Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sapte REGI GETO-DACI care au marcat istoria antica
43 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria imigratiei italiene
107 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce ne ascunde NASA - Documentar
31 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele istoriei - Ramses II,
414 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Canabisului riscuri si beneficii
241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maresalul Ion Antonescu si Maria Antonescu !
265 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carol I si Elisabeta – Primii regi ai Romaniei
1.105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile bijuteriilor franceze
363 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celtii - , Episodul 2 - Eroi in infrangere -
272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incredibila saga a familiei Rothschild.
61 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Dinastii putin cunoscute: Regi Scorpioni / Faraoni Negri

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.12.2018  Adauga la favorite 243 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Egiptul Antic continua sa fascineze si in prezent. Fastuoasa si originala sa civilizatie starneste interesul multora, de la istorici si arheologi specializati in investigarea misterelor sale (si sunt multe), la oamenii obisnuiti care nu isi pot explica atractia fata de lumea demult apusa a faraonilor, papirusurilor, a tainicelor ritualuri religioase, si a piramidelor. Pe langa aceste aspecte, unele dintre cele mai interesante episoade istorice ale Civilizatiei Nilului sunt reprezentate de tainicii Regi Scorpioni si faraoni nubieni. De fapt, Egiptul Antic nu ar fi fost complet fara contributia adusa de cele doua dinastii.


Cel ce a pus bazele civilizatiei antice egiptene

Inca din perioada anului 3550 inainte de Hristos, Lumea Antica era prinsa in caruselul violentei si distrugerii. Din Mesopotamia pana pe malurile Nilului, triburi nomade aparute din negura timpului atacau si jefuiau tot ce le iesea in cale, prinse intr-un conflict sangeros pentru stapanirea pamanturilor propice agriculturii si a bogatiilor vremii.

Se pare ca de nicaieri, a pasit curajos in zorii istoriei, un razboinic care a reusit sa uneasca factiunile rivale pentru a pune astfel fundatia civilizatiei Egiptului Antic.
Numele sau exact a fost dat uitarii, istoria l-a retiunt insa sub titulatura de Regele Scorpion. Evident, nu este vorba de personajul intruchipat de starul WWE si actorul The Rock, Regele Scorpion a existat cu adevarat si a fost unul dintre conducatorii care a pus bazele originalei si infloritoarei civilizatii a Egiptului Antic.

Evidentele cu privire la aparitia sa pe scena istoriei s-au concretizat in informatii foarte pretioase pentru istorici si cercetatori. Descoperirea relativ recenta a unui mormant si a unor forme primitive de hieroglife intr-un sit arheologic obscur dintr-o zona desertica din vestul Egiptului a demonstrat ca bazele civilizatiei egiptene au fost puse cu mult mai devreme decat se credea. Dovezile descoperite i-au convins pe specialisti sa rescrie istoria locurilor, stabilind o noua dinastie de conducatori egipteni.


Este foarte important pentru copii sa invete sa isi respecte parintii.
Total de acord
Mai degraba sunt de acord
Sunt neutru pe acest subiect
Mai degraba nu sunt de acord
Dezacord total
Nu stiu, nu am o optiune

Noua dinastie a fost denumita Dinastia Zero, iar cercetarile asupra Regelui Scorpion se constituie intr-o calatorie in timpuri indepartate, inainte de construirea piramidelor si a Sfinxului de la Gizeh,
In urma cu peste 5000 ani, la Abydos, in ceea ce va fi probabil primul cimitir regal al Egiptului, preotii uneia dintre cele mai vechi religii de pe Terra depuneau in sarcofage trupurile primilor suverani ai Egiptului: Regii Elefant, Sacal, Crocodil si Scorpion.


Daca la inceput cercetatorii credeau ca acestea sunt nimic altceva decat personaje mitice, sau cel mult regi-samani care luasera numele animalelor totem cu care se identificau in timpul ceremoniilor si ritualurilor, evidentele arheologice aratau ca acestia au fost la fel de reali precum Kefren, Keops sau Mikerinos, celebrii faraoni de mai tarziu ai Egiptului aflat in plina glorie si stralucire.

Deci cine a fost in realitate Regele Scorpion si cum a reusit sa unifice Egiptul de Jos cu cel de Sus intr-o perioda istorica in care zona aceasta era caracterizata prin conflicte extrem de sangeroase?
Pentru a incerca sa gasim raspunsul trebuie sa coboram in timp pana aproape de sfarsitul Mezoliticului si aparitia civilizatie umane. Zilele Egiptului pre-dinastic au fost deosebit de tulburi. Inceputul Epocii Bronzului era o perioada a razboielor tribale neincetate pe teritoriul de azi al Egiptului si al Orientului Mijlociu.

ntre anii 5000-3500 inainte de Hristos, Egiptul era divizat in doua mari entitati statale diferite, Egiptul de Sus si Egiptul de Jos. In preajma anului 4000 inainte de Hristos, istoricii au cazut de acord ca Egiptul de Sus era condus de un lider local pe numele sau, Menes, care a fost cel dintai rege al acestui stat. Pe aceste considerente, cercetatorii speculeaza ca Regele Scorpion a fost descendentul direct al lui Menes, si a reusit astfel sa unifice in premiera Egiptul Antic.


Cu fiecare descoperire arheologica, personalitatea sa se contureaza tot mai mult. Realizarile sale nu s-au limitat doar al victoriile de pe campul de lupta, caci Regele Scorpion a avut calitati de-a dreptul revolutionare in organizarea politica si sociala a noii entitati statale care avea sa se remarce ulterior drept una dintre cele mai stralucite civilizatii ale Antichitatii.

Sub influenta sa, Egiptul unit a dezvoltat prima scriere fonetica din istoria umanitatii si a pus bazele primelor Piramide. Insa modul concret in care acest lider vizionar si fondator a actionat atunci, ramane deschis ipotezelor si evident speculatiilor.

Se crede ca primul centru de putere al Egiptului Antic se afla la Abydos, situat la circa 400 kilometri sud de Cairo, loc care pe atunci era mai aproape de cursul Nilului decat in prezent (cursul acestui mare fluviu a suferit fluctuatii de-a lungul istoriei). In plus, Abydos era situat la rascrucea drumurilor comerciale care duceau spre Marea Rosie si spre oazele nubiene. Situl a fost descoperit in anul 1894 de catre un arheolog francez care a efectuat sapaturi acolo timp de patru ani.

Basoreliefuri si hieroglife pe templul din Luxor
Sapaturile sunt reluat de un celebru arheolog englez al vremii, Flinders Petrie, care face cercetari intre anii 1899-1901. Au fost descoperite un numar de opt mari morminte regale din prima dinastie, alaturi de alte doua morminte care proveneau din cea de-a doua dinastie. Cursul evenimentelor politice internationale a facut ca sapaturile sa fie reluate abia peste optzeci de ani.

In anul 1980, Gunter Dreyer, seful unei echipe de arheologi germani, redescopera la Abydos situl deschis initial de francezi. Necropola era ravasita de activitatea neglijenta a arheologilor francezi, cu toate acestea vina nu era doar a lor, mormintele fiind atacate si jefuite inca din Antichitate, cand adeptii cultului lui Osiris, zeu al mortii si renasterii au facut sapaturi in speranta descoperirii locului de nastere al zeului. Echipa arheologului Gunter Dreyer a mai descoperit obiecte din fildes, arama, obsidian, varfuri de sageti, vesela si plachete inscriptionate din ceramica si fildes.

Dincolo de aceste obiecte, au urmat si descoperiri mai sumbre sub forma mai multor schelete de oameni si animale. Intre acestea, scheletele unor tineri sub 25 ani, sacrificati alaturi de animale pentru a-l insoti pe rege in calatoria sa spre cealalta lume. Recent a mai fost descoperita o inscriptie care descrie victoria Regelui Scorpion asupra triburilor razboinice nomade care amenintau regatul sau. Inscriptia este considerata de multi specialisti drept cel mai vechi document istoric descoperit pana in prezent.

De asemenea, ca o marturie palpabila venita din negura timpurilor despre natura sa razboinica, arheologii au mai descoperit intr-una din incaperi un buzdugan care i-a apartinut regelui. Arma, evident cel mai vechi buzdugan din lume, are inscriptionata silueta unui barbat care poarta coroana Egiptului de Sus, alaturi de un scorpion, simbolul oficial al acestui razboinic de la inceputul timpurilor.

Mormantul Regelui Scorpion era alcatuit dintr-un numar de douasprezece camere, si a fost construit din caramizi de lut ars, fiind o replica in miniatura a palatului aceluiasi personaj istoric. Conform datarilor cu carbon 14 artefactele descoperite provin din jurul anului 3400 inainte de Hristos. De o mare valoare sunt si cele 160 de placute pe care sunt inscriptionate cele mai vechi forme de hieroglife cunoscute. Placutele sunt mai vechi cu circa 200 ani decat celebrele tablete cu inscriptii cuneiforme din Sumer.

Pe baza acestor evidente, istoricii sugereaza ca Regele Scorpion a ordonat sistematizarea primelor forme de scris pentru a crea astfel un mijloc eficient de tinere a evidentei taxelor de catre visteria sa regala. Se poate spune deci ca Regele Scorpion este creatorul sistemului de taxe si impozite...

Simbol deasupra unui mormant egiptean
Mai aproape de zilele noastre, a fost descoperita la Qena, pe malul Nilului o gravura in piatra care aniversa o alta victorie a Regelui Scorpion asupra locuitorilor din Naqada, un oras fortificat, care credeau in Set, zeul haosului si distrugerii. Descoperirea indica faptul ca unificarea celor doua proto-regate egiptene s-a petrecut cu circa 150 ani mai devreme decat credeau arheologii.

Cucerirea celor din Naqada i-a oferit Regelui Scorpion control nu doar asupra cursului Nilului, ci si reumurilor comerciale care facilitau legaturile Egiptului cu lumea. O alta descoperire edificatoare consta intr-o placa de lut in care parintele fondator al civilizatiei egiptene este reprezentat cu coroana si buzduganul sau caracteristic in timp ce tine de par un dusman capturat.

La ora actuala, cercetarile au fost sistate din cauza situatiei politice instabile din Egipt, urmand ca sapaturile in situl de la Abydos sa fie continuate imediat ce situatia politica si sociala din aceasta tara araba se va normaliza.

Cand nubienii conduceau Egiptul

O alta dinastie extrem de interesata care a succedat pe tronul faraonilor egipteni, este asa numit-a dinastie a faraonilor nubieni. Timp de milenii triburile nubiene din sudul Egiptului s-au constituit in cel mai mare pericol extern la adresa tarii faraonilor.

Cu toate acestea, undeva in pragul anului 730 inainte de Hristos, o capetenie nubiana pe nume Piye a decis ca singura cale de a pune capat conflictelor dintre supusii sai si trupele faraonilora r fi invadarea si cucerirea Egiptului urmata de inscaunarea sa pe cel mai inalt tron. Din regatul sau, situat pe teritoriul actual al Sudanului, Piye a profitat de starea de decadare a Egiptului.

Soldatii sai au inaintat in barci spre nord, pe apele Nilului, pana cand au ajuns in Theba, unde au debarcat inaintea bataliilor hotaratoare. Acolo, exact la locul debarcarii, capetenia si-a pus razboinicii sa se scalde in apele sfinte ale Nilului inainte de lupta, ca o forma suprema de purificare. Soldatii cu trupuri de abanos s-au imbaiat in fata templului din Karnak, un loc sfant inchinat zeului soare Amon, cel cu cap de berbec, zeitatea personala a lui Piye, caruia razboinicul negru i se inchina si-i aducea jertfe.

Hieroglife egiptene din Papirusul Ani
Intariti spiritual, nubienii au dus o campanie militara timp de aproape un an de zile, in care au infrant toate armatele egiptene trimise in calea lor, inclusiv trupelele influentului general egiptean, Tefnakht. La sfarsitul acelui an, Egiptul era deja cucerit si ocupat.

Cand liderul nubian murit la sfarsitul domniei sale intinsa pe o perioada de 35 ani, supusii sai nubieni, erijati deja in pozitia de noua clasa conducatoare egipteana, l-au ingropat pe Piye intr-o piramida tipica alaturi de calul sau mult iubit. Piye a fost primul dintre asa numitii faraoni negri sau mai exact faraoni nubieni, o dinastie de regi din Africa Neagra care au domnit in Egiptul Antic pe o perioada de aproximativ 70 de ani, find a douazeci si cincea dinastie de faraoni la scara istoriei.

Nu au fost niste lideri dusmanosi si cruzi fata de populatia autohtona. Din contra, s-au remarcat prin stabilizarea statului egiptean, construirea de monumente si edificii si crearea uni imperiu care se intindea din Khartoum-ul de astazi pana la malurile Mediteranei. Influenta lor s-a facut remarcata si in afara granitelor Egiptului, ei fiind cei care au stopat invazia asirienilor in Orientul Mijlociu, scapand astfel Ierusalimul de la distrugere.

Au fost considerati personaje istorice de factura legendara pana recent, cand in urma cu patruzeci de ani, arheologii i-au repus in drepturi. Proveneau dintr-o cultura puternica care a inflorit in sudul Nilului inainte ca cutezatorul rege Piye sa porneasca spre cucerirea Egiptului. Relatiile lor cu egiptene au dost interesante si deosebit de complexe.

Ruinele piramidelor din Abydos
Faraonilor egipteni nu le placeau acesti vecini puternici si influenti, dar depindeau de minele aurifere din Nubia pentru a-si consolida influenta comerciala in Orientul Mijlociu. Prin urmare, inainte de aventura de succes a lui Piye, faraonii celei de-a optsprezecea dinastii (1539-1292 inainte de Hristos) si-au trimis armatele sa cucereasca Nubia si sa construiasca garnizoane de-a lungul Nilului.

Au instalat guvernatori si functionari dintre nubienii localnici in teritoriul recent cucerit si s-au ocupat de scolirea si educarea la Theba a copiilor elitei locale nubiene careia i-au permis pastrarea privilegiilor. Aceasta elita nubiana a imbratisat cu entuziasm cultura si religia egipteana ajungand sa-l venereze pe zeul Amon, sa invete limba egipteana, sa adopte fastuaoasele obiceiuri de inmormantare ale acestora si chiar sa treaca la construirea de piramide proprii. Asadar, nubieni au fost prima si singura civilizatie "egiptianizata" cu un succes deosebit.

Sub conducerea nubienilor Egiptul si-a recastigat gloria de dinainte de instalarea libienilor in nord, care impusesera propriile reguli si obiceiuri. Odata ajunsi la putere, razboinicii negri au repus in drepturi casta preotilor si au restaurat cultul lui Amon.

Cand Piye a murit in anul 715 inainte de Hristos, fratele sau Shabaka a consolidat puterea stabilnd capitala la Memfis. Shabaka a fost devotat cutumelor stravechilor faraoni adoptand chiar numele lui Pepi al II-lea, cel mai faimos conducator din cea de-a sasea dinastie. Dinastia faraonilor nubieni a durat pana in momentul in care s-a prabusit sub loviturile asirienilor.

Nubienii au continuat sa supravietuiasca istoriei pana in secolul 14, cand au fost islamizati in masa de arabi. Vechiul pamant al faraonilor negri a fost apoi impartit in anul 1956 odata cu trasarea granitelor Republicii Egipt si ale Sudanului.
Restul este istorie pura care asteapta sa fie descoperita cand se vor mai linisti timpurile.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.