Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti
1.665 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Usa din dos a civlizatiei greco-romane
827 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Angliei ep 2
600 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aici se relaxau ROMANII in apa TERMALA
147 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce s-a intamplat cu AURUL ROMANIEI?
168 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele crestinismului
211 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Capidava. Documentar istoric
175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ordin de lupta impotriva uitarii
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dacii - Un mister istoric!
782 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ar arata lumea fara Romania.
1.898 vizite - 0 comentarii
adaugat de sybylac
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Baile romane

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.07.2019  Adauga la favorite 496 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Termele (in latina thermae) erau baile publice la romani. Frecventarea lor era una dintre activitatile favorite ale romanilor, indiferent de sex sau clasa. Era o activitate sociala ce constituia un eveniment central in viata de zi cu zi a cetatenilor romani. Baile la romani indeplineau functii de igiena, facilitand in acelasi timp participarea la alte diferite activitati adiacente de recreare. Erau concepute intr-un mod similar centrelor actuale de recuperare, asigurand totodata posibilitatea de socializare si un mediu propice desfasurarii afacerilor de tot felul. Majoritatea oraselor romane aveau cel putin un spatiu amenajat in acest scop.
O baie publica era construita in jurul a trei incaperi principale: caldarium (baie calda), tepidarium (camera de baie calduta) si frigidarium (piscina pentru bai reci). Unele thermae beneficiau si de sudatorium (bai de aburi) sau laconicum (sauna).
Unele dintre cele mai bine conservate terme sunt termele de la Pompei, pe care le vom avea de altfel in vedere pentru descrierea ce urmeaza. In Romania exista de asemeni terme romane la Histria, Herculane, comuna Pietroasele, etc..
Atrium-ul este o curte interioara care impreuna cu porticul si latrina formeaza vestibulul bailor (vestibulum balnearum) unde obisnuiau sa astepte servitorii. Acest atrium era utilizat de asemeni de tinerii care faceau exercitii in aer liber sau de vizitatorii bailor drept spatiu de promenada. In incinta acestuia se afla si cel ce incasa sumele datorate pentru frecventarea bailor, sume ce nu se ridicau inca la cele practicate in zilele noastre pentru servicii similare. Locul se constituia si intr-un spatiu publicitar, aici fiind postate afise de interes public ce anuntau diferite evenimente: spectacole de teatru, lupte de gladiatori, diverse anunturi,etc.)
Apodyteriumul este o sala de vestiar in care se patrunde prin intermediul unui pasaj inainte de a intra in salile de baie propriu-zise. Scopul acestei incaperi consta in depunerea hainelor de catre persoanele ce doreau sa intre la bai. In acea perioada se obisnuia ca obiectele si imbracamintea sa fie lasate pe mana unor servitori, numiti capsarii, recunoscuti pentru lipsa lor de onestitate. Aici existau ca si in atrium acele scaune din piatra numite scholae. Din Apodyterium se poate ajunge in tepidarium, natatorium, piscina, baptisterium sau puteus.
- Din frigidarium (piscina), aceia care vor sa continue cu bai calde sau de aburi se indreapta spre tepidarium. Acesta nu continea apa la vechile terme din Pompei ci era incalzit, pastrandu-se o atmosfera constanta, agreabila, prin care se urmarea pregatirea corpului pentru sauna si baile fierbinti ce urmau acestei etape. Spatiul servea uneori si drept apodyterium (Pompei). Tepidariumul este spatiul cel mai ornamentat, un loc de destindere, destinat pregatirii corpului si masajului. Pictura, stucatura si mozaicul fac din aceste incaperi adevarate opere de arta, ce reuseau sa-si indeplineasca scopul de relaxare vizat.
Caldariumul defineste acel spatiu in care se patrunde din tepidarium si al carui mozaic se afla chiar deasupra sistemului de incalzire subterana -hypocaust. Peretii acestuia sunt de asemeni prevazuti cu goluri prin care patrundea aerul cald. La unul din capetele acestuia se afla un bazin rotund -labrum, iar la celalalt un alt spatiu amenajat pentru bai (puelos, alveus, solium, calida piscina) ce putea fi accesat de pe o platforma -schola- prin intermediul unor trepte. Labrumul era dotat cu apa calda ce se turna pe capul celor ce urmau sa paraseasca camera. Bazinele erau de obicei executate din marmura iar incaperile nu puteau fi bogat ornamentate datorita caldurii prea mari distribuite aici.
Laconicumul este o camera ce prevede un grad superior de incalzire fata de cel din caldarium, fiind de fapt un spatiu de sauna uscata. Se crede ca a fost introdus la Roma de Marcus Vipsanius Agrippa si se mai numeste si sudatorium sau assa.
Apodyterium dispune de un pasaj ce comunica cu camera de alimentare a focului - praefurnium sau propigneum. Tot prin acest pasaj putem patrunde in camera boilerelor sau urca pe acoperisul termelor. Persoanele insarcinate cu alimentarea focului -fornacatores- se aflau tot aici in praefurnium. Termele de la Pompei dispuneau de trei boilere. Din fata acestora pornea un alt coridor ce ducea in atrium - spatiul destinat servitorilor .
Setul de bai alaturate cu un spatiu alocat restrans fata de cel destinat barbatilor apartine femeilor romane. Urmarind la scara mica aceeasi distribuire a spatiului aceste bai dispun de o intrare de serviciu ce duce printr-un vestibul la apodyterium, amenajat, ca si in cazul celui destinat barbatilor, cu banci alaturate peretilor - pulvinus, gradus.
Apodyteriumul duce intr-un sens catre natatio, amenajat pentru bai reci,iar in celalalt conduce la tepidarium care la randul sau comunica cu centrala termica pe una din laturi si cu baile calde. Extremitatea o ocupa bazinul numit labrum. Si aceasta incapere este dotata cu amenajarile pentru mentinerea temperaturii inalte deja amintite in cazul corespondent (goluri pentru patrunderea aerului, respectiv suspendarea podelei).
Baile romane includeau adesea in afara spatiilor mentionate si un loc unde se desfasurau sporturile in aer liber palaestra. Tot in acest spatiu se practica o curatire a corpului dupa obiceiul vremii, ce includea ungerea si indepartarea excesului de ulei cu ajutorul unui strigil. Celor instariti le stateau la dispozitie pentru astfel de operatiuni sclavii numiti capsarius.
Baile romane aveau o semnificatie deosebita in primul rand prin utilizarea lor pe o scara foarte larga, dar si prin functionalitatea lor diversificata. Astfel de ele benificiau nu numai cei cu o stare materiala remarcabila, ci toti membrii societatii, inclusiv sclavii. Construite ca monumente publice ele nu excludeau, deci, nici un membru al societatii, oferindu-le posibilitatea de a-si petrece o mare parte a timpului liber in aceste spatii, intr-un mod cat mai divers.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.