Los Angeles, cunoscut ca L.A. ori in mod colocvial [the] „City of Angels" (Orasul Ingerilor), este cel mai mare oras din statul California si al doilea ca marime a populatiei din Statele Unite ale Americii, fiind intrecut doar de New York City.
In 1781 spaniolii au intemeiat un oras in zona vestica a Statelor Unite ale Americii, pe nume El Pueblo de Nuestra Senora Reina de Los Angeles. Dominatia spaniola a incetat in 1821, dar Statele Unite ale Americii au preluat controlul orasului 30 de ani mai tarziu. Aparitia cailor ferate, precum si celebra "Goana dupa aur" a adus in aceste tinuturi foarte multi emigranti. Stabilirea dupa 1913 aici a marilor studiouri cinematografice va avea efectul unei explozii a afacerilor, ceea ce va aduce acestui oras numele de tara fagaduintei.
Primaria orasului
Orasul este denumit familiar L.A. (pronuntie, el ei) de catre locuitorii sai si are o clima sub-tropicala extrem de blanda. Extinderea enorma a zonei urbane a facut din Los Angeles orasul cu cea mai mare arie de intindere din Statele Unite. Economia orasului se bazeaza pe o diversificare foarte mare a industriei. De fapt, statul California reprezinta o putere economica clasificata la nivel mondial de state pe locul 7, iar economia orasului Los Angeles contribuie semnificativ la cea a Californiei.
Los Angeles a fost incorporat ca municipalitate in ziua de 4 aprilie 1850 — doar cinci luni inaintea acceptarii Californiei ca cel de-al treizeci si unulea stat al Uniunii, la 9 septembrie 1850. Los Angeles este capitala comitatului omonim, Los Angeles County. Conform estimarii facute de Biroul recensamantului SUA in 2005, orasul avea o populatie de aproximativ 3,8 milioane de locuitori, fiind centrul economic si cultural al unei zone metropolitane extinse, cunoscuta ca Los Angeles–Long Beach–Santa Ana, cu o populatie totala de peste 12,9 milioane de oameni.[3]
Los Angeles este unul dintre cele mai importante centre culturale, stiintifice, educationale, tehnologice si comerciale ale lumii. A fost gazda a doua editii a Jocurilor Olimpice, in 1932 si 1984. L.A. este gazda a numeroase institutii de renume mondial intr-o multitudine de domenii profesionale si culturale. In mod special, orasul Los Angeles este liderul mondial al producerii si difuzarii mijloacelor de divertisment accesibile tuturora, filme, programe de televiziune si inregistrari de muzica.
Los Angeles este unul dintre cele mai cosmopolite locuri ale lumii. Oameni de pretutindeni au fost constant atrasi de calitatea sa de oras deosebit, vremea sa extrem de blanda, pozitionarea sa geografica de-a lungul a ceea ce se numeste geografic Pacific Rim Gateway, stilul de viata vibrant, energia ce pare a se degaja de pretutindeni si de speranta realizarii visului american (American Dream).
Printre atractiile turistice din Los Angeles se numara: Walt Disney Concert Hall, Cathedral of Our Lady of the Angels, Angels Flight, Kodak Theatre, Griffith Observatory, Getty Center, Getty Villa, Los Angeles Memorial Coliseum, Los Angeles County Museum of Art, Grauman's Chinese Theatre, Hollywood Sign, Bradbury Building, Hollywood Boulevard, Capitol Records Building, Los Angeles City Hall, Hollywood Bowl, Theme Building, Watts Towers, Staples Center, Dodger Stadium, La Placita Olvera/Olvera Street si Children's Hospital Los Angeles Sunset Bridge.
O alta atractie turistica importanta o constituie, izvoarele termale 100% naturale, Beverly Hot Springs fiind cea mai populara locatie balneoclimaterica, unde turistii se pot bucura de o varietate de tratamente spa naturale. Datorita amplasamentului pe inelul de foc al Pacificului, s-au format numeroase izvoare cu apa termala ce isi au originea in muntii Californiei : Santa Monica Mountains, Iron Mountains, Sierra Pelona Mountains, San Gabriel Mountains, San Jose Hills, Dominguez Hills, Santa Susana Mountains si Chino Hills California.