Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Republica Macedonia pentru calatorii de scurta sedere, pana la 90 de zile, intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari.
Intrarea fara viza pe teritoriul Republicii Macedonia a cetatenilor romani se face pe baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil.
Atragem atentia cetatenilor romani asupra obligativitatii ca, in termen de 24 de ore de la intrarea in Macedonia, sa se inregistreze la Politia pentru straini/Sectia de politie din localitatea respectiva. Acest lucru este valabil cu precadere in situatia in care cetatenii romani locuiesc la persoane particulare.
In situatia cazarii la hotel aceasta responsabilitate este preluata de receptia unitatii hoteliere.
Legea privind regimul strainilor nu prevede explicit pedepse pentru cazurile de nerespectare a regimului inregistrarii sederii cetatenilor straini in Republica Macedonia. In practica se constata insa ca, in cazul nerespectarii acestui regim, persoanele vinovate sunt retinute si expulzate intr-o perioada de 1 pana la 10 zile de la data retinerii, la care se adauga amenda contraventionala (circa 300 euro) si interzicerea intrarii pe teritoriul Republicii Macedonia intre 6 si 12 luni.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa ramana pentru o perioada indelungata pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a Romaniei si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.
MAE recomanda insistent cetatenilor romani sa evite locurile unde au loc largi reuniuni publice sau alte actiuni de protest.
Manifestari si adunari cu caracter politic continua sa fie organizate in timpul verii in numeroase localitati din tara; totodata se constata proliferarea demonstratiilor spontane, neanuntate, organizate prin intermediul retelelor de socializare. In conditiile in care actiunile de protest persista, asemenea zone pot deveni periculoase, iar manifestatiile pot degenera rapid in confruntari stradale.
Cetatenilor romani li se recomanda sa manifeste precautie pe timpul deplasarilor in Macedonia pentru a nu face obiectul unor implicari nedorite, accidentale, in evenimente generate de manifestatiile locale.
In Macedonia rata criminalitatii este relativ redusa si, rareori criminalitatea sau alte fapte antisociale sunt indreptate asupra turistilor.
Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii si cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:
Politie: 192
Pompieri: 193
Salvare: 194
Tractari auto/ asistenta rutiera AMSM: 196
Informatii: 188
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam contactarea politiei locale si a Ambasadei Romaniei la Skopje.
Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.
Sistemul medical are doua componente: de stat si privat. In sistemul privat accesul este nelimitat, contra cost.
Pentru asistenta medicala gratuita este necesara asigurarea medicala incheiata la firmele autorizate inainte de efectuarea calatoriei.
La punctele de trecere a frontierei, autoritatile macedonene solicita pe langa certificatul de inregistrare a masinii, cartea verde a autoturismului valabila pentru Macedonia (nu este suficient numai pentru Uniunea Europeana) si asigurarea internationala de sanatate.
Se percep taxe de autostrada, in numerar la puncte special amenajate pe parcursul drumului. Taxa se poate efectua si intr-o moneda de circulatie internationala, fapt pentru care recomandam turistilor sa posede marunt.
De evitat incheierea unor asigurari auto in sistem electronic, care nu sunt recunoscute in Republica Macedonia.
Contraventiile la regimul de circulatie pe drumurile publice sunt intre 150 – 300 euro (de regula se aplica 300 euro), redusa la jumatate daca se plateste in 24 de ore. Atentie: se retine documentul de identitate (de regula pasaportul) pana la achitarea contraventiei.
Limitele de viteza admise
Viteza legala maxima este de 60 km/h in localitati, 80 km/h in afara localitatilor, 100 km/h pe sosele regionale si 120 km/h pe autostrazi.
Centura de siguranta este obligatorie.
Permisul de conducere romanesc este recunoscut pe teritoriul Macedoniei pe toata durata de valabilitate.
Accidentele de orice fel trebuie semnalate la cea mai apropiata sectie de politie, iar autoturismele trebuie sa ramana in pozitia avuta dupa momentul producerii coliziunii, pana la sosirea agentului de circulatie.
Atat bunurile, cat si sumele in valuta trebuie declarate la intrarea in Republica Macedonia. Pe teritoriul acestui stat, este permis importul si exportul de valuta, fara declaratie vamala, in limita a 10.000 euro.
Potrivit reglementarilor locale, sumele de bani trebuie declarate in scris, pe baza de declaratie vamala, iar lucratorii vamali trebuie sa elibereze dovezi in acest sens.