Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cele mai frumoase pietre decorate ,
260 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bromelie
493 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Talent si Efort. Lucrari de primavara in legumicultura
482 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se planteaza florile cu bulbi
210 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Drona Sun Leader. Pergola retractabila la casa
543 vizite - 0 comentarii
adaugat de Sun Leader
 
  Cultivarea castravetilor
862 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Beaucarnea recurvata
1.147 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Liana de jad
304 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amorsare sapa autonivelanta
1.603 vizite - 0 comentarii
adaugat de etna
 
  Cultivarea salatei verzi primavara
246 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Aquilegia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.02.2019  Adauga la favorite 945 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Aquilegia este un gen care include crica 60-70 de specii de plante perene. Specifice emisferei nordice, plantele genului Aquilegia sunt renumite pentru florile deosebite, sub forma de clopotei.



Descriere

Una dintre cele mai raspandite specii de Aquilegia este Aquilegia vulgaris. In tara noastra, planta este cunoscuta si sub denumirea de caldarusa. Planta perena, erbacee, caldarusa atinge inaltimi cuprinse intre circa 40 si 90 cm. Are frunze trilobate, in nuante de verde pana la gri si flori dispuse pe hampe cu o lungime de 20-80 cm. Floarea de Aquilegia vulgaris este compusa din 5 petale si 5 sepale si are o dimensiune de aproximativ 4 cm. Caldarusa are flori cu un colorit variat, de la alb la albastru, roz, mov sau galben.


Cultivare si ingrijire

Aquilegia vulgaris este usor de cultivat, prin urmare se preteaza atat plantarii in ghivece , cat si in gradina, nefiind pretentioasa. Planta specifica zonelor muntoase, caldarusa se dezvolta armonios pe suprafete partial luminate. Evita sa o plasezi in bataia soarelui de dupa-amiaza, care risca sa ii creeze probleme. Ideala este amplasarea caldarusei intr-o zona bine luminata dimineata, dar partial umbrita in cea de-a doua parte a zilei, de preferat in apropierea unui copac.

Caldarusa prefera solul argilo-nisipos, umed, bogat in humus, cu un pH neutru. Cu toate acestea, planta se va descurca si in pamant calcaros. Aquilegia vulgaris are nevoie de umiditate moderata, fiind sensibila la umiditatea in exces.

Pe timp de iarna, planta intra in perioada de repaus , moment in care este necesar sa tai florile uscate. Tot acum, caldarusa nu mai trebuie udata decat o data pe saptamana. In restul anului, este necesara taierea hampelor si inlaturarea periodica a frunzelor si/sau a florilor vestejite.


Inmultire

Caldarusa se poate inmulti prin seminte si prin divizarea tufei. Daca preferi prima varianta, semnatul in gradina se realizeaza primavara (martie-aprilie), in timp ce plasarea semintelor in ghivece se poate face incepand cu luna ianuarie (pana in aprilie). Germinarea dureaza intre 30 si 50 de zile.

Cat despre despartirea tufelor, procedura se realizeaza toamna si iarna, pe durata perioadei de repaus a Aquilegiei, in lunile septembrie-octombrie sau februarie-martie. Prin divizarea tufei, noua planta Aquilegia va pastra caracteristicile caldarusei-mama.


Boli si daunatori

Desi nu este sensibila, nici nu prezinta multi dusmani, caldarusa poate fi atacata de afide, de o ciuperca din genul Oidium si de limacsi . Afidele pot fi indepartate cu usurinta cu jeturi de apa cu sapun sau cu insecticid. Ciuperca Oidium se poate combate cu sulf solubil, iar limacsii pot fi tinuti la distanta cu o solutie de apa cu otet sau cu cafea, printre altele.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.