Despre Madrid putem spune cate-n luna si-n stele, dar o sa ne rezumam la a mentiona ca nu este doar un soi de cord cultural al Spaniei cu mai multe baruri pe cap de locuitor decat orice alt colt de Europa, fiind o desfatare absoluta pentru gurmanzii de toate nivelurile, dar mai si respira o bogata istorie prin fiecare pietricica.
Te-ai astepta ca intr-o asemenea mandrete de oras sa nu poti intra altfel decat cu portofelul doldora; ei bine, nu o sa te contrazicem pe deplin – n-ar fi chiar de lepadat un portofel ce geme sunt greutatea verzisorilor, dar nici nu-i musai. O sa fi surprins cand o sa afli cate lucruri poti face aici fara sa cheltui un banut.
Cutreiera galeriile Triunghiului de Aur al Artei
La Muzeul National Reina Sofia gasesti loc berechet unde sa incingi conversatii pompoase
La Muzeul National Reina Sofia gasesti loc berechet unde sa incingi conversatii pompoase
Nu putine sunt galeriile de arta de reputatie indiscutabila ce-si fac veacul intre granitele madrilene, iar trei dintre acestea alcatuiesc asa numitul Triunghi de Aur si se lasa vazute pe gratis intre anumite ore ale saptamanii: Prado (marti – sambata: 6-8pm si duminica: 5-8pm), Reina Sofia (luni – vineri: 7-9pm) si Thyssen-Bornemisza (luni: 12 – 4pm).
Pregateste-te sa omori ceva vreme la cozile deloc scurte, dar nu-ti bate capul prea mult; vei fi cu varf si indesat despagubit de timpul petrecut in rand cand iti clatesti ochii cu unele dintre cele mai grozave capodopere artistice ale lumii. Pe gratis.
Si daca prinzi gustul vizitatului gratuit de galerii, te mai asteapta inca doua, ceva mai contemporane insa. Tabacalera, – asa cum probabil banuiai – amplasata intr-o fosta fabrica de tutun si Casa Encendida cu a ei terasa superba situata pe acoperis si care trebuie negresit vazuta.
Duminica dimineata abia-abia ii scoate pe oameni din case, iar daca reuseste, o face cu siguranta intr-un ritm lent de nu se poate. Mai peste tot in afara de Piata Rastro Flea care ia cu asalt cartierul La Latina si impinge puhoiul afara pe strazi; vei vedea ca-i un loc numa’ bun de analizat oamenii de prin partea locului si voia lor buna si nu putine vor fi standurile care-ti vor fura putin privirea.
Oricum, aici gasesti orice vrei si ce nu vrei – de la antichitati la amestecuri de discuri vechi ce rasuna a flamenco, tricouri, aparate de uz casnic etcetera etcetera ce fac sa merite pe deplin infruntatul si doveditul multimilor de cumparatori in cautarea cine stie carei comori de secol apus.
Desira-ti trupul fara zabava in Parcul Retiro
Asta-i genul de loc unde vrei sa te infrupti din merindele unui picnic
Asta-i genul de loc unde vrei sa te infrupti din merindele unui picnic
Bijuteria de culoarea algelor din inima Madridului este una singura: Parcul Retiro, deschis publicului in tarziul secolului 19 de catre monarhia spaniola.
Indiferent la scurgerea negresita a anotimpurilor, parcul ramane o destinatie de top pentru localnici si calatori deopotriva care, fie se tolanesc molcomi la umbra in zilele toride de vara cu ceva bucate gata pregatite la subsuoara, fie se lasa imbratisati cu nerusinare de atmosfera tomnatica la veghea frunzelor aurii.
Dupa ce-ti astamperi foamea, cauta dupa lacul unde poti da o raita cu barca, dupa zecile de sculpturi, dupa frumoasa padure de trandafiri sau magnificul Palacio de Cristal – pavilionul de sticla care gazduieste expozitii de arta gratuite.
Templo de Debod – coltul madrilen unde Egiptul iti da binete
Probabil ultimul lucru la care s-ar astepta orice om rezonabil ar fi sa dea peste un templu egiptean fix in inima capitalei spaniole, dar chiar exista unul ce tantos isi duce veacul pe un deal, amintind de darul oferit Spaniei de catre Egipt in 1968 pentru ajutorul acordat la conservarea catorva temple egiptene.
Templul isi trage obarsia din secolul 2 i.Hr., dar, in timpurile actuale, nu exista loc mai potrivit de privit apusul in intreg Madridul decat aici, la adapostului Parque del Oeste. Si nu vei fi deloc deplasat daca o pui de un picnic si aici, luand in calcul privelistea superba pe care o ofera din varf de colina, dand spre uriasul parc Casa de Campo.
Pe Grand Via, luand urmele lui Hemingway, cateva zeci de ani mai tarziu
Lumini, camera, actiune! De la prea-bine-cunoscutul logo Schweppes si pana la premierele cinematografice internationale care i-au facut onoarea, Strada Gran Via pare rupta de pe un ecran de cinema, aducand cu sine un puternic deja-vu si terminat cu revelatia „aaa, da, in Vanilla Sky am mai vazut-o!" (Abre los ojos, dupa titlu-i original).
Plimba-ti posteriorul pe aceasta pasarela imbracata in arhitectura de secol 20 unde stradutele, obisnuind candva sa gazduiasca sali de cinema cu nemiluita, etaleaza acum magazinele detinute de prea-cunoscutele branduri de haine si doar o mana de cinematografe.
Un loc imperios necesar de trecut pe lista este Cladirea Telefonica (primul zgarie-nori al Europei): Ernest Hemingway a avut parte de ceva actiune in timp ce era fugarit de catre un necunoscut cu pistol in josul strazii dupa ce si-a telegrafiat declaratiile din interiorul cladirii in timpului Razboiului Civil Spaniol.
Turistica sau neturistica, in Plaza Mayor, toate zidurile respira istorie
Poate ca turistii misuna aici precum picaturile de sudoare pe fruntea unui atlet de performanta la cine stie turneu mondial sau cam asa ceva, dar tu sa nu care cumva sa lasi asta sa te descurajeze. Daca trebuie sa vezi cea mai mare si mai frumoasa piata din Madrid, apai atunci trebuie sa vezi cea mai mare si mai frumoasa piata din Madrid!
Piata de care va vorbim a vazut, de-a lungul istoriei, evenimente de toate felurile posibile, de la meciuri de fotbal la concerte iar, in timpul inchizitiei spaniole, chiar condamnari si executari. Scenele coloratei sale istorii au fost pe vecie incrustate in zidurile de la poalele strazilor luminate ale pietei.
Poti sa treci peste restaurantele cu preturi sanatos piperate ce stau in linie de-a lungul pietei si sa te napustesti mai degraba asupra unui bocadillo urias cu calamari de la unul din baruletele ieftine si fericite de pe strazile ce imprejmuiesc parcul. Oricum, mai localnic de-atat n-ai cum sa mananci.
Statia de metrou Chamberi poarta insemnele autentice ale trecutului
Statia de metrou Chamberi poarta insemnele autentice ale trecutului © Antonio Tajuelo
Usor mai la nord de centrul orasului zace o bijuterie ascunsa, de care majoritatea turistilor nu au auzit nici macar in treacat. Statia de metrou Chamberi obisnuia sa functioneze ca o statie precum oricare alta, dar asta s-a sfarsit in 1960, cand linia de metrou a fost prelungita, iar biata statie a fost inchisa.
Ce a ramas in urma, insa, este un trecut inghetat, cu afise publicitare, cabine de bilete si platforme peste care s-a asternut istoria si pe care timpul, sau poate absenta oamenilor, a parut sa le crute. Astazi poate fi lesne si gratuit vizitata pentru un ochi aruncat pe usa istoriei si, desi trenul suiera cand trece pe-acolo, nu-ti face sperante. Nu va opri.
Intoarce-te inapoi cu vreo cateva milenii in fata
Situata langa una din binecunoscutele atractii ale Madridului, Palatul Regal, sta o atractie turistica ce le scapa adesea calatorilor insetati de cunoastere: zidurile medievale maurice, o ramasita a istoriei bogate a Madridului.
Cel dintai zid madrilen a fost construit in jurul orasului de catre conducatorii musulmani din Evul Mediu in timpurile in care Peninsula Iberica se afla sub dominatie maura. Acest prim zid reprezinta tocmai nasterea Madridului, dateaza din secolul 9 si a servit drept aparare pentru cetatea musulmana (cunoscuta si ca almudaina) Mayrit (numele sub care era cunoscut Madridul in acele vremuri).
Daca vara este cea care te prinde aici, este foarte posibil sa prinzi un concert sau un spectacol de teatru organizat de primarie.
Mai scormoneste putin trecutul capitalei facandu-ti loc la Muzeul San Isidro
Afla ce acoperis dormea sfantul protector al orasului
Afla ce acoperis dormea sfantul protector al orasului
Daca vrei sa ajungi si mai la inceputul povestii, de ce nu dai fuguta sa descoperi casa lui San Isidro, sfantul protector al orasului? Acest muzeu cu intrare gratuita despica firu-n patru povestind inceputurile orasului prin picturi, harti si artefacte. Exista cateva ramasite incredibile din casa Sfantulu Isidro, de pilda fantana care, conform legendei, l-a ajutat pe Sfant sa salveze viata fiului sau, facand o minune si scotand apa la suprafata. Colectiile de obiecte lasate de timp drept suveniruri sunt aranjate sub forma catorva expozitii. Mayrit-Madrid, de exemplu, intruchipeaza istoria islamica a orasului, in vreme ce podeaua adaposteste ramasite de elefanti si rinoceri care obisnuiau sa-si duca viata pe acest pamant alaturi de armele din piatra care le veneau de hac din mana omului.
Rezerva zbor catre Madrid
Da, nu-i viata deloc rea atunci cand stii exact ce-ti poate oferi un oras fara ca tu sa scoti o letcaie din buzunar, iar pentru asta poti prea bine sa verifici cum sta treaba cu lucrurile gratuite in Barcelona sau Berlin. Iar pentru ai multe secrete madrilene, vezi care sunt cele mai faine stranduri, piscine si bai publice din capitala spaniola
Afla mai multe
Zboruri catre Madrid
Hoteluri in Madrid
Este mai cald in iulie
Moneda locala este euro
O masa la restaurant costa in jur de 11 EUR