incepatori
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 reguli de AUR pentru a face o GRADINA
423 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tubercul Begonia replantare si ingrijire
784 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Despre cimbru si cimbrisor. Cultivare si ingrijire

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.07.2019  Adauga la favorite 739 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Din genul Satureja face parte Satureja hortensis, denumit si cimbrul de gradina, cimbrul bun sau cimbrul mirositor. Cimbrul de gradina este o planta anuala, utilizata drept condiment. Frunzele sale sunt netede si ascutite la varf, placut mirositoare. Tulpina creste inalta pana la 30-60 cm; planta infloreste incepand cu luna iulie pana toamna tarziu, florile sale fiind de culoare alb-violacee.



Cimbrul, atata timp cat este cultivat intr-un loc bine insorit, se multumeste cu putin. Creste pe aproape orice tip de sol, rezista la seceta dar si la ploi abundente. Este in schimb o planta posesiva care, precum mai toate rudele sale aromate, este sufocat repede de buruieni, de aceea plivitul trebuie facut cat mai des. Cele mai aromate frunze se recolteaza atunci cand plantele au inceput sa infloreasca


Cimbrul de camp - Thymus vulgaris



Din genul Thymus face parte Thymus vulgaris, denumit cimbrul nemtesc, cimbrul comun, cimbrul de camp sau lamaioara, planta care contine aceleasi principii active ca si ruda sa cimbrul de gradina, si anume uleiuri eterice, substante amare si diferite alte substante volatile. Spre deosebire de cimbrul de gradina, cimbrul de camp este o planta multianuala care isi dezvolta in primele stadii de dezvoltare o radacina pivotanta puternic ancorata in pamant. In urmatorii ani, radacina se va ramifica iar din ramificatii vor pleca in vegetatie alte plante dand nastere unei tufe, alcatuita dintr-o radacina si mai multe tulpini. Diametrul acesteia poate ajunge chiar la 50 cm, crescuta in conditii optime. Tufa este insa mai scunda decat cimbrul de gradina. Frunzele sale sunt mai rotunjite si un miros usor amarui.



Din punct de vedere al cultivarii, are aceleasi pretentii ca si cimbrul de gradina, respectiv un loc insorit si ferit de vanturi puternice, si necesita multa atentie in privinta buruienilor.


Thymus serpillumCimbrisorul - Thymus serpillum



Ruda salbatica a cimbrului de camp este cimbrisorul, Thymus serpillum, care mai este numit tamaita sau iarba cucului. Este o planta pe care o intalnim pe dealuri, pe pajisti sau pasuni alpine, in locuri mai greu accesibile precum stancariile. Tulpina lui este taratoare si nu depaseste 10-15 inaltime. Frunzele sale sunt mici si au un miros puternic aromat, usor iute. Se foloseste atat pentru condimentarea mancarurilor cat si pentru prepararea unor ceaiuri in medicina naturista. Are o actiune diuretica, coleretica, antihelmintica si antiseptica intestinala, dar se recomanda ca stomahic-aromatic in tusea spastica, convulsiva si astmatica.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.