Realizat in 2009, Copiii uraniului prezinta viata unei mici comunitati de langa o fosta mina de uraniu din Muntii Apuseni. La inceputul anilor ’50, sovieticii au inceput aici exploatarea unui bogat zacamint uranifer. Aproape opt mii de mineri romani munceau zi si noapte, fara oprire, in patru schimburi.
Nu exista nici cea mai mica preocupare pentru protectia muncii sau a mediului. Cei mai multi dintre angajatii minei nici nu stiau ca extrag uraniu, ci cuart sau plumb. In doar zece ani, sovieticii au reusit astfel sa mute in URSS un munte intreg de minereu de uraniu, in contul datoriilor de razboi. Dupa plecarea lor, exploatarea a continuat, administrata de statul roman. Dar pentru oamenii locului nimic nu a mai fost la fel ca inainte…
Intre haldele de steril din Baita Plai mai traiesc azi putini oameni. Formeaza o comunitate mica si saraca, intr-un loc ce acum pare devastat de un bombardament atomic. Copiii uraniului care au reusit, totusi, sa paraseasca zona, au devenit victimile unui fenomen bizar – au murit la scurt timp sau s-au imbolnavit, aproape fara exceptie, de afectiuni pulmonare.
Studii recente demonstreaza ca radiatiile din zona depasesc de cel putin trei ori limita admisa, dar si ca oamenii s-au adaptat concentratiilor mari de radon din aer si ca traiesc sub un fel de „scut radioactiv".