Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 14
2.982 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 17
2.466 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 12
2.094 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 15
2.091 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 1
1.926 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 5
1.843 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 3
1.771 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 13
1.757 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 7
1.621 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 9
1.576 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Aleksandr Solzhenitsyn si Inchisoarea URSS

 
 
 
 
 
Adaugat de labionda 16.03.2019  Adauga la favorite 970 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Aleksandr Isaievici Soljenitin (in rusa Anekcáhap Ncáebnu Conxehńubh) (n. 11 decembrie 1918, Kislovodsk, Rusia bolsevica– d. 3 august 2008,Moscova, Rusia a fost un romancier rus, activist si dizident anticomunist, care a facut cunoscuta lumii intregi problema gulagurilor si a lagarelor de munca fortata din Uniunea Sovietica.

Desi, de cele mai multe ori, scrierile sale erau interzise, a reusit sa publice o serie de carti, dintre care cele mai cunoscute sunt: "Arhipelagul Gulag", "O zi din viata lui Ivan Denisovici" sau "Pavilionul cancerosilor". "Pentru forta etica cu care a continuat traditiile inalienabile ale literaturii rusesti", Soljenitin a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1970. A fost expulzat din Uniunea Sovietica in 1974, dar s-a intors in Rusia in 1994, dupa prabusirea regimului comunist.

Nasterea si tineretea

Alexandr Soljenitin s-a nascut la 11 decembrie 1918 la Kislovodsk (astazi in Stravropol Krai), in nordul Caucazului. Tatal lui murise la 15 iunie 1918, ranit la o vanatoare. In 1924 se muta cu mama (Taisia) la Rostov pe Don. Inca din tinerete, el crea si dezvolta personaje si concepte pentru o viitoare opera epica despre Primul Razboi Mondial si Revolutia Rusa. Acest lucru a condus in cele din urma la romanul "August 1914" - cateva dintre capitolele scrise atunci inca exista. Soljenitin a studiat matematica la Universitatea de Stat din Rostov, incepand din 1936. In acelasi timp urma cursuri prin corespondenta la Institutul de Filozofie, Literatura si Istorie din Moscova, care la vremea respectiva era puternic ideologizat. Cum el insusi declara, nu a pus la indoiala ideologia statului sau superioritatea Uniunii Sovietice pana sa ajunga in lagare.

Al doilea razboi mondial

In timpul razboiului, Soljenitin a fost comandant al unei baterii de artilerie in Armata Rosie si a fost implicat in actiuni majore pe front, pentru care a fost de doua ori decorat. O serie de scrieri publicate mult mai tarziu, in timpul vietii, inclusiv un roman incomplet, "Iubeste revolutia!", istorisesc experientele sale din timpul razboiului si indoielile crescande asupra fundatiilor morale ale regimului sovietic.[

Intemnitarea

9 februarie 1945 - In Prusia Orientala capitanul de artilerie Soljenitin este arestat, interceptandu-i-se corespondenta cu un prieten. Anchetat la Lubianka si Butirki, primeste opt ani de lagar de munca (potrivit art. 58). Vremelnic, reuseste sa ramana langa Moscova intr-o saraska, inchisoare speciala in care savantii arestati erau pusi sa faca cercetare in folosul Uniunii Sovietice. Din 1950, munceste in lagare de reeducare din Karaganda. Sotia (Natalia Resetovskaia) divorteaza. Este chinuit de o tumoare maligna.

Februarie 1953 - Fixare in exil pe viata, in aulul Kok-Terek, regiunea Djambul, Kazahstan.

Viata dupa recluziune

1959 - Scrie povestirea O zi din viata lui Ivan Denisovici, publicata abia in 1962 cu permisiunea lui Hrusciov. Corespondenta primita de la fostii zek (detinuti politici) ii va intari imboldul de a scrie, in parte si pe baza ei, Arhipelagul Gulag.

1965 - Perchezitie. I se confisca manuscrisul Primul cerc, in care este evocata saraska. Conflictul cu autoritatile atrage implicarea confratilor de breasla, marele scriitor Mihail Solohov (Pe Donul linistit) cerand sa i se interzica sa mai scrie!

1968 - Primul cerc si Pavilionul Cancerosilor sunt publicate in Occident, unde ajunge si microfilmul cu Arhipelagul Gulag.

Pentru Soljenitin, marea opera este insa restabilirea, printr-un roman istoric, a adevarului despre Revolutia din 1918, demers notat R-17 sau Roata Rosie.

1970 - Premiul Nobel (Literatura) pentru "Pavilionul cancerosilor".

1973 - Publica Arhipelagul Gulag, grabit si de sinuciderea/lichidarea Elizavetei Voronianskaia, dactilografa textului, care, anchetata, a divulgat KGB-ului ascunzatoarea unui exemplar. Cele trei volume despre viata si moarte in lagarele sovietice consterneaza intelectualitatea occidentala, care nu cunostea decat sistemul concentrationar nazist, si naruiesc imaginea orbitoare despre paradisul bolsevic, construita cu atata truda de agentii de influenta ai Cominternului, ai PCUS si ai KGB-ului.

Anii de exil
1974 - In februarie este expulzat din URSS, ridicandu-i-se si cetatenia sovietica.

Se stabileste langa Cavendish, in Vermont, SUA. Conferintele si interventiile sale irita uneori Occidentul prin lipsa de menajamente critice.

1990 - Nu ia in serios perestroika decat dupa publicarea Arhipelagului Gulag in URSS, unde Gorbaciov ii reda cetatenia sovietica la 16 august 1990.

Reintoarcerea in Rusia

In 1994, se intoarce in Rusia cu sotia sa, Natalia, care intre timp, devenise cetatean al Statelor Unite. Fiii lor au ramas in continuare in SUA (mai tarziu, fiul cel mare, Yermolai, s-a intors in Rusia). De atunci si pana la moartea sa, Soljenitin a trait cu sotia intr-o casa de tara (dacea) in Troite-Likovo, in vestul Moscovei.Adept al culturii traditionale ruse, el si-a exprimat deziluzia in ceea ce priveste Rusia post-sovietica.

Decesul

S-a stins din viata la 3 august 2008, in urma unei insuficiente cardiace severe, la varsta de 89 de ani. Serviciul funerar s-a tinut la manastirea Donskoi, Moscova, la 6 august 2008. Liderii politici ai Rusiei si ai lumii i-au adus un ultim omagiu in urma mortii sale


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.