Documentarul prezinta istoria fascinanta a unuia dintre cele mai importante obiective turistice din Romania: Salina Turda, din judetul Cluj. Salina Turda s-a format in urma cu 13,5 milioane de ani in urma, intr-o mare cu adancime redusa si sub un climat tropical. Stratul de sare, cu o grosime de 400 de metri, se intinde peste tot in subsolul Transilvaniei.
Primele dovezi ale exploatarii salinei dateaza din perioada preromana si se intind pana in epoca moderna. In 1932, activitatea de extractie a fost sistata, din cauza dotarilor precare si a randamentului scazut. Apoi, pana in 1992, salina a stat inchisa, fiind apoi redeschisa in scop turistic.
Aici pot fi vazute fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf, dar si utilajele medievale bine conservate in mina, unice in Europa, precum fieraria, crivaciul si moara de sare. Pot fi admirate, de asemenea, altarul cioplit in peretele de sare si „Scara bogatilor", o scara lucrata filigranat in lemn.
In 2009, Salina Turda a fost reamenajata, cu fonduri de 6 milioane de euro. Acum este dotata cu sali de tratament, un amfiteatru, sali de sport si o roata panoramica, de unde pot fi admirate stalactitele de sare. In salina mai exista un lac cu solutie salina suprasaturata