Se spune despre Lacul Albastru ca este un lac unic in Europa, datorita faptului ca isi schimba culoarea in functie de anotimp si de cum bate soarele deasupra lui. Noi l-am vizitat vara si am ramas un pic dezamagiti. In primul rand, deoarece culoarea la inceput de august era verde. Un verde murdar, care nu-i onoreaza nicidecum numele. Oamenii spun insa ca e bine sa-l vizitezi primavara, atunci cand e cu adevarat albastru (deschis sau inchis).
Lacul Albastru din Maramures isi schimba culorile in functie de anotimp
De ce-si schimba insa Lacul Albastru culorile? Format la inceputul secolului 20 prin prabusirea unor galerii de mina, lacul are parte de un mediu special. Apa acestuia este foarte bogata in continut sulfuros, avand si o mineralizatie sulfurata cu ioni de cupru, care ii confera o culoare albastru-verzuie, schimbatoare in functie de temperaturile exterioare sau de lumina soarelui.
La Lacul Albastru se ajunge din localitatea Baia Sprie, in care poti merge cu masina pana la un punct, dincolo de Biserica Catolica, pe un drum neasfaltat. O lasi la liziera padurii si urci apoi prin padure, pe un drum destul de abrupt, marcat de crucea albastra, vreme de 25-30 de minute. La un moment dat descoperi micutul lac (are 40 m de pe un mal pe celalalt) pe marginea caruia se afla mai multe masute de lemn la care te poti odihni si, eventual, manca. Desi continutul chimic al lacului indica o cantitate mare de sulf si chiar acid sulfuric, se spune ca nu e deloc periculos sa inoti in el, apa schimbandu-si culoarea in momentul in care cineva se aventureaza in lacul ce are o adancime de 4 metr