Corporatocratia este o forma de guvernamant in care corporatiile sau entitatile guvernamentale cu componente private controleaza directia si guvernarea unei tari. Documentarul este o prezentare tinuta de John Perkins, autorul cartii Confesiunile unui asasin economic (disponibila aici).
Autorul descrie cum era trimis in tarile din Lumea a Treia pentru a pregati, prin mita si inselaciune, „intrarea" FMI-ului. La inceput, corporatiile asigura sprijin financiar partidelor politice competitoare si candidatilor lor. Acest lucru le permite sa isi echilibreze donatiile in functie de rezultatele previzionate ale alegerilor. Astfel, se asigura ca vor avea un invingator indatorat fata de ele.
Pe masura ce politicienii sunt tot mai dependenti de banii corporatiilor, obiectivitatea le este compromisa.
Confesiunile unui asasin economic: corporatiile fac guvernele
In al doilea rand, fosti directori de corporatii sunt numiti in functii publice foarte influente in institutiile guvernamentale. De multe ori, sunt insarcinati cu reglementare domeniului de activitate al fostilor sau viitorilor lor angajatori. Angajatii guvernamentali care intra in contact cu corporatiile accepta adeseori pozitii de varf in corporatii.
Aceasta, numai dupa ce si-au demonstrat devotamentul fata de interesul corporatist. Aceste oferte foarte avantajoase sunt un stimulent pentru ca angajatii guvernelor sa lucreze de multe ori pentru grupuri de lobby.
Ele le asigura noilor angajatori acces la factorii decizionali guvernamentali. In Confesiunile unui asasin economic, acest efect este explicat ca fiind „usa batanta" dintre corporatii si institutiile create pentru a le reglementa comportamentul.