Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Stiinta din spatele iernii
670 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stiinta din spatele iernii
595 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lunile anului si povestea fascinanta din spatele numelor
95 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea mintilor din spatele Google
34 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea locuitorilor din catunele Muntilor Apuseni
834 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mascarada
526 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Urmareste Perpetua: Mucenicia bisericeasca timpurie
446 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comoara naiva
530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conspiratia masacrului padurii de la Teutoburg
485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarul din spatele Yeti
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Lunile anului si povestea fascinanta din spatele numelor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.02.2019  Adauga la favorite 341 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ianuarie, prima luna a calendarului imperial roman, este botezata dupa zeul Ianus. Acesta era zeul inceputurilor si era de obicei reprezentat cu doua fete, una privind in fata si una privind in spate.

Ianus era, de asemenea, zeul usilor, al portilor si al tranzitiei si astfel era potrivit ca el sa fie ales pentru a da nume tranzitiei dintr-un an in altul. Prima zi din ianuarie era inceputul Anului Nou, cand sarbatoarea lui Ianus era celebrata prin schimburi de daruri cum ar fi curmalele, smochinele sau mierea.

Pe altar erau arse prajituri drept ofranda adusa zeului.

2. Luna februarie

„Februarie" din Tres Riches Heures du Duc de Berry, o carte de rugaciuni care trebuiau spuse la orele canonice

A doua dintre lunile anului isi ia numele de la „februa", un festival de purificare despre care se credea ca alunga spiritele rele din Roma. In a 15-a zi a lunii, in intreaga Roma aveau loc o serie de rituri, dintre care multe implicau sacrificii sau parade rituale.

Acest festival mai era cunoscut si drept „Lupercalia", si autorul roman Plutarh relateaza ca multi tineri barbati alergau prin oras goi in aceasta zi, atingand mainile femeilor si copiilor care stateau pe marginea strazilor.



Se credea ca acest lucru tine la distanta spiritele rele si ca le ajuta pe femei sa conceapa sau sa dea nastere.

3. Luna martie


A treia dintre lunile anului este numita dupa Marte, zeul roman al razboiului. Se crede ca aceasta luna marca inceputul perioadei in care armata romana se pregatea pentru urmatorul sezon de campanii militare.

Astfel, era important ca zeul razboiului sa fie sarbatorit in aceasta perioada si in martie aveau loc ritualuri si festivaluri care aveau sa asigure succesul militar.

Doar doua dintre lunile anului poarta numele unor personaje istorice reale.


La inceput, luna martie era prima luna din calendarul roman, care pe atunci avea doar zece luni. Totusi, pentru a preveni confuzia in ceea ce priveste datele, au fost adaugate alte doua luni (ianuarie si februarie) si inceputul anului a fost mutat in ianuarie.

Calendarul iulian (obtinut in urma reformelor lui Iuliu Cezar in secolul I i.e.n.) este versiunea calendarului roman din care descinde sistemul nostru de datare.

4. Lunile anului: Aprilie


Aprilie este botezat dupa luna romana „Aprillis". In calendarul roman, a patra luna a anului purta acest nume. Insa exista mai multe teorii in ceea ce priveste numele acestei luni.

Una dintre cele mai populare spune ca Aprillis se leaga de cuvantul latin „aperire", adica „a deschide". Aprilie este luna in care florile incep sa infloreasca si primavara se instaleaza pe deplin, acesta fiind motivul pentru care luna poarta acest nume.



Insa unii cred ca aprilie este botezata dupa Afrodita, zeita greaca a dragostei si a frumusetii. Echivalentul roman al Afroditei, Venus, era sarbatorita in mod traditional in aprilie, si astfel multi cred ca „aprilie" este un nume mostenit de la numele zeitei grecesti Afrodita.

5. Luna mai


Mai, luna in care pamantul incepe sa dea la iveala roadele, este botezata dupa zeita greaca a pamantului, Maia. Era zeita hranei si a abundentei si de aceea este asociata cu acest anotimp cald si imbelsugat.

Insa poetul roman Ovidiu a oferit o alta sugestie pentru etimologia acestei luni. El sustinea ca numele latin al lunii mai venea din „maiores", adica „batranii", si se afla in contrast cu numele pentru iunie, care venea de la „iunores", adica „oameni tineri".

Aceasta etimologie neobisnuita ramane o posibilitate, insa exista putine alte dovezi care sa indice ca acesta este felul in care lunile mai si iunie si-au capatat numele.



6. Luna iunie

Iunie este o luna de vara si este legata de una dintre cele mai importante zeitati din panteonul roman: Iuno, sotia lui Jupiter. Iuno era sarbatorita in iunie si aceasta luna importanta isi ia numele de la ea.

Iuno mai era cunoscuta ca zeita casatoriei, si, in cultura romana, sfarsitul lui iunie era considerat o perioada deosebit de benefica pentru nunti. Insa a te casatori inainte de data de 15 a lunii era considerat un semn rau si era un lucru care era de obicei evitat.

7. Lunile anului: Iulie



Iulie este prima dintre lunile anului din calendarul roman care a fost botezata dupa o persoana istorica. Iuliu Cezar, dictator al Romei si cuceritor al Galiei, si-a lasat cu siguranta amprenta asupra societatii romane.



Reformele lui au avut un efect durabil asupra calendarului roman, nu in ultimul rand fiindca a botezat o luna in cinstea lui. Inainte, iulie era numita „Quintillis", fiind cea de-a cincea luna in calendarul roman traditional.

Insa, dupa asasinarea lui Caesar, in 44 i.e.n., a fost botezata in cinstea sa, deoarece era luna in care se nascuse.

8. Luna august


Succesorul lui Iuliu Cezar, Octavian, nu isi putea permite sa fie depasit de tatal sau adoptiv, si, drept rezultat, luna urmatoare din calendarul roman este botezata dupa el.

Octavian a luat puterea si a devenit primul imparat roman, moment in care si-a schimbat numele in „Augustus", adica „consacrat" sau „venerabil".

Astfel, luna august este botezata dupa acest mare conducator roman, ca parte a strategiei de propaganda a lui Octavian. Instalandu-se in calendarul roman, era imposibil ca lumea sa uite cat de maret a fost.



Multi alti conducatori romani au incercat sa se introduca in calendar, insa niciunul dintre ei nu a reusit. Iuliu Cezar si Augustus raman singurii oameni comemorati prin numele lunilor din calendar.

9. Lunile anului: Septembrie – Decembrie
Celelalte luni care au ramas din calendarul roman au o etimologie mai putin stralucita. Au fost botezate pur si simplu numeric, in functie de sistemul de datare original, de zece luni, care era in uz inainte de reformele lui Cezar.

Septembrie vine de la „septem", adica sapte, octombrie de la „octo", adica „opt", noiembrie de la „novem", adica „noua" si decembrie de la „decem", adica "zece".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.