Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Voi cu Voicu. Secretele lumii, ascunse la Vatican
815 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele inghetate ale frontului alpin
106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dovezi extraterestre ascunse anterior de noi
124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Repararea banilor
515 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descifrarea codului DaVinci
590 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  The Money Fix - Repararea Banilor
604 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bitcoin: sfarsitul banilor asa cum ii stim
654 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chivotul legamantului: Secretele Bibliei
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele ingropate ale Bibliei
991 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anii pierduti ai lui Iisus pot fi in sfarsit gasiti
457 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Secretele ascunse ale banilor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.05.2019  Adauga la favorite 480 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mike Maloney, prezentatorul documentarului Secretele ascunse ale banilor, este un un orator de marca, autor de bestseller, cercetator al istoriei monetare si investigator in privinta aurului si argintului. Aceasta serie de filme documentare ofera o perspectiva unica a istoriei banilor si explica ce rol mai au banii in economia de azi.

Cu misiunea de a ajuta pe toata lumea sa obtina adevarata bunastare, Mike ne arata ceea ce putem face astazi ca sa fim gata sa infruntam viitorul. Scopul declarat al realizatorilor acestor documentare este ca lumea sa realizeze ca „prosperitatea poate fi obtinuta doar in conditii de libertate individuala, printr-o piata libera si avand la baza un sistem financiar solid si bine reglementat."

De unde vine denumirea de leu romanesc?
In secolul al XVII-lea, in statele romanesti circulau talerii olandezi (lowenthaler). Acestia aveau gravat pe ei un leu. Dupa iesirea din uz a talerilor, numele de leu a fost pastrat ca termen generic pentru bani, iar in 1867 leul devenea unitatea monetara a Principatelor Unite. Cea mai veche moneda atestata pe teritoriul romanesc e drahma de argint de 8 grame, emisa de orasul grecesc Histria in anul 480 i.Hr.

Pe 22 aprilie 1867 s-a stabilit ca moneda nationala leul, avand etalonul la 5 grame de argint si avand 100 de submultipli, numiti bani. Primele monede emise erau din bronz, de 1 ban, 2, 5 si 10 bani, batute in Birmingham, Anglia.

In 1868, a fost emisa prima moneda romaneasca din aur, cu valoarea de 20 lei. Din 1870 s-au batut si monede de argint cu valoarea de 50 de bani (asa-zisele „bancute"), 1 leu si 2 lei.
Banca Nationala a Romaniei a fost infiintata pe 1 aprilie 1880, aceasta fiind singura abilitata sa emita moneda de metal si hartie. In 1947 a fost emisa bancnota de 5.000.000 lei, aceasta avand cea mai mare valoare nominala din istoria Romaniei.

In 1947 s-a facut denominarea, la un raport de 1 leu nou la 20.000 lei vechi. Paritatea leu-dolar era de 150 de lei pentru 1 dolar. In 1966 s-au emis monede si bancnote cu noua denumire a tarii, Republica Socialista Romania, care au ramas in circulatie pana dupa 1989. Pe 1 iulie 2005, reforma monetara din Romania a schimbat leul vechi (ROL) cu cel nou (RON), 1 RON fiind egal cu 10.000 ROL. Cum Romania a intrat in Uniunea Europeana la inceputul anului 2007, ar urma sa treaca la moneda unica europeana, Euro, dupa 2016.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.