Ce poate fi mai modern si mai avansat decat nanotehnologia? La urma urmei, este un domeniu care tine de SF si de… Roma Antica. La British Museum este expusa inca din anii ’50 Cupa lui Licurg si, timp de zeci de ani, nimeni nu a avut habar cum functioneaza.
Cand este iluminat dintr-o parte, pocalul se inverzeste. Cand este iluminat din cealalta directie, se inroseste. Abia in anii ’90 tehnologia s-a dezvoltat suficient de mult pentru ca muzeul sa o poata cerceta la nivel molecular.
Cand au studiat Cupa lui Licurg la microscopul electronic, cercetatorii si-au dat seama ca obiectul a fost creat cu o tehnologie pe care abia acum incepem sa o intelegem.
Bucati de aur si argint au fost macinate in particule foarte mici, de 50 de nanometri, de o mie de ori mai mici decat un graunte de sare. Particulele au fost amestecate apoi cu sticla din care a fost confectionata cupa, iar precizia cu care a fost executata este o dovada ca romanii stapaneau la perfectie aceasta tehnica.
Creata candva in secolul IV, Cupa lui Licurg este mai mult decat un obiect frumos care isi schimba culoarea in functie de lumina. Cand cercetatorii au folosit aceeasi tehnologie pentru a crea o copie a pocalului, au descoperit ca obiectul isi schimba culoarea si in functie de lichidul turnat in el.
Cupa lui Licurg trebuie sa fi facut senzatie la petrecerile de acum 1.600 de ani.