AcasaLocuri Deosebite
VIDEO – Ingropati de vii in fiecare zi. Cum supravietuiesc oamenii din acest sat izolat Locuri deosebite Niciun comentariu
Shoyna, un satuc din Rusia, situat la marginea cercului polar, este considerat cel mai nordic desert din lume. Nisipul acopera totul cat vezi cu ochii si putinii oameni care traiesc aici nu indraznesc sa-si inchida usile noaptea, de frica sa nu ramana ingropati sub dunele de nisip care se misca neincetat.
Practic, ce se intampla in Shonya este doar unul din numeroasele dezastre naturale care se petrec pe glob din cauza interventiei omului. Dar lucrurile nu au fost mereu asa…
Localitatea a fost fondata in anii ’30 ca si sat pescaresc, iar apoi s-a dezvoltat, in anii ’50 numarand 1.500 de localnici. Insa fericirea nu avea sa tina prea mult. Din cauza pescuitului excesiv, fauna acvatica s-a diminuat considerabil, iar multi au parasit asezarea si au migrat spre localitati pescaresti mai mari.
Dunele de nisip au inghitit jumatate din sat
Imediat dupa exodul populatiei, localnicii ramasi au remarcat un fenomen straniu – dune de nisip au inceput sa invadeze satul. Treptat, ecosistemul marin fusese dat peste cap de pescuitul excesiv.
Fundul oceanului a inceput sa se miste, iar dunele de nisip au migrat spre tarm.
Shonya in nisip
In anii ’80, dunele de nisip au inceput sa se apropie de case, iar zece ani mai tarziu invadasera satul de-a binelea. Situatia era atat de grava incat locuitorii din Shoyna se culcau seara, iar dimineata se trezeau si descopereau ca fusesera ingopati de vii.
Prin ferestre mai patrundeau doar cateva raze de soare, care reuseau sa treaca printr-un zid compact de nisip. Fusesera inghititi de fundul oceanului.
Dupa ce au excavat nisipul pentru a putea iesi din case, oamenii au crezut ca problema fusese rezolvata. Dar n-a fost asa. Dunele de nisip si-au continuat inaintarea, inghitind satul si ingropandu-i pe putinii sai locuitori.
Unii au plecat, altii au ales sa ramana
Aproape jumatate din Shoyna a fost acoperita de dune de nisip. La fel ca in cazul altor dezastre naturale, oamenii au fugit din calea dunelor miscatoare, iar satul a trecut printr-un nou exod de populatie.
Majoritatea oamenilor au lasat totul in urma si s-au mutat in zone mai prietenoase, iar asezarea aproape ca a devenit un sat-fantoma. Altii, 300 la numar, au ales sa ramana si sa lupte in fiecare zi cu nisipul care-i invadeaza.
Cei ramasi in Shoyna nu au nicio perspectiva. Traiesc din pensii sociale, indemnizatii de somaj si vanatoare de gaste, iar ocupatia lor cu norma intreaga este sa-si dezgroape casele in fiecare zi de sub nisipul acumulat peste noapte.
Vanturile de vest poarta dunele pe coasta atat de rapid incat nisipul poate acoperi integral o cladire in doar o noapte.
Nisip
Satul nu are nevoie de drumuri asfaltate sau de linii ferate, pentru ca oricum nisipul le-ar acoperi intr-o clipita. Singurul mod in care pot pleca din oras este cu vaporul sau cu avionul.
Dar oamenii oricum nu vor sa plece. In ciuda vietii grele, aceste familii s-au obisnuit sa traiasca aici, iar conditiile care unora li s-ar parea imposibil de suportat sunt un fapt natural in acest sat uitat de lume.