Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Adevaruri despre trecut: Repartitia, dragostea mea
1.021 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Cum a fost faurit „omul nou"
934 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: strada Kent
939 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Fitele epocii de aur
985 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marile zapezi
1.138 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut - Ciorba rece, bere calda
659 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea celor care au construit Transfagarasanul
1.066 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Iubirea la oras.
706 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Divortul in comunism si povestea echipei Rapid
316 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Hei rup
846 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Adevaruri despre trecut: O republica intr-o casa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.05.2019  Adauga la favorite 517 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cutremurul din martie 1977 a scos la iveala fragilitatea capitalei Romaniei. Pierderile imense au convins conducerea din acele vremuri ca este momentul pentru o modernizare a Bucurestiului. Nicolae Ceausescu a dorit sa realizeze noul centru civic al capitalei in cel mai sigur loc in caz de seism. Specialistii i-au confirmat ca acel loc era chiar Dealul Arsenalului, o zona mai inalta a Bucurestiului. Doar ca acolo erau case, iar in ele locuiau oameni. Nimic nu a rezistat, insa, in fata dorintei de modernizare a lui Nicolae Ceausescu. Nu doar locuitorii zonei au fost afectati. Bucurestiul in sine a pierdut, pentru ca in zona existau vestigii vechi de secole care au fost demolate pentru a face loc maretului centru civic al lui Nicolae Ceausescu. In iunie 1984, a demarat in forta lucrul la ceea ce urma sa fie CASA REPUBLICII, un loc in care trebuia sa fie adunata intreaga conducere administrativa a Republicii Socialiste Romania. Constructia se dorea a fi terminata in 1990. Doar ca, vorba romanului, pofta vine mancand. Proiectul initial – si-asa supradimensionat – suferea incontinuu modificari, iar cel care le cerea era beneficiarul: Nicolae Ceausescu insusi. Ca si in etapele initiale, nimeni nu vorbea despre fonduri. Banii proveneau de la Gospodaria de partid, iar costurile nu erau o problema.
Astazi, cladirea priveste maiestuoasa peste intreg Bucurestiul. Este a doua cladire din lume la capitolul Cladiri Administrative, dupa Pentagon; are 270 de metri lungime; 245 latime si peste 360 de mii de metri patrati. Problemele ei sunt, insa, dincolo de maretia fizica.
Despre toate acestea vor vorbi in emisiune oameni care au locuit in zona demolata (prof. univ. dr. AUGUSTIN IOAN, arhitect si prof. univ. dr. SORIN VASILESCU, arhitect) oameni care au pus umarul la ridicarea Casei Republicii (GABRIEL TANCIU, arhitect si conf. univ. dr. MIHAELA CRITICOS), dar si unul dintre cei care faceau parte din cercul de apropiati ai lui Nicolae Ceausescu:
gen-col (r) dr CONSTANTIN OLTEANU - Ministrul Apararii Nationale (1980 - 1985) si Primar General al Bucurestiului (1985 - 1989).

Realizator Roxana Tarhon


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.