Masinile ne-au invadat viata. Nu ne dam seama cum ne fac dependenti de ele intr-atat, incat ne transorma fundamental comportamentul si gandirea. Aceste unelte ar fi trebuit sa ne ajute sa castigam timp, sa fim mai eficienti si mai liberi. Ar fi trebuit sa ne faciliteze comunicarea intr-o lume in care totul se schimba permanent.
Fara sa simtim, insa, pasim intr-o lume fara oameni. De cateva decenii, o stare generala de rau pare sa domine societatea. O lume fara oameni spune povestea cercetatorilor, filosofilor si activistilor anti-tehnologie care trag un semnal de alarma impotriva ritmului accelerat al progresului tehnico-stiintific din acest secol.
Clasa politica nu mai poate furniza o viziune clara asupra viitorului. Lumea intreaga traverseaza o profunda criza economica si morala. Protezele bionice, inteligenta artificiala, robotii autonomi, nanotehnologia, neurostiinta, biologia moleculara si genetica, cercetarea medicala civila sau militara ne duc intr-o noua era.
Transumanismul intr-o lume fara oameni
Transumanismul – un nou mod de gandire care s-a raspandit in Statele Unite, Asia si Europa – postuleaza ca stiinta si tehnologiile de acum sunt capabile sa schimbe fundamental capacitatile fizice si mentale ale speciei umane sau sa creeze noi forme artificiale sau hibride de viata.
Dar suntem, oare, pregatiti sa facem parte dintr-o lume care presupune ca fiecare sa-si reinventeze total mintea, corpul si viata?