Este o pestera in plus pe langa celelalte zeci de mii, probabil, de pesteri pe care le are Romania. Si atunci, ce anume are Pestera Vantului deosebit si de ce merita sa pornit pe un traseu de munte pana acolo?
Cand pronunti “Pestera Vantului" te duci imediat cu gandul la Gone with the Wind. Poate si pentru ca a primit acest nume datorita faptului ca acolo vantul are unde sa suiere (puterea lui o simtiti in special la intrare), si anume pe o suprafata de 47 km. Da, acest lucru face Pestera Vantului sa fie cea mai mare pestera din tara. A fost descoperita in 1957 si de atunci isi uimeste vizitatorii an de an. Temperatura medie din interior se invarte in jurul valorii de 12oC pe intreg parcursul anului.
Locatie? O puteti gasi sapata frumos de-a lungul timpului in Muntii Padurea Craiului, aproape de localitatea Suncuius, judetul Bihor.
Cum se poate ajunge acolo? Aveti mai multe modalitati dintre care puteti alege. Pentru inceput, daca nu reusiti sa reperati localitatea Suncuius, aflati ca este situata la vreo 50 km de Oradea si 100 km de Cluj. Din localitate mai aveti cam 3 km pana la pestera, ce se afla deasupra izvorului din Poiana Franturii. Iarna traseul este ingreunat datorita posibilitatii de alunecare.
Galeriile din interior se gasesc pe patru nivele. Galeriile principale sunt: Galeria Activa, Etajul I, Etajul II, Galeria Alba, Galeria Rosie, Galeria cu Lacuri. Galeriile laterale sunt: Galeria 7 Noiembrie, Galeria 1 Mai, Galeria Moravek, Galeria Mikulas, etc. Ce formatiuni gasim aici? Tot felul de minuni naturale care va vor incanta privirea, precum gips cu forme florale, stalactite si stalagmite, draperii, coralite, monocristale. Salile sunt impresionante. Recomandam vizita in special a Salii Titanilor, Salii Negre si Salii Ascunse. Pestera Vantului este amenajata si se poate parcurge doar in grup insotit de ghid.
Pentru persoanele ce au ca hobby si escaladatul, avem vesti bune! In Galeria 1 Mai a Pesterii Vantului se poate escaladat un perete vertical de 12 m. La fel se poate si in Galeria Neagra. Asa ca sa nu va uitati acasa hamul si incaltamintea pentru escaladat.
De ce echipament de munte este nevoie pentru a ajunge la Pestera Vantului? Tura de munte este scurta, dar urcusul este destul de greu. Veti avea nevoie de parazapezi, bocanci de munte cu talpa aderenta, ca sa nu alunecati pe zapada sau noroi, si o pereche de pantaloni impermeabili si rezistenti.