Exista dovezi irefutabile ca cei doi au format un cuplu – probabil cel mai faimos din istorie -, dar cronica vremurilor nu a retinut unde se afla mormantul Cleopatrei si al lui Marc Antoniu.
Idila Cleopatrei si a lui Marc Antoniu se numara printre cele mai celebre povesti de dragoste din toate timpurile. La fel ca Romeo si Julieta, povestea lor este subiectul uneia dintre tragediile lui Shakespeare. Totusi, spre deosebire de Romeo si Julieta, Antoniu si Cleopatra au existat cu adevarat.
Istoricii afirma ca cei doi iubiti si-au dorit sa fie ingropati impreuna in cazul in care aveau sa fie invinsi de Roma. Asa cum stim, moartea a venit odata cu infrangerea, insa locul lor de odihna ramane o enigma pe care multi cercetatori se straduiesc sa o dezlege.
Marc Antoniu a fost un general roman, politician si prieten cu Iuliu Cezar. Facea parte, de asemenea, din Al Doilea Triumvirat, care a pus capat Republicii Romane la 26 noiembrie 43 i.e.n. In cele din urma, Antoniu a devenit dusmanul lui Octavian, care era o alta parte a Triumviratului. Antoniu a fost infrant si s-a sinucis in anul 30 i.e.n., injunghiindu-se in abdomen cu propria sabie.
Povestea Cleopatrei este si mai colorata decat cea a iubitului ei. Era de origine greaca si analiza ADN a ramasielor surorii sale vitrege indica faptul ca ar fi putut avea sange african, desi unii oameni din timpurile moderne cred ca era cu adevarat egipteana. Asta, probabil datorita statutului ei de ultim faraon al Egiptului.
Arheologii cauta inca mormantul Cleopatrei…
Relatia sa cu Marc Antoniu a dat nastere multor povesti. Cu mult timp inainte de aceasta idila, s-a maritat cu Ptolomeu al XIII-lea si cu Ptolomeu al XIV-lea, amandoi fiind fratii ei.
A impartit domnia asupra Egiptului cu barbatii din familia sa. Apoi, a fost iubita lui Iuliu Cezar, cu care a avut un fiu.
„Moartea Cleopatrei", de Jean-Andre Rixens, 1874. Cleopatra zace moarta pe patul ei aurit, iar servitoarea ei este, de asemenea, moarta, la picioarele reginei
La scurt timp dupa moartea lui Iuliu Cezar, in 44 i.e.n., Cleopatra a devenit unicul lider al Egiptului, desi oficial conducea tara alaturi de fiul ei, rezultat in urma relatiei cu Cezar. L-a intalnit pe Antoniu in 41 i.e.n. si a avut trei copii cu el.
Au facut chiar si o nunta egipteana, in ciuda faptului ca Antoniu avea deja o sotie, iar povestea de dragoste a continuat pana la moartea lui Antoniu. Istoricii presupun ca Octavian i-a permis Cleopatrei sa organizeze inmormantarea lui Antoniu, dupa ce Octavian il invinsese pe acesta si invadase Egiptul.
La scurt timp, Cleopatra l-a urmat pe Antoniu si in moarte. Se pare ca la vreo doua saptamani dupa sinuciderea lui Antoniu, si Cleopatra si-a pus capat zilelor. Cum? Iata inca o controversa. Cel mai probabil, s-a lasat muscata de o cobra sau s-a otravit.
Monedele cu figura Cleopatrei, descoperite la templul Taposiris Magnus, indica faptul ca templul inca functiona in timpul domniei reginei
Cleopatra s-a sinucis in palatul ei din Alexandria, care zace astazi scufundat in mare. Se presupune ca a fost inmormantata in oras sau undeva langa acesta.
Daca a fost ingropata in palat, ceea ce, potrivit egiptologilor de frunte, este putin probabil, atunci mormantul Cleopatrei este pierdut pentru totdeauna. Numai cele mai rezistente artefacte au supravietuit secolelor petrecute sub ape.
Pe de alta parte, daca locul de ingropaciune se afla in zona inconjuratoare, inca exista sperante ca mormantul Cleopatrei si al lui Antoniu va fi gasit printre nenumaratele morminte ascunse sub nisipurile Egiptului.
Zawi Hawass si alti egiptologi de frunte cauta acum mormantul pierdut in Abusir, la Taposiris Magnus. Aici se afla mai multe morminte, precum si monede cu chipul Cleopatrei.
Potrivit lui Hawass, camerele si artefactele din ele sugereaza ca aici a fost ingropat cineva important. Locul se afla la mai putin de 50 de kilometri de orasul in care s-a sinucis Cleopatra, asa ca este o locatie probabila din acest punct de vedere.
Inca nu se stie daca Hawass are dreptate, deoarece inca mai sunt multe sapaturi de facut la Taposiris Magnus.