Situat in comunitatea autonoma Estremadura, in provincia Badajoz, orasul istoric Merida este dovada unui trecut roman fabulos.
Teatrul, amfiteatrul si templul consacrate zeitei Diana, care se pastreaza inca in acest oras, fac din fosta capitala a Lusitaniei romane unul dintre siturile arheologice cel mai bine conservate din Spania. De altfel, acesta este inscris in Patrimoniul mondial Unesco.
Merida a fost in antichitate cel mai mare oras roman din Peninsula Iberica si ocupa astazi un loc fruntas in topul obiectivelor reprezentative ale Spaniei.
Dincolo de caldura infernala ce se apropie de 40 grade Celsius in timpul sezonului cald - si care constituie un impediment in calea confortului - veti avea suficiente motive pentru a poposi macar cateva ceasuri.
Ruinele romane constituie de departe centrul de greutate al sitului si necesita, dupa spusele cunoscatorilor, minim doua zile pentru a fi parcurse, in ciuda faptului ca orasul in sine nu este foarte mare.
Zidurile tacute din Merida relateaza numeroase povesti, incepand cu cele despre intemeietorii orasului pana la cele ce evoca perioadele mai tulburi ale istoriei.
In afara de romani si-au mai lasat amprenta asupra arhitecturii locale maurii si portughezii. Centrul cultural si politic Merida a fost cucerit de musulmani in anul 713, iar dupa circa 500 ani a fost practic abandonat pana in jurul anului 1500.
Unul dintre cele mai importante obiective turistice este Muzeul National de Arta Romana din Merida, situat in proximitatea teatrului si a amfiteatrului roman. Opera a prestigiosului arhitect Rafael Moneo, muzeul a fost inugurat in 1986 si adaposteste numeroase vestigii si piese datand din epoca romana, care a lasat o puternica amprenta asupra localitatii. Cea mai mare parte dintre acestea provin chiar din teatrul roman si din centrul istoric.
Putem astfel admira dale funerare, ceramica, sticla, monede, sculpturi, picturi si mozaicuri. In partea inferioara a muzeului, se desfasoara inca sapaturi arheologice.
In ceea ce priveste amfiteatrul, acesta este amplasat pe colina San Albin si a fost inaugurat in anul 8 i.e.n., aici desfasurandu-se celebrele lupte cu gladiatori. In mijlocul arenelor, a fost descoperita o imensa groapa comuna in forma de cruce.
Templul zeitei Diana, cu forma rectangulara, inconjurat de coloane (peripter), este un edificiu cu caracter religios, ale carui vestigii se pastreaza inca pe amplasamentul originar. Capitelurile coloanelor, in granit, sunt in stilul corintic.
Rolul romanilor in introducerea sistemelor de irigatie in Europa este reflectat si prin apeductele de la Merida. Chiar si astazi, mai ales in partea de nord-vest a orasului se gasesc Acueducto de los Milagroson care alimentau doua iazuri artificiale.
In final nu va ramane decat sa incercati si cateva specialitati ale bucatariei spaniole. Pretutindeni pe teritoriul statului se obisnuieste ca pranzul si cina sa fie servite destul de tarziu.
De aceea, daca timpul nu va ingaduie sa asteptati, barurile "tapas" ofera cea mai buna solutie. Aici puteti servi asa numitele tapas, meniuri cumparate la preturi modice insotite de un pahar cu bere sau vin.
Merida | Situat in comunitatea autonoma Estremadura, in provincia Badajoz, orasul istoric Merida este dovada unui trecut roman fabulos.
Teatrul, amfiteatrul si templul consacrate zeitei Diana, care se pastreaza inca in acest oras, fac din fosta capitala a Lusitaniei romane unul dintre siturile arheologice cel mai bine conservate din Spania