Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Macedonia de Nord: Ohrid
36 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lacul Ohrid Macedonia
333 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lacul Prespa-Macedonia de Nord
41 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Republica Macedonia
854 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parcul National Mavrov Macedonia
33 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Canionul Matka- Macedonia de Nord
36 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul de arheologie Salonic
371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thessalia
1.658 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kyustendil -Bulgaria
822 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bitola, Macedonia
357 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Ohrid- Macedonia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2018  Adauga la favorite 255 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ohri oras in patrimoniu UNESCO inca din 1980 cea mai veche si bine conservata cetate din Macedonia. La scara europeana, de asemenea se afla printre cele mai vechi asezari umane confirmate si datate de arheologi in jur de anul 6000 i.e.n., deci inceputul Epocii de Piatra.
Curios sau nu, Ohridul este un supranumit Ierusalimul Balcanilor avand la un moment dat in existenta sa un numar de 365 de biserici.
Orasul Ohrid propriu-zis este impartit in partea veche si partea noua. Partea noua impanzita de blocuri, magazine si trafic. Partea veche a orasului este insa cu totul altceva
Accesul se face de pe malul lacului pe langa cateva terase linistite. Inainte de a intra efectiv in inima orasului ai in partea dreapta un soi de strada principala cu magazine mai de lux mai de bazar, ai multe terase si oameni care te imbie la tot pasul sa le calci pragul restaurantelor. Preturile sunt mult sub orice pret din Romania iar mancarea excelenta. Ca pont nu plecati fara o portie de Tavce gravce si Cevapi – fasole boabe cu ceapa si condimente facuta la cuptor si cevapi care sunt niste mici mai mici.
In miezul orasului vechi, pe alocuri pe stradutele linistite cu piatra cubica nu vezi tipenie de om dar te trezesti brusc la realitate cand trece cate un Yugo cu o viteza ireala pentru conditia drumului. Farmecul locului!
Daca te indepartezi putin de centru se pastreaza nota de originalitate si amprenta locala prin structura terasata a orasului cu case tip mediteranean una deasupra celeilalte, cu trepte inguste si abrupte ca singure cai de acces si o liniste contemplativa.

In circuitul orasului poti include Cetatea lui Samuil, cetatea capitala a Primului Imperiu Bulgar. Cetatea medievala este destul de bine conservata si restaurata si serveste acum ca si atractie turistica si punct de belvedere excelent.
Mai departe de activitatile omului de rand gasim Schitul Sfantului Teolog Ioan, o biserica Ortodoxa de secol XIII cu o panorama excelenta si un calugar usor ostil dar totusi comerciant.

Biserica Medievala Sfanta Sofia, una dintre atractiile principale ale orasului devenita Arhiepiscopie a orasului. Interiorul bisericii inca gazduieste fresce de secol XI, XII si XIII, patrimonii inedite de factura Bizantina.
Si ultima de la capitolul biserici din Ohrid, Manastirea Sfantului Panteleimon aflata in plin porces de restaurare despre care se spune ca a servit ca si lacas de creatie pentru alfabetul Glagolitic – alfabetul folosit pentru a traduce Biblia in Slavona veche, bisericeasca.
Trecand mai departe spre o sfera usor mai laica, Teatrul Antic este singurul teatru Elen al Macedoniei, restul amfiteatrelor fiind de Epoca Romana. Ca nota, ar putea fi un pic mai restaurat, dar nu este chiar o ruina avand in vedere ca inca serveste ca spatiu de manifestari artistice pe timpul Festivalului de Vara al Ohridului.

Ca delicii de proximitate, ce se mai poate face sau vedea pe langa Ohrid, la 15 km la Sud ar fi Gulf of Bones Museum unde avem doua optiuni – turism terestru si turism acvatic. Mai exact, poti face scuba diving la orice nivel la pretul de 35 euro care include o ora de scufundari, echipament si instructor personal. Mai mult elibereaza si certificate recunoscute la nivel International pentru mai multe niveluri de scufundari. Plimbarea de inceput este pe sub muzeul pe apa, printre piloni, pestisori si ceva artefacte pe fundul lacului (3 pana la 5 m pentru primul curs). Deasupra apei poti vizita muzeul de gospodarii construite autentic dupa cele de secol XII – VII i.e.n.
Ohridul ofera pe langa activitati ca scuba, posibilitate de calarie, sailing, mountain biking, hiking sau zbor cu parapanta, ceea ce depinde foarte mult de vreme, noi ne-am inscris insa nu am avut noroc din cauza vantului puternic – practic, asa am ajuns sa facem scufundari.

Iar ca sa incheiem intr-o nota la fel de inedita, la capatul macedonian al lacului, la vreo 30 km de Ohrid in directie sudica gasim Manastirea Sfantului Naum si parcul cu izvoare prin care patruleaza granicieri macedonieni si albanezi de o potriva. Ce este special pe langa izvoarele neasteptate din padure este stolul de peste 40 de pauni (la o numaratoare sumara) care se plimba libera fara nicio grija. Sunt peste tot, pe jos, in copaci, pe acoperis si nu sunt sfiosi absolut deloc!
Ohrid reprezinta prin excelenta un mozaic reusit de activitati sportive, nautice, turism cultural, religios, aventura si patrimoniu. Astfel, poate sa acopere o plaja larga de turisti cu gusturi chiar diametral opuse. Pe mine personal m-a convins. Este unul dintre cele mai remarcabile orase pe care le-am cunoscut tocmai datorita diversitatii, atmosferei prietenoase, al accesibilitatii financiare si al impresiei ca timpul sta in loc acolo!


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.