Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bouvet
1.521 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 locuri de pe Pamant unde gravitatia nu functioneaza
200 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Lord Howe
515 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zanzibar o insula a gigantilor
485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai mic: Vulcanul Taal
524 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai rau loc pentru a fi pilot ep 2
633 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ultimii eschimosi adevarati din nord-vestul Alaskai
539 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O noua descoperire la marginea Antarcticii
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Caspica
1.852 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cunoaste oamenii Kalash
55 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cel mai izolat loc de pe Pamant-Insula Bouvet

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.01.2019  Adauga la favorite 425 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Peisajele sunt uimitoare, vremea este rea si viata de noapte e de doi bani. Insa, daca vrei sa stai departe de lume, insula Bouvet – cel mai izolat loc de pe Pamant – este cea mai buna alegere.

Insula Bouvet este un teritoriu norvegian aflat la mare departare de orice intindere de pamant. Desi este nelocuita, multi oameni s-au aventurat pe tarmurile sale si s-au intors sa-si spuna povestea, dupa ce cum arata aceste fotografii.

Insula se afla la 2.570 de kilometri de coasta Africii de Sud si cam la 1.770 de kilometri nord de coasta Queen Maud Land din Antarctica
Asadar, cea mai apropiata intindere de pamant se gaseste la departarea la care se afla Bucurestiul fatade Zurich (Elvetia). Si chiar daca ai ajunge aici, ai constata ca nu se intampla mare lucru in Queen Maud Land.

Pe cel mai izolat loc de pe Pamant nu exista locuitori permanenti – doar vreo 40 de cercetatori care isi castiga existenta in numele stiintei. Daca ai inota putin si ai ajunge in Africa de Sud (aflata cam la distanta la care Londra se afla de Moscova), ai sosi undeva langa Cape Town.
Acolo, lucrurile sunt mai animate, insa ar trebui sa inoti foarte bine ca sa ajungi in acel loc. Cel mai izolat loc de pe planeta este doar o intindere de stanca de 49 de kilometri patrati. Mai mult de 90% din insula este acoperita de un ghetar si in centru se afla un urias vulcan stins.

In privinta temperaturilor, cea mai ridicata temperatura medie anuala este de 1.2 grade Celsius si cea mai scazuta temperatura medie este de – 2.2 grade Celsius.

Este dificil sa ajungi pe insula Bouvet. Crusta dura a insulei se ridica pe fiecare colt al sau. O alunecare de stanci, petrecuta in anii ’50, a creat o panta in nordul insulei, numita Nyroysa. Aceasta panta este cel mai bun loc pentru imbarcare si acum aici se afla o statie meteorologica.

Insula a fost botezata dupa Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier, care a vazut-o primul, in ianuarie 1739. Barbatul cauta o mare intindere de pamant in sud si a presupus ca insula Bouvet facea parte din aceasta.La acea vreme nu putea sa navigheze in jurul insulei, asa ca nu avea de unde sa stie ca era vorba de o insula. A numit-o „Cap de Circoncision/Kapp Circoncision".

Cand de Lozier a trecut noua masa de pamant pe harta, a calculat gresit coordonatele. Prin urmare, cand insula a fost vazuta data urmatoare, in 1808, de catre vanatorul de balene James Lindsay, s-a crezut ca este vorba de un tinut nou descoperit, care a fost botezat „insula Lindsay".

In 1825, George Norris a vazut aceasta bucata de pamant inghetat si a declarat-o tinut al coroanei britanice, botezand-o „insula Liverpool". Interesant este faptul ca Norris a relatat ca insula Liverpool se afla in apropiere de alta insula, pe care a numit-o „insula Thompson".

S-a dovedit ca aceasta din urma era o insula fantoma – cu alte cuvinte, mai tarziu s-a descoperit ca nu exista si a fost scoasa de pe harti in anii ’40. Pentru un timp, oamenii de stiinta au crezut ca insula Thompson a disparut dupa vreun eveniment seismic, insa de atunci, oceanografii au constatat ca oceanul are mii de metri adancime in acel punct, deci Norris s-a inselat

Norris nu a putut debarca pe insula Liverpool, insa a cules mostre geologice de pe fundul oceanului. Benjamin Morell a sustinut ca a fost primul om care a debarcat pe insula Bouvet, unde a ucis nu mai putin de 196 de foci.

Insa lucrurile povestite de el au fost puse la indoiala. In memoriile sale, Morell spune tot felul de povesti exagerate, pe care expertii le-au dezmintit.

Desi a navigat mult si a facut multe descoperiri in timpul vietii, multi cercetatori cred ca Morell a mintit destul de frecvent


Prima debarcare oficiala pe cel mai izolat loc din lume a fost indeplinita de expeditia Norvegia, care a debarcat pe insula in 1927. Pe 1 decembrie, expeditia, condusa de Harald Hornvedt, a revendicat insula din partea Norvegiei si a botezat-o „Buovetoya", sau „Bouvet".

S-a ridicat o mica coliba si s-au facut studii geologice. (Daca numele de „Bouvetoya" ti se pare familiar, acest lucru se datoreaza faptului ca aici se petrece actiunea din filmul „Alien vs. Predator").



Cand Regatul Unit a aflat de faptul ca Norvegia revendicase insula, s-a starnit un scandal. Englezii sustineau ca Norris revendicase deja insula pentru britanici.

Insa, cum Norris halucinase, inventand o alta insula, revendicarile englezilor au avut de suferit. In noiembrie 1929, dupa negocieri, Marea Britanie a decis sa permita Norvegiei sa pastreze aceasta bucata inutila de pamant.
In 1971, Norvegia a transformat cel mai izolat loc de pe Pamant in rezervatie naturala, pentru a proteja fauna marina care traieste pe insula si in jurul ei. Se crede ca pe insula se afla cam 70.000 de foci cu blana, printre alte specii de foci.



In anii ’70, s-a estimat ca aici se afla 117.000 de perechi de pinguini si o gama variata de alte pasari marine. Din cauza vremii dure si a lipsei florei, pe cel mai izolat loc de pe Pamant nu exista mamifere de prada.

Este probabil ca distanta la care insula se afla de orice influenta umana va proteja creaturile care isi au casa aici. In martie 1985, vremea a fost suficient de buna pentru ca primele fotografii aeriene ale insulei sa fie realizate, ceea ce a dus la intocmirea primei harti exacte a insulei, la 247 de ani dupa descoperirea sa.

Pe insula a fost infiinat un centru de cercetare in 1996. In 2006, cladirea a disparut in ocean in urma unui cutremur. In 2014, s-a ridicat o noua statie, in care e destul loc pentru ca doua persoane sa locuiasca aici timp de cel mult patru luni.

Iata de ce insula Bouvet, cel mai izolat loc de pe Pamant, nu este tocmai o destinatie de vacanta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.