Zicala din batrani este menita sa descurajeze orice iubitor de animale care isi doreste sa aiba in casa concomitent un caine si o pisica. Desi realitatea demonstreaza, de multe ori, contrariul: cei doi se pot intelege de minune. Mai ales daca ii ajuti si tu la inceput. Te ghideaza Liliana Soare, medic veterinar
Bine de stiut: pisica este sefa!
Chiar si cand are de a face cu un caine de talie foarte mare, tot mata este "personajul principal". Pentru ca are gheare ascutite, pentru ca este mai rapida, mai agila, capabila sa se refugieze pe mobile inalte si pe draperii ("loveste si fugi") sau pur si simplu pentru ca are mai mult tupeu, ea repurteaza ultima victorie in majoritatea confruntarilor. Asa ca tu trebuie sa previi eventualele ciocniri.
Cand aduci acasa noul venit – fie el caine sau pisica -, fa-o strategic: mai intai hraneste cainele si scoate-l la plimbare, ca sa fie cat mai relaxat. Cand v-ati intors acasa, sa nu dea direct nas in nas cu pisica. Las-o pe ea sa faca primii pasi: tine cainele de curea, mangaindu-l si strunindu-l daca incearca sa se apropie brusc de miorlaitoare. Las-o pe ea sa ii dea tarcoale, sa il miroasa de la distanta, sa se apropie cand si cat vrea
Daca nu este intre ei "dragoste la prima vedere", tine-i la distanta strategica un timp, pana cand vezi ca s-au "adoptat" reciproc. S-ar putea sa ai frumoasa surpriza sa-i gasesti, intr-o zi, dormind impreuna in acelasi culcus
Dar cum impaci doua pisici?
De regula, daca sunt sterilizate, ori se impaca de minune din prima zi, ori se ignora, ori se mai ciondanesc din cand in cand. Pentru a limita conflictele, lasa-le sa isi imparta teritoriul cum stiu ele si imparte egal si hrana, si mangaierile.
Care este protocolul intercanin?
Intre doi caini lucrurile se transeaza de la prima intrevedere: daca unul din ei maraie si/sau isi arata coltii, el va fi seful.
Ai grija sa ii respecti autoritatea: el mananca primul, el iese primul afara, el isi alege locul cel mai bun din casa. Daca "ii dai nas" celuilalt, il incurajezi sa-l infrunte pe "seful haitei", iar acesta din urma va fi gelos si se va razbuna pe amaratul lui "subordonat". Daca cei doi caini nu se impaca si pace, nu ai alta solutie decat sa ii desparti. Defintiv, dand in adoptie, intr-o alta familie, pe unul din ei.
3 trucuri suplimentare
1.Cand tensiunea creste intre cele doua animale de companie, pulverizeaza in aer un spray cu feromoni cu efect calmant sau pune-le la gat zgarzi care emana astfel de substante (este vorba despre niste feromoni artificiali similari cu cei produsi de mamelele femelelor dupa ce au fatat, pentru a calma si relaxa puii).
2.In caz de conflict, nu interveni in prima etapa, cand cei doi isi testeaza reciproc limitele, prin maraituri, "scuipaturi", dinti "ranjiti". Si o prima "chelfaneala", dar una mica, nepericuloasa, poate "trece neobservata", in speranta ca asa se va stabili definitiv ierarhia. Daca situatia degenereaza, desparte-i rapid!
3.Alege un pui, ca cel de al doilea animal din casa. Sunt mai multe sanse ca adultul sa aiba instinct protector, iar puiul sa caute ocrotire si sa se supuna.