Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Polonnaruwa-Sri Lanka
574 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plaje in Sri Lanka
434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Golful Aragum-Sri Lanka.
200 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Negombo Sri Lanka
256 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sigiriya Rock Fortress-Sri Lanka.
189 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sri Lanka, -Colombo
553 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plaja Mirissa-Sri Lanka
191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conacul familiei din Sri Lanka abandonat
311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kandy,-Sri Lanka
543 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kandy Market -Sri Lanka
238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Conditii de calatorie in Sri Lanka si regimul de sedere

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.02.2019  Adauga la favorite 335 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in Sri Lanka, iar pasaportul trebuie sa fie valabil cel putin 6 luni la data intrarii in aceasta tara.

Din punctual de vedere al autoritatilor srilankeze, pasapoartele romanesti temporare au acelasi regim ca si cele ordinare.

Vizele de intrare in Sri Lanka se pot obtine de la misiunile diplomatice ale Sri Lankai din strainatate, la sosire in porturile si aeroporturile internationale ale tarii precum si on-line.

Atentie! Viza de tranzit sau viza turistica de scurta sedere se poate obtine on-line, accesand site-ul www.eta.gov.lk si completand formularul tip.

Taxa de viza se achita folosind mijloace electronice de plata. Viza turistica (cu 1 sau multiple intrari) este valabila pentru o perioada de maxim 30 de zile, cu posibiliatea de a fi prelungita la Departamentul pentru Imigrari din Colombo.

Vizele de intrare se pot obtine la sosire in urmatoarele porturi si aeroporturi din Sri Lanka:

Aeroporturi
Bandaranaike International Airport din Colombo (BIA)
Ratmalana Airport
Palali Airport
Mattala International Airport (MRIA)
Porturi
Colombo Port
Galle Harbor
Magam Ruhunupura Port (Hambantota)
Trincomalee Harbor
Kankesanthurei Harbor
Thalaimannar Pier
Norochcholai Pier
Taxele de viza pentru posesorii de pasapoarte romanesti la data de 20 ianuarie 2018, sunt urmatoarele:

In porturi si aeroporturi
Viza de tranzit cu o intrare, valabila 2 zile gratis
Viza de transit (perioada de valabilitate de peste 3 zile) 45 USD
turistica (cu 1 sau multiple intrari), valabila pana la 30 zile 45 USD
Viza de afaceri (cu 1 sau multiple intrari), valabila pana la 30 zile 45 USD
Posesorii de pasapoarte diplomatice sunt scutiti de vize de intrare pentru o perioada de sedere de maxim 90 zile.
Solicitantul de viza trebuie sa posede bilet de calatorie pentru intoarcere si mijloace financiare suficiente pentru intretinere.

Aplicatie on-line, accesand site-ul www.eta.gov.lk si completand formularul tip cu cateva zile inainte de sosire. Ambasada recomanda obtinerea on-line a vizelor pentru a se evita cozile de la ghiseul de acordare a vizelor la Aeroportul International Bandaranaike din Colombo.
Viza de tranzit cu o intrare, valabila 2 zile gratis
Viza de transit (perioada de valabilitate de peste 3 zile) 45 USD
Pentru informatii suplimentare referitoare la conditiile de intrare si regimul de sedere in Sri Lanka, va rugam sa consultati informatiile oficiale prezentate de autoritatile srilankeze:

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Sri Lanka (www.mfa.gov.lk)
Departamentul Imigrare si Emigrare (www.immigration.gov.lk)
Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa ramana pentru o perioada indelungata pe teritoriul acestui stat sa se adreseze Ambasadei Romaniei la Colombo si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

Febra Dengue

Sri Lanka s-a confruntat si in primele zile ale acestui an cu epidemia de febra Dengue, care a provoacat un numar mare de decese, in special in Provincia de Vest (Colombo) cauzate in mare parte de aplicarea unui tratament inadecvat. Unitatea Epidemiologica din cadrul Ministerului Sanatatii din Sri Lanka a emis un set de recomandari in cazul intepaturilor tintarului Dengue.

Recomandari ale Unitatii Epidemiologice din cadrul Ministerului Sanatatii al Sri Lanka

In scopul reducerii riscului de contactare a febrei Dengue, se recomanda turistilor romani care se deplaseaza pe cont propriu in Sri Lanka, sa se cazeze la unitatile hoteliere recomandate de autoritati pentru turistii straini. De regula hotelurile recomandate pentru turistii straini sunt doate cu cabinete medicale incadrate cu personal medical specializat.
In cazul intepaturilor de tantari insotite de febra pacientul trebuie sa se prezinte urgent la medic. Prezentarea rapida la medic duce la reducerea riscului de complicare a starii de sanatate.
Pentru calmarea durerilor cauzate de febra Dengue se recomanda sa fie folosit numai paracetamolul, fiind interzis sa se faca tratament cu aspirine, bruffen si alte medicamente nerecomandate de medic.
Siguranta si criminalitate

Strainii pot calatori liber in toate regiunile tarii dar se recomanda sa apeleze la serviciile firmelor de turism locale cand efectueaza deplasari in Provinciile din Nord si din Est, pentru ca acestea cunosc foarte bine regimul din aceste regiuni.

Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza cetatenii romani sa evite calatoriile in Provinciile din Nord si din Est, zone in care exista inca mine de teren neexplodate. Din acest motiv se recomanda turistilor romani sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile locale si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

In capitala tarii, Colombo, trebuie sa se manifeste atentie sporita si sa se evite adunarile publice si sa nu se faca fotografii in apropierea sediillor de politie, unitatilor militare, cladirilor guvernamentale si ale partidelor politice, sau asezati cu spatele la statuile lui Buddha.

Recomandari generale:

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.
In cazul calatoriei cu autobuzul sau trenul pastrati atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.
Este strict interzis sa se scoata din Sri Lanka plante cu radacini, insecte, pasari, serpi, animale si pesti ornamentali vii, tinand seama ca reglementarile locale din acest domeniu sunt deosebit de drastice.
Se recomanda ca pe cat este posibil femeile sa nu calatoreasca singure in Sri Lanka in scop turistic.
In ultima perioada s-a inregistrat un numar ingrijorator de mare de agresiuni sexuale care au avut loc asupra unor femei cu pielea alba din state occidentale aflate in Sri Lanka in scop turistic.

Se recomanda, in general, tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Sri Lanka, sa respecte obiceiurile si traditiile localnicilor si sa manifeste intelegere fata de simbolurile religioase Buddhiste. Au fost cazuri de turisti straini arestati pentru faptul ca au efectuat fotografii in care erau pozitionati cu spatele la statuia lui Lord Buddha.

Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie sa se desparta de grup si trebuie sa urmeze sfaturile conducatorului grupului. Se recomanda folosirea traseelor turistice a caror securitate este asigurata suplimentar de politie.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, este obligatorie sesizarea scrisa a biroului local al politiei si anuntarea Ambasadei Romaniei la Colombo.

Atentie! Traficul, posesia sau consumul de droguri se pedepseste cu moartea.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor locale, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

Urgenta Politie: 011- 243 3333 ; 119
Sediul central politie: 011- 242 1111
Politie turisti : 011-2433342
Ambulanta: 011- 422 2222
Serviciul accidente: 011- 269 1111
Se recomanda, de asemenea, contactarea Ambasadei Romaniei la Colombo, care va poate acorda asistenta consulara necesara, in conditiile prevazute de legile Sri Lankai.

Sistemul medical

Pentru cetatenii romani care se afla temporar in Sri Lanka, in scop turistic, se recomanda procurarea unei asigurari medicale de calatorie valabila pe intreaga durata a sederii.

Majoritatea unitatilor medicale din Colombo accepta asigurarile medicale de calatorie incheiate in alte tari. Exista, de asemenea, posibilitatea incheierii unei asigurari medicale pe teritoriul Sri Lanka, care acopera atat cheltuielile de spitalizare, cat si medicatia necesara.

Nu sunt obligatorii vaccinari speciale.

Circulatia auto

Traficul auto se desfasoara pe partea stanga a drumului (sistemul britanic). Nu se recomanda cetatenilor romani sa conduca autoturisme in Sri Lanka. In caz de accident, in cele mai multe cazuri, indiferent de imprejurarile producerii acestuia cetateanul strain este de regula declarat vinovat. In plus politistii de la Serviciul de Circulatie Rutiera nu cunosc limba engleza si converseaza in limba sinhaleza. Formularele de constatare a accidentului sunt redactate exclusiv in limbile sinhaleza si tamila.

Starea drumurilor

Starea drumurilor este in general satisfacatoare.

Centura de siguranta

Centura de siguranta este obligatorie.

Limitele de viteza sunt

50km/h in localitati;
110 km/ora pe autostrazi;
72 km/h pe drumuri nationale in afara localitatii.
Permisul de conducere

Pe baza permisului de conducere emis de autoritatile straine (romane) Departamentul pentru Permise de Conducere Auto din cadrul Politiei Colombo elibereaza un permis de conducere provizoriu, document care permite cetatenilor straini (inclusiv romani) sa conduca autovehicule in Sri Lanka. Procedura de obtinere a permisului provizoriu de conducere necesita cateva zile. Conducerea autovehiculului gen tuc-tuc necesita permis temporar sri lankez de conducere auto.

Utilizarea cartilor de credit

Majoritatea cartilor de credit internationale sunt acceptate in Sri Lanka, in magazine, restaurante, hoteluri, etc.
Reglementari vamale

Obiectele permise fara plata taxelor vamale sunt urmatoarele:

200 tigari sau 250g de tutun (impreuna mai putin de 250g)
2 sticle de vin.
1.5l bauturi spirtoase.
cadouri in o valoare de pana la US$ 250.
Sumele in valuta care depasesc 10.000 USD sau echivalent trebuie declarate la intrarea in tara, in caz contrar valuta se confisca iar persoana in cauza este retinuta.

Regimul animalelor de companie

Importul/intrarea acestora in Sri Lanka este permis numai in baza unui permis eliberat de “Department of Animal Production and Health" (DG/AP&H), in baza certificatelor internationale corespunzatoare.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.