In Republica Algeriana Democratica si Populara viza de intrare este obligatorie pentru cetatenii romani posesori de pasapoarte simple si pasapoarte de serviciu.
Perioada de sedere nu poate depasi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul tarii de-a lungul unui an nu poate depasi 180 zile.
Autoritatile algeriene nu elibereaza vize la frontiera. Viza se obtine numai de la misiunile algeriene acreditate in strainatate si se acorda cu o valabilitate de 1 luna, 3 luni, 6 luni, 1 an sau 2 ani. In Romania, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Algeriei din Bucuresti.
Granita terestra cu Marocul este inchisa, motiv pentru care va sfatuim sa utilizati avionul pentru trecerea acestei granite.
Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare si regimul de sedere in Algeria, consultati informatiile oficiale furnizate de autoritatile algeriene:
Ambasada Republicii Algeriene Democratice si Populare din Bucuresti
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Algeriene Democratice si Populare
Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa calatoreasca in Algeria, indiferent de durata sederii, sa se adreseze misiunii diplomatice a Romaniei si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.
Amenintari teroriste
Amenintarile si atentatele teroriste au o probabilitate sporita in zone izolate (mai rar in centre aglomerate) din departamentele (wilaya): Constantin, Boumerdes, Tizi Ouzou, Bejaia, Bouira, Tebesa, in zona de centru si de sud a frontierei cu Tunisia, precum si in sudul teritoriului (frontierele cu Libia, Niger si Mauritania). In ultimii ani atentatele au vizat doar sedii ale politiei sau trupe militare.
Violenta terorista se manifesta sub diferite forme, atacuri impotriva fortelor de ordine, asasinate, explozia bombelor artizanale. Un important dispozitiv de securitate este desfasurat in marile aglomeratii urbane, orasele fiind in general securizate. Totodata, exista practica rapirii de persoane, urmata de cereri de rascumparare, fiind vizati cetatenii straini.
Va sfatuim sa urmariti in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile algeriene si sa accesati periodic site-ul web al Ministerului roman al Afacerilor Externe.
Siguranta si criminalitate
Nivelul criminalitatii este destul de ridicat, in special furturi cu violenta, inselaciuni etc., indeosebi in zonele marilor orase. Pentru realizarea deplasarilor intre orase, sfatuim cetatenii romani sa utilizeze avionul sau sa foloseasca marile axe rutiere (autostrazile). Deplasarile in zonele rurale si muntoase, in mod special in partea de nord-est si sud a tarii, sunt riscante si contraindicate.
Este de preferat ca turistii romani sa evite petrecerea concediului in Sahara algeriana (Tamanrasset, Djanet, Timimoun). Totodata, recomandam evitarea calatoriilor turistice individuale care implica deplasarea in afara marilor orase.
Pe durata prezentei in Algeria recomandam cetatenilor romani sa respecte traditiile si obiceiurile locale si sa adopte o atitudine prudenta in locurile publice.
Evitati, in masura posibilului, circulatia pe timp de noapte!
Odata ajunsi pe teritoriul algerian va sfatuim sa va adresati Ambasadei Romaniei pentru a va anunta prezenta si a va informa in legatura cu situatia de securitate din regiunea ce urmeaza a fi vizitata. Mentionam ca, in functie de evolutia situatiei din teren, autoritatile algeriene pot sa interzica cetatenilor straini circulatia in anumite zone, pot impune folosirea unei escorte asigurate de politie, jandamerie sau armata, pot conditiona trecerea prin anumite regiuni de eliberarea unor permise speciale etc.
Recomandam cetatenilor romani sa fie asteptati la aeroport de o persoana de incredere sau de un autoturism inchiriat din timp printr-o companie de profil (adresele de contact ale companiilor de inchiriat autoturisme pot fi furnizate de hoteluri sau de agentiile de voiaj algeriene).
Recomandam cetatenilor romani sa se cazeze in cartierele centrale sau rezidentiale, evitandu-le pe cele periferice, si sa aleaga hoteluri securizate la care accesul se realizeaza prin filtre de control.
Pe fondul cresterii delincventei si a micii criminalitati, pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
In cazul realizarii unei deplasari in scop de afaceri, sfatuim cetatenii romani sa se informeze asupra modului in care organismul sau societatea gazda asigura protectia pe durata prezentei in Algeria.
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, trebuie sa contactati cel mai apropiat birou al politiei locale.
In cazul pierderii pasaportului romanesc, trebuie sesizat biroul local de politie si Ambasada Romaniei la Alger (telefon: 00213-23 48 55 87, 00213-23 48 55 91).
Sistemul medical
Pentru intrarea pe teritoriul algerian este necesara detinerea unei asigurari medicale de calatorie.
Atentie! Se recomanda vaccinarea impotriva variolei, holerei si febrei galbene pentru toate persoanele care raman pe teritoriul algerian o perioada mai lunga de 5 zile.
Ministerul Sanatatii algerian a informat ca, incepand cu luna august 2018, au fost identificate focare de holera in Algeria, in urmatoarele regiuni ale tarii: Bouira, Blida, Tipaza, Alger, Medea si Ain Defla.
Pentru informatii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, va recomandam sa va adresati Institutului National de Sanatate Publica – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Conditii privind traficul auto
Circulatia auto:
Traficul se desfasoara pe partea dreapta a drumului.
Atentie! Pe sosele sunt instalate numeroase baraje de control, la intalnirea carora conducatorul auto este obligat sa reduca viteza, sa stinga farurile, sa aprinda lumina de pozitie (dupa caderea serii) si sa astepte recomandarile personalului militar care formeaza barajul.
Intersectiile sunt dirijate de agenti de circulatie, iar intersectiile semaforizate sunt foarte putine.
Autoritatile algeriene nu recunosc "cartea verde" si solicita conducatorilor auto sa incheie un contract de asigurare special, valabil pe teritoriul algerian.
Limitele de viteza admise:
50 km/h in localitati
80/90 km/h in afara localitatii (in functie de capacitatea cilindrica a vehiculului).
Centura de siguranta:
Centura de siguranta este obligatorie.
Starea drumurilor:
Starea generala a drumurilor este buna.
Parcarea:
Parcarea se realizeaza in locuri special amenajate (putine la numar) si, cel mai frecvent, pe partea dreapta a drumului.
Transportul public:
Pentru ratiuni de securitate, transportul in comun interurban terestru este nerecomandat indeosebi la lasarea intunericului, intrucat exista riscul barajelor false ridicate de reprezentantii unor grupuri armate, pe anumite drumuri, inclusiv pe axe principale foarte frecventate. Transportul public urban este asigurat de autobuze, tramvaie si metrou (limitat in zona centrala a Algerului).
Taxiurile functioneaza cu rute prestabilite, insa pot fi negociate tarife pentru deplasarea in zona dorita. Transportul public interurban poate fi efectuat cu avionul sau cu trenul. Cu toate acestea, calatoriile cu trenul trebuie evitate.
Permisul de conducere:
Permisul de conducere romanesc nu este recunoscut pe teritoriul algerian.
Alte informatii
Atentie! In caz de deces, familiile persoanelor decedate in Algeria trebuie sa aiba in vedere faptul ca nu exista societati abilitate care sa efectueze procedurile de conservare/imbalsamare a corpului defunctului, cerinta obligatorie pentru transportul international. In astfel de cazuri, va recomandam sa solicitati sprijinul Ambasadei Romaniei din Alger.
Reglementari vamale
Se interzice introducerea pe teritoriul algerian a bauturilor alcoolice si a produselor pe baza de carne de porc.
Va recomandam ca pe teritoriul Algeriei sa nu introduceti o cantitate mare de tigari pentru a nu fi acuzati de comert ilegal.
Autoritatile algeriene solicita declararea valutei la intrarea in tara. In caz contrar, puteti avea probleme la iesire.