Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ada Kaleh - Seraiul disparut
1.299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ada Kaleh Exclusiv in Romania
838 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acasa la Ceausescu !
455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut - Nicu Ceausescu
678 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata privata a lui N. Ceausescu
859 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acasa in Primaverii,la resedinta sotilor Ceausescu
725 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pompa si fastul lui Nicolae Ceausescu
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pompa si fastul lui Nicolae Ceausescu
294 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pacepa, un general din Est
621 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea incredibila a nepotului dictatorului
340 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ada Kaleh – Insula dinamitata de Ceausescu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.02.2019  Adauga la favorite 660 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Insula Ada Kaleh, un pamant cu climat mediteranean, era asezata chiar in mijlocul Dunarii, la trei kilometri de Orsova. Legenda insulei incepe undeva in vremurile zeilor si se termina brusc in 1971. Atunci a fost dinamitata. Peste ramasitele ei au venit apele lacului de acumulare al barajului de la Portile de Fier.

Pentru Ada Kaleh s-au batut secole de-a randul Imperiul Austro-Ungar si cel Otoman. Caci cine stapanea Ada Kaleh, „un mic Gibraltar", cum l-au botezat istoricii, controla circulatia pe fluviu si pe uscat, in zona. Legendele despre Ada-Kaleh pornesc din vremurile argonautilor. Pana si Hercule ar fi incercat, candva, sa cucereasca cetatea din mijlocul Dunarii. Grecii au botezat-o Cotinusa – adica pamantul maslinilor salbatici.

Insula a fost locuita inca din antichitate. Herodot amintea de Cyraunis, despre care scrie ca lungimea insulei este de 200 de stadii, ingusta, plina de maslini si de vita salbatica. Prima atestare documentara este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificatiile banatene, care vorbeste despre insula Saan cu 216 oameni. De la 1430 devine cunoscuta ca Ada Kaleh.

Ada Kaleh – Gibraltarul de pe Dunare
Datorita pozitiei strategice a insulei, in conflictul imperiului austro-ungar cu cel otoman insula Ada Kaleh a avut o importanta deosebita. In anul 1689 armata austriaca a construit o fortareata impotriva Imperiului Otoman. In urmatoarele decenii, ocupatia insulei Ada Kaleh s-a schimbat de mai multe ori intre Austria si Imperiul Otoman. In urma Tratatului de Pace de la Belgrad din 1739, insula a ramas permanent turcilor, cu scurte intreruperi temporare in favoarea austriecilor intre anii 1789 si 1791.

Uitata la Congresul de pace de la Berlin (1878), insula Ada Kaleh a ramas posesiune turca aflata sub ocupatie austro-ungara pana in anul 1918/1920, cand a devenit teritoriu romanesc. Majoritatea populatiei insulei era de origine turca.

Inaintea crearii lacului de acumulare de la Portile de Fier, principalele obiective istorice de pe insula au fost demolate. Incercarea recladirii lor in aval pe insula Simian in anii urmatori, a fost insa fara succes, majoritatea locuitorilor preferand sa se mute in alte regiuni ale Romaniei (de ex. Dobrogea) sau sa emigreze in Turcia. Ideea de a reconstrui insula Ada Kaleh nu a fost insa abandonata. (Surse Wikipedia si Jurnalul National)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.