Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Gaurile negre sunt mult mai complicate
67 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scurta istorie a timpului Stephen Hawking
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  33 de lucruri INCREDIBILE despre JAPONIA
1.471 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Univers si gauri negre - Andrew Fabian. Astrofizica
224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Formarea galaxiilor
184 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nu te uita la acest film
1.509 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prin Univers cu Stephen Hawking- Povestea Universului 1
1.259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tunelul Secret de sub Bucegi (Teorii Incredibile)
1.094 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Gaurile negre din Yamal
500 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de descoperiri incredibile
251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

10 detalii incredibile despre gaurile negre

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2018  Adauga la favorite 563 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Imaginati-va o acumulare de materie atat de densa incat nimic nu poate scapa de atractia ei gravitationala. Niciun satelit, nicio planeta si nici macar lumina. Acestea sunt gaurile negre: un loc unde atractia gravitationala este foarte mare si care se dovedesc a fi foarte periculoase pentru orice s-ar apropia de ele.



Dar cum s-au format gaurilor negre si de ce sunt ele importante? Mai jos va prezentam 10 detalii incredibile pe care ar trebui sa le cunoasteti despre aceste obiecte fascinante.

1. Nu puteti vedea in mod direct o gaura neagra
Deoarece o gaura neagra este intr-adevar „neagra", lumina nu poate scapa de atractia ei gravitationala si este imposibil pentru noi sa detectam o gaura neagra, in mod direct, prin intermediul instrumentelor noastre de observatie, indiferent de ce fel de radiatii electromagnetice utilizam in acest scop (lumina, raze X). Solutia este sa observam efectele produse de gaura neagra asupra mediului sau inconjurator, dupa cum ne indica NASA. De exemplu, sa presupunem ca o stea se apropie prea mult de o gaura neagra. Aceasta va incepe sa traga de stea si intr-un final o va rupe in bucati. In momentul in care materia ce provine de la stea incepe sa se scurga, in mod accelerat, spre gaura neagra, aceasta va deveni tot mai fierbinte si va emite radiatii X cu o energie foarte mare.

2. Atentie! Calea Lactee contine, cel mai probabil, o gaura neagra
In mod firesc, urmatoarea intrebare ar fi: cat este de periculoasa o gaura neagra? Exista un pericol iminent ca Pamantul sa fie inghitit de o gaura neagra? Raspunsul este nu, afirma astronomii, desi exista, probabil, o gaura neagra supermasiva care se afla ascunsa in centrul galaxiei noastre. Din fericire, noi suntem departe de acest monstru (N.t. Sistemul Solar se afla la aproximativ 28.000 ani-lumina distanta de Centrul Galactic), dar putem observa cu siguranta efectele produse de aceasta gaura neagra de la distanta. De exemplu: Agentia Spatiala Europeana afirma ca aceasta este de patru milioane de ori mai masiva decat Soarele si ca este inconjurata de un gaz fierbinte.

Sagittarius A


3.Stelele muribunde creeaza gauri negre stelare
Sa analizam cazul unei stele care este de aproximativ 20 de ori mai masiva decat Soarele nostru. Soarele isi va incheia viata in liniste. Atunci cand combustibilul sau nuclear se va termina, el se va transforma incet intr-o stea pitica alba. Acest lucru nu se intampla in cazul celor mai multe stele masive. Atunci cand acesti monstri stelari raman fara combustibil nuclear, gravitatia va invinge presiunea din interiorul lor si in acest fel forma stabila a acestora nu mai poate fi mentinuta. Cand presiunea cauzata de reactiile nucleare se reduce brusc, potrivit Space Telescope Science Institute, steaua sufera un colaps gravitational violent si se prabuseste in interiorul sau, in timp ce alte straturi ale sale sunt aruncate in spatiu. Aceasta se numeste o supernova. Miezul ramas se prabuseste intr-o singularitate, un loc de densitate infinita si aproape fara niciun volum. Acesta este un alt nume pentru o gaura neagra.

4. Gaurile negre au o gama larga de marimi
Din punctul de vedere al marimii lor, exista cel putin trei tipuri de gauri negre, afirma NASA, ce variaza de la cele foarte mici pana la cele care domina centrul unei galaxii. Gaurile negre primordiale sunt cele mai mici dintre ele avand marimea unui atom si masa cat a unui munte. Gaurile negre stelare, cel mai frecvent tip intalnit, au o masa ce poate fi de 20 de ori mai mare decat cea a Soarelui nostru si se crede ca in interiorul galaxiei Calea Lactee acestea sunt, probabil, intr-un numar de ordinul zecilor. De asemenea, mai exista gaurile negre gigantice din centrele galaxiilor care sunt denumite „gauri negre supermasive". Acestea au o masa mai mare de un milion de ori decat cea a Soarelui. Modul in care s-au format acesti monstri cosmici este inca in curs de examinare.

5. In jurul gaurilor negre se intampla lucruri ciudate cu timpul
Acest lucru este cel mai bine evidentiat daca consideram cazul unei persoane (sa-i spunem Unlucky ) care cade intr-o gaura neagra, in timp ce o alta persoana (sa-i spunem Lucky) priveste prabusirea acesteia. Din perspectiva lui Lucky, ceasul lui Unlucky pare a ticai din ce in ce mai lent. Acest lucru este in conformitate cu teoria relativitatii generale a lui Einstein care (simplu spus) afirma ca timpul se scurge diferit in functie de cat de repede ne deplasam, mai ales atunci cand aceasta deplasare are loc la viteze apropiate de cea a luminii. Gaura neagra deformeaza timpul si spatiul atat de mult incat timpul lui Unlucky pare sa se scurga mai lent. Cu toate acestea, din perspectiva lui Unlucky, ceasul sau functioneaza normal, dar ceasul lui Lucky ticaie mai rapid.

6. Prima gaura neagra a fost descoperita prin observarea razelor X
Cygnus X-1 a fost observata pentru prima data in anii 1960, dar ea nu a fost identificata ca fiind o gaura neagra timp de aproximativ un deceniu. Potrivit NASA, aceasta gaura neagra este de 10 ori mai masiva decat Soarele. In apropiere sa se afla o stea supergiganta albastra care este de aproximativ 20 de ori mai masiva decat Soarele si care pierde masa din cauza gaurii negre. In acest fel se genereaza emisii de raze X.

7. Este posibil ca cea mai apropiata gaura neagra de noi sa nu se afle la 1.600 ani-lumina departare
In urma cu cativa ani o estimare eronata a distantei la care se afla V4641 Sagitarii a condus la aparitia a numeroase stiri in care se relata ca cea mai apropiata gaura neagra de Pamant se afla incredibil de aproape, la doar 1.600 ani-lumina departare de noi. Nu destul de aproape pentru a fi considerata periculoasa, dar mai aproape decat se credea. Cu toate acestea, cercetari ulterioare au aratat ca aceasta gaura neagra este, cel mai probabil, mai departe de noi. Analizandu-se rotatia stelei sale companion, printre alti factori, a rezultat ca aceasta s-ar afla la mai mult de 20.000 ani-lumina distanta de noi.

8. Nu suntem siguri daca exista gauri de vierme
Un subiect popular in literatura science-fiction se refera la ceea ce se intampla daca cineva cade intr-o gaura neagra. Unii cred ca aceste obiecte cosmice ar fi un fel de gauri de vierme catre alte parti ale Universului, ceea ce ar face posibila deplasarea cu o viteza mai mare decat cea a luminii. Asa cum se arata in acest articol din Smithsonian Magazine, orice este posibil, deoarece mai avem inca multe de descoperit in fizica. „Din moment ce nu avem inca o teorie de incredere care sa unifice relativitatea generala cu mecanica cuantica, nu cunoastem structurile posibile din spatiu-timp care ar putea gazdui gaurile de vierme", a spus Abi Loeb din partea Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.



gaura de vierme

Gaura de vierme Schwarzschild.

9. Gaurile negre sunt periculoase, dar doar daca ne apropiem prea mult de ele
Ca si in cazul unor animale salbatice aflate in spatele unor custi de protectie, este bine sa studiati o gaura neagra atata timp cat va aflati departe de orizontul evenimentelor. Ganditi-va la acesta ca la campul gravitational al unei planete. Aceasta zona este punctul fara de intoarcere, daca va apropiati prea mult de ea atunci nu mai exista nicio speranta de salvare. Dar puteti observa in siguranta gaura neagra din afara acestei zone. Prin extensie, aceasta inseamna ca este, probabil, imposibil ca o gaura neagra sa inghita tot ce exista in Univers (cel putin fara o revizuire majora a fizicii sau a modului nostru de intelegere a Cosmosului).

10. Gaurile negre apar tot timpul in science-fiction
Sunt atat de multe filme stiintifico-fantastice in care apar gaurile negre incat este imposibil sa le indicam aici pe toate. De exemplu, in Interstellar calatoriile prin Univers presupun apropierea de o gaura negra. Event Horizon exploreaza ideea unor gauri negre artificiale, un subiect care se intalneste si in Star Trek. Despre gaurile negre se mai vorbeste, de asemenea, in Battlestar: Galactica, Stargate: SG1 si in multe, multe alte filme.

Traducere si adaptare dupa 10 Amazing Facts You Should Really Know About Black Holes

stiinta online


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.